enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Basından Deprem Notları

Profesör Toda Türkiye’deki depremlerin karada meydana gelen en büyük depremlerden biri olduğunu Çin’deki Siçuan, Alaska, Yeni Zelanda ve Tibet depremlerinden bile daha büyük ve kötü olduğunu, bu depremlerin kırsal kesimde oldu can kaybının az olduğunu Türkiye’de felakete sebep olan depremin yüzeye çok yakın ve yüzlerce kilometrelik bir alanda meydana geldiği açıklamış

Basından Deprem Notları
11 Şubat 2023 13:10 | Son Güncellenme: 11 Şubat 2023 13:11
A+
A-
BASINDAN TOPLADIĞIM DEPREM NOTLARI :
• 06.02.2023 günü, Saat 04:17’de ve 13:24’de merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem art arda meydana gelmiştir.
• 7.7 büyüklüğündeki deprem yerin 8.6 km derinliğinde meydana gelmiş, ciddi yıkıma ve hasara sebebiyet vermiştir.
• 7.6 büyüklüğündeki deprem yerin 7 km derinliğinde meydana gelmiş, önceki depremin hasar verdiği binaların daha da hasar almasına yada yıkılmasına sebebiyet vermiştir.
• Aynı yerde bu kadar şiddetli iki depremin bu kadar kısa süre arayla gerçekleşmesinin dünya tarihinde örneği bulunmamaktadır.
• Japonya Tohoku Universitesi Uluslararası Afet Bilimi Araştırma Enstitüsü Profesör Toda Shinji “Bin yılda bir görülecek bir deprem. Kabukta geniş bir hareket meydana geldi. Böylesi büyük kırılma ve kabuk hareketi ancak bin yıl sonra görülür. Arap plakasının Anadolu’ya doğru hareket ettiğini, çok sayıda fay hattı ve kabuktaki kırılmanın büyük artçıları tetiklediğini, Türkiye’deki depremde ortaya çıkan enerji Kobe (7.2 şiddetinde) ve Kumamoto (7.0 şiddetinde) depremlerinden 15 kat büyük olduğunu söylemiş
• Profesör Toda Türkiye’deki depremlerin karada meydana gelen en büyük depremlerden biri olduğunu Çin’deki Siçuan, Alaska, Yeni Zelanda ve Tibet depremlerinden bile daha büyük ve kötü olduğunu, bu depremlerin kırsal kesimde oldu can kaybının az olduğunu Türkiye’de felakete sebep olan depremin yüzeye çok yakın ve yüzlerce kilometrelik bir alanda meydana geldiği açıklamış
ÇIKARDIĞIM SONUÇ:
*  İki şiddetli depremin peş peşe olması hasar konusunda çarpan etkisi yapmış, dünyadaki aynı şiddetteki depremlerden 15 kat fazla enerji boşaltmış ve yıkıma sebebiyet vermiştir.
*  Yerleşim yerinin altında 7 km derinlikte meydana gelmiş olması nedeniyle özellikle Japonya’da denizin onlarca kilometre açığında ve onlarca km derinliğinde meydana gelen depremlerin şiddeti ile karşılaştırılmaması gerektiği
*  Yer kabuğu hareketi nedeniyle meydana gelmiş olmasının ayrıca hasara sebebiyet verdiği
Yorumlar
  1. Gaffaroğlu dedi ki:

    Yani kesilen kolonların, çalınan demirlerin, eksik çimentoların, uyulmayan deprem yönetmeliklerinin, kaçak katların, hasis müteahhitlerin, göz yuman yöneticilerin, denetlemeyen denetimcilerin, dost ahbap ilişkisi ile göz ardı edilen uygun değildir raporlarını görmeyenlerin, yapılaşmaya uygun olmayan fay hatlarını imara açanların, Kısacası Allah’tan korkmayan kuldan utanmayanların hiç mi kabahati yok?
    Depremden sonra ilk söylediğim söz diyebilirim. Allah’tan müslüman memleketteyiz. Yoksa çalan, çırpan, görevi ihmal edenler yüzünden felaketler yaşayabilirdik!