enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Dini (İlmihal) Bilgiler

Aile yuvalarımız, huzur bulacağımız, mutlu olacağımız, sükûna ereceğimiz limanlarımızdır. Acının, kederin, şenlik ve mutluluğun paylaşıldığı yuvalarımızdır ailelerimiz. Ne var ki her ânımız da bir olmayabiliyor. Nasıl ki deniz her zaman sakin değilse, nasıl ki mevsim her zaman bahar değilse, nasıl ki her işimiz her zaman başarılı değilse, ailede eşler arasında...
İnsan Eşref-i Mahlukat olarak yaratılmıştır, yani mahlukatın en şereflisi olarak. Dünyaya kul olmak amacıyla gelen insanın en temel vazifesi hayatını bu amaca uygun bir şekilde idame ettirmek olmalıdır
Kamer Sûresi; Mushaftaki sıralamada elli dördüncü, iniş sırasına göre otuz yedinci sûredir. Târık sûresinden sonra, Sâd sûresinden önce Mekke’de nâzil olmuştur.
Hz. Peygamber, Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün Cennete girdi ve o gün Cennetten çıkarıldı." buyurmuştur (Müslim, Cum'a, 18)
Aşure günü her yıl, kutlanan, paylaşılan, aşura pişirilip dağıtılan, dua, oruç ve ibadetler ile idrak edilen çok önemli bir gündür.
Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşura günüdür. Kelimenin de Arapça'da on sayısıyla aynı yani "aşr" kökünden geldiği bilinmektedir. İslam öncesi dönemden itibaren de birçok din ve inanç tarafından bu güne özel bir önem atfedilegelmiştir. Aşura günü Müslümanlar için önemli günlerdendir.
Hicri yılbası hicret baz alınarak istişare neticesinde Hz.Ömer (radıyallahu anh) zamanında; Hz.Ali(Keremellahu vecheh) efendimizin teklifi istikametinde karara bağlanmıştır. Bilindiği gibi, Hicret 12 Rabiülevvel 622'de gerçekleşmişti. Ancak Araplarda ötedenberi Muharrem ayı sene başı olarak kabul gördüğünden, aradaki iki aylık bir farklılık dikkate alınmadı. Böylece 1 Muharrem 622 tarihi Hicrî birinci yılın...
Toprakla örtülen kabrin sulanarak iyice oturması ve toprağın rüzgârla gitmesinin engellenmesi de sağlanmış olur. Bütün işlemler bittikten sonra kabrin üstüne su dökülmesi sünnettir.
Tüm Dünya'daki İslam alemi için en değerli günlerden birisi olan Kurban Bayramını hep birlikte idrak ediyoruz.. Müslümanlar Kurban Bayramı'na kavuşmanın mutluluğunu ve sevincini hep birlikte yaşıyorlar. Günümüzde teknolojiler sayesinde bir araya gelemediğimiz sevdiklerimiz, arkadaşlarımız ve dostlarımızla anlamlı bir bayram mesajıyla da rahatça bayramlaşabiliriz. 
Kurban Bayramı'nın Arefe günü, yani yarın sabah namazından itibaren, bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç vakit farz namazından sonra bir kere " Allahu ekber Allahu ekber, la ilahe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillahilhamd" diye tekbir getirilmesine teşrik tekbirleri denir ve vaciptir.
Hz. Peygamber s.a.v , Cuma günü hakkında, “Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün Cennete girdi ve o gün Cennetten çıkarıldı” buyurmuştur (Müslim, Cum’a, 18). Avuç içlerinizde sakladığınız bütün duaların kabul olması dileğimle.
Rabbimize yakınlaşmamıza vesile olacak bir kurban bayramını daha idrâk ediyoruz. Kurbân, kendisiyle Allah’a yaklaşmayı murâd ettiğimiz her şeydir. (İbn Manzûr, Lisânü’l-arab, I, 661)
Kurban Bayramı’nın başladığını gösteren en güçlü sestir bayram namazı. Kurban Bayramı namaz vakti geldiğinde her camide bir tatlı telaş başlar. En temiz ve güzel kıyafetler giyilir ve Allah’ın huzuruna gitmek için hazırlıklar yapılır.
Dua’nın sözlük anlamı ile dua “çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek” demektir. Dinî bir terim olarak ise, insanın bütün benliğiyle Allah’a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O’na arz etmesidir. Temeli, insanın Allah’a hâlini arz etmesi ve O’na niyazda bulunması olduğuna göre dua, Allah ile kul arasında bir irtibattır. AYT ve...
Her hafta Cuma günleri İslam alemi için çok önemli bir gündür hatta bayramdır. Anadoluda yani eskiden köylerimizde içki içenler bile Cuma’ya hürmeten Perşembeyi Cumaya bağlayan gece kesinlikle içki içmezlerdi ve Cuma günü ise cuma namazına mutlaka katılıp kılarlardı.
Peygamberimiz, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cumʿa”, 18) Müslümanlar arasında Cuma günleri bayram olarak kabul edilir. Cuma günü yapılacak dua en çok araştırılanlar arasında
Her hafta Cuma günü tüm İslam alemi ve müslümanlar için çok önemli bir gün olarak hatta bayram olarak idrak edilir. Anadolu'da yani eskiden köylerimizde hiç okuma yazma bilmeyenler dahi Perşembeyi Cumaya bağlayan gece kesinlikle ağaç kesmezler, oduna gitmezlerdi ve Cuma günü cuma namazı için uzakta olsa işini gücünü bırakır ve...
Bilinen bir gerçek var ki Cuma namazı siyasal özelliği olan bir namazdır. Daha açık bir söylemle devlet namazıdır. Hz. Peygamber ve sahabesi İslâm’ı hâkim kılamadıkları ve siyasi otorite olamadıkları; bir dar’u-l İslâm kuramadıkları, özgürlüklerini bütün boyutlarıyla kuşanamadıkları ve kâfir tasallutunda yaşadıkları için Mekke’de Cuma namazı kılamamışlardır. Ayetli, Resimli ve çok...