enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bu Gece Bin Aydan Daha Hayırlı Bir Gece Olan Kadir Gecesi (Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler)

Kadir Gecesi; Gecelerin en faziletlisidir. Çünkü Kur’ân’ı Kerim’de adı geçen tek gecedir. İnsanlık için hidayet kaynağı olan son kitap Kur’ânı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

Bu Gece Bin Aydan Daha Hayırlı Bir Gece Olan Kadir Gecesi (Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler)
5 Nisan 2024 05:10 | Son Güncellenme: 5 Nisan 2024 05:58
A+
A-

 

2024 KADİR GECESİ NE ZAMAN BU GECE

Kadir gecesi Ramazan ayının son 10 gecesi ve tekli gecelerde arayınız buyrulmuştur. Ancak genel kanı olarak Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilmektedir. 2024 yılında Kadir gecesi, 5 Nisan Cuma gününü, Cumartesiye bağlayan gecedir. Yani bu gecedir.

Kadir Gecemiz mübarek Olsun

 

Bu gecede yapılan ibadet bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır. “Şüphesiz, biz onu (Kur’ânı) kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrâil) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.

“O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” Kadir suresi).

İmamı Buharinin pek çok rivayetine göre Kadir gecesi Ramazan’ın son on gecesinden birinde olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü Peygamberimiz Ramazanın bu son on gününde Mescitte itikafa girer, kendisini tamamıyla ibadete verirdi.

Esasen zamanını iyi değerlendirmeyi bilenler için her zaman Kadir gecesidir. Yeter ki insan, kendisini yaratan, sayısız nimet ve lutuflarda bulunan Cenabı Hakk’ın rızasını kazanma yolunda olsun

Bin Aydan Daha Hayırlı Olan Kadir Gecesinde Okunacak Dua

ibadetle değerlendirilmesi büyük bir kazançtır.

 

Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Bu gecede yapılacak olan, Kur’an okumak, namaz kılmak, dua etmek, günahlardan tövbe ve istiğfar etmektir. Hz. Aişe’den rivayete göre Peygamberimiz, Ramazan gecelerini bu çeşit ibadetlerle değerlendirirdi.
Namaz borcu olanın kaza kılması uygun olur. Böylece hem borcunu öder hem de geceyi ihya etmiş olur.

Hz. Aişe: Ey Allah’ın Resûlü! Kadir gecesine tesadüf edersem nasıl dua edeyim?
Peygamberimiz aleyhisselâm: “Allâhım, sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affeyle. diye dua et.” buyurdu.(Tirmizî)

“Kim, faziletine inanarak ve ecrini umarak Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları mağfiret olunur. (Buharî).

 

Kadir Geceniz Mübarek Olsun

 

ALİMLERE GÖRE KADİR GECESİ RAMAZANIN HANGİ GECESİ

İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.

Ebül Hasan Harkani de şöyle anlatıyor: Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17. gece, cumartesi günü başladığında, 23. gece olurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.