Yöresel Lezzetler
Türk mutfağının en seçkin lezzetlerinden olan kuyu kebabı sezonu açılıyor. Kastamonu’nun coğrafi işaretli lezzeti kuyu kebabı ağızları tatlandırmaya başlayacak. Padişah yiyeceği olarakta bilinen meşhur kuyu kebabı sezonu her yıl Ramazan Bayramının ikinci günü açılıyor. Bu yılda bayramda sezonunu açılması bekleniyor
Ata tohumu siyez buğdayı ile sağlıklı ve helal üretimi ilke edinen Devrekani DevA GIDA, Kastamonu’dan Türkiye’ye doğal ve yerli gıdalar sunuyor.
Tarhana, Anadolu’nun asırlık mutfak kültürünü yansıtan en önemli lezzetlerden biridir.
Kastamonu Belediyesi’nin 13 Kasım 2019 tarihli başvurusu ile Kastamonu Eğşisi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1270 tescil numarası ile işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar ürün grubunda coğrafi işaret belgeseli alarak Kastamonu ile özdeşleşmiş oldu.
Orta Doğu’ya özgü salebin Avrupa’da yaygınlaşması ise kahve ve çayın yükselişinden çok daha önceye dayanır. Salep, İngiltere ve Almanya’da kahve içilen kafelerin alternatif içeceği olmuştur. İngiltere de “saloop” adı ile de bilinen bu içecek, 17. ve 18. yüzyıllarda salep tozunun su eklenerek koyu bir kıvam verilmesi ve portakal çiçeği ya...
Kastamonuya boşuna Gastronomi şehri denilmiyor elbette. Kebabından, dönerine, cılık tatlısından, pastırmasına, akide şekerinden, lokumuna, şerbetinden ve Güllacına kadar yüzlerce lezzet, ülkemize Kastamonulu ustalar tarafından kazandırılmış tarafsiz lezzetlerdir.
Kastamonu Pastırmasına Sonbahar zammı geldi. Zaten 1.600 TL’den satılan Kastamonu Pastırması son zamla birlikte bakın ne kadar oldu?
Kestane Balı deyince akla gelen illerin başında Kastamonu gelir. Kastamonu Doğanyurt ilçesinde festivalleri bile düzenlenene Kestane Balı'nın faydalarını ve nasıl kullanılması gerektiğini sizler için derledik.
Pirinç, kapı, kese ve çakısı ile meşhur olan Tosya, aynı zamanda çok mükemmel bir üzüm memleketidir. Fakat şimdiye kadar bağcılıkta geri usuller tatbik etmekte olduğu için üzümlerinin nefasetini, cinslerinin mükemmeliyetini dışarıya tanıttıramamıştır.
Güler Osmanlı Mutfağı İstanbul Kadıköy’den Yükselen Tarih… İlk gittiğimde Ali bey; yemek ikramı olarak osmanlı tabağı ile tanıştırdı. Zaten ilk girişten itibaren Osmanlıyı yaşayıp görüyorsunuz yani Osmanlının içindeymiş gibi hissediyorsunuz.
Halk arasında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de anılan muşmula, içindeki bolca çekirdeği, olgunlaştıktan sonra aldığı kahve tonlarındaki rengi ve yumuşacık iç kısmı sayesinde kolayca ayırt edilebilen lezzetli bir meyvedir.
Çok kolay hazırlanabilen ve de doyurucu çorbalardan olan oğmaç çorbası özellikle tarım alanlarının geniş olduğu Karadeniz, Marmara, Trakya vb. bölgelerde çok yaygın olarak yapılmaktadır. Oğmaç çorbasının ismi bazı yerlerde ovmaç çorbası olarak geçer.
Cide Ceviz Helvası ; Kastamonu Cide'ye has ve özel bir helvadır. Cide ilçesine bağlı Karakadı Köyü'nde yapılmaya başlanan bu helvanın ilerleyen zamanlarda Cide'de modern makinelerle seri üretimi yapılmaya başlanmıştır.
Kastamonu Taşköprü ilçesinde bulunan 400 Yıllık Delibeyoğlu Konağının işletmesini alan işadamı Salih Şirin, hazırlıklarını tamamlayarak tarihi binayı hizmete açtı.
Kestane balı deyince Kastamonu gelir akla. Kestane balı diğer doğal ve çiçek ballarına oranla buruk bir lezzete ve koyu bir kıvama sahiptir. Kastamonu Kestane balı ise çok daha farklı özelliklere sahip bir baldır.
Kestane deyince akla Kastamonu gelmez ama Kastamonu Kestanenin ocağıdır, vatanıdır aslında. Özellikle Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Devrekani, Doğanyurt ve İnebolu ilçelerine bağlı köylerden toplanan kestaneler çuvallanarak Kastamonu ve Türkiye’nin dört bir tarafında tezgahları süsler. Kastamonu kestanesinin özel tiryakileri vardır.
Kastamonu’nun güzide ilçelerinden biri olan Tosya’da üretilen Tosya Pirinci Türkiye’de marka haline gelmiş, önemli bir lezzet ve besin kaynağıdır. Tosya merkez ve köylerinde bulunan yaklaşık 10 bin dönümlük çeltik arazilerinde yetiştirilen çeşitli cinslerde pirinçler yetiştirilmektedir. Sarıkılçık, akçeltik, maratelli, yaşar pirinç çeşitleri Kastamonu Tosya Pirinci çeşitlerindendir.
Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor, yüksek kan basıncını dengeliyor.