enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kültür & Sanat

Kastamonu Küre'nin tarihi ilk çağın derinliklerine kadar uzandığı yapılan çalışmalarla belli olmuştur. ilçedeki bakır madeni sebebi ile bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kavimlerin ve imparatorlukların sürekli  ilgisini çekmiş ve ilçenin tarihi madenin tarihi ile paralellik arz etmektedir. Bulunan kayıtlar ve bulgular paflagonyalılar döneminden bu yana bölgede yerleşim olduğunu göstermektedir. 
Hemen her bakımdan yeni bir yapılanmanın yaşandığı Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk, yurt gezilerine çıkmayı adeta gelenek haline getirmiştir.
Abana Osmanlı İmparatorluğu döneminde İnebolu Kazasına bağlı olarak ilk defa 1880 yılında Nahiye statüsü kazanmıştır.
Kastamonu Tosya, tarihi süreç içerisinde “Kuzeybatı Anadolu”’da önemli bir kültür ve ticaret merkezi olarak bilinmektedir. Tosya adı ilk defa Prehistorik dönemlerde “Zoaka”, Bizans İmparatorluğu döneminde “Doccia” olarak kullanılmış, Türk fethinden sonra da “Tukıya” adıyla kullanılagelmiştir. Tosya adını, Bizans döneminde kullanılan adı “Doceia”dan almıştır.
Ülkemiz sahip olduğu sahip olduğu çok fazla doğal değerler ile doğa turizmine yönelik büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Kastamonu’da da önemli bir doğal turizm potansiyeli bulunmaktadır. Kastamonu Anadolu’nun Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karadeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ilimizdir. Kastamonu, güneyinde Ilgaz Dağı Milli Parkı, kuzey...
Herkes kendi şehrinin ve ilçesinin isminin anlamının ve o ismim nereden geldiğini merak ediyor. Bizde onun için Kastamonu ve ilçelerimizin isimlerinin nereden ve nasıl doğduğunu sizler için araştırdık.
Kastamonu, Selçuklular devrinde Bizans’a karşı yürütülen gaza faali- yetlerinde askerî-siyasi-kültürel açılardan “Uc” merkezi olarak öne çık- mış önemli bir Anadolu kentidir. Selçuklulara bağlı Çobanoğulları ve bu beyliğin halefi Candaroğulları zamanında şehirleşme, nüfus ve ikti- sadi yapı bakımından büyümesini sürdüren Kastamonu, XIV. yüzyılda Anadolu’nun büyük ve müreffeh kentlerinden biri haline gelmiştir....
Daha önce Gökağaç ismiyle özdeşleşen ve “Gökçeağacın kilimi Tut Kaynana dilini” veya “Askerdir Benim Yarim” türküsüyle ün salmış ve Kastamonu Taşköprü ilçesine bağlı bir belde olan Hanönü nasıl ilçe oldu neden Gökçeağaç ismini değiştirip bugünkü Hanönü ismini aldı?
Ilgaz’ın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Geçmişten günümüze dek bölge içerisinde birçok kavim uğramış olup göç yolları üzerinde olduğu için istilalara uğramıştır. Devrez Vadisi’nin fiziki şartları bakımından doğal geçit konumunda olması Ilgaz’ın tercih edilebilen bir güzergah olmasını sağlamıştır.
Bizim Aktar Sahibi Yunus Ersin, “Kastamonu’da insanlarımızın yardımcı tedavi unsuru olarak kullandığı, adı sanı bilinmeyen, yani piyasaya verilmediği için ticari özelliği olmayan yüzlerce çeşit bitki vardır.
Karadeniz bölgesi Kastamonu ilinde bulunan ve en erken MÖ. 12.000 ile 7.000 yılları arasına tarihlenen Kahin Tepe ülkemizde bulunan en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahip ve eğer yeterli desteği görmez ise tarihimiz sular altında kalacak.
İhsangâzi İlçesi Ilgaz dağlarının kuzey eteklerinde kurulmuştur. Kastamonu’nun Çankırı ile sınırını oluşturmaktadır. Güneyinde Çankırı İli Ilgaz İlçesi bulunmakta ve Ilgaz dağlarının zirvesi doğal sınır olarak iki ili ayırmaktadır. İl’e uzaklığı yaklaşık 28 km’dir.
Benli Sultan Külliyesi, Kastamonu’da bulunan manevi hayat merkezlerinden biridir. Hakkında ne yazık ki kesin bilgi verecek kayıtlara rastlayamıyoruz. Bunun sebebi yıllar önce çıkan yangında kaynakların yanmasına bağlanmaktadır.
Kent müzeleri, bulundukları kentlerde simge olan, hafızalarda yer etmiş, hikayesi kentliyi ezmeyen, bölmeyen mekanlarda kurulan kentteki diğer müzelerden farklı olarak kentliyi birleştiren bir mantığa dayanır. Geçmişi anlatırken, bugünü belgeler, gelecek için hayal edilmesini sağlar. Kentin geleceğine dair düşsel senaryolar sunar. Dolayısıyla kent müzesi, yüz binlerce insanın rengini, görüşünü, kente dair...
Çivisiz tarihi Mahmutbey Camii, Kastamonu'muzun kuzeybatısında ve 18 km uzaklıkta Daday ilçemiz yolu üzerindeki Kasaba Köyü’nde yer alır. 1366 yılında Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılmıştır. Dış duvarları moloz taştan yapılan caminin içi tamamen ahşap olup yalnızca mihrap kısmında alçı kullanılmıştır.
Kastamonulu Sanatçılar Tiyatro ve Sinema oyuncusu hemşehrimiz Orhan Aydın 1961 yılında İstanbul Beşiktaş ilçesinde doğmuştur. Aslen Kastamonu Taşköprü ilçesindendir. Taşköprü Hacıali köyünden olan Orhan Aydın’ın babasının ismi Hasan annesinin ismi Türkan’dır.  Dedesinin ismi Yunus babaannesinin ismi Saime olan Orhan Aydın‘ın büyük dedesinin ismi Fettah olduğundan aile lakapları Fettahgil olarak tanınıp...
Bosna Hersek denildiği zaman akla ilk gelen şehirlerin en önemlilerinden biri de köprüsüyle meşhur Mostar’dır. Diğer bir ifadeyle köprüsü kendisine ad olan şehir. Mostar, Neretva Nehri’nin Adriyatik Denizine doğru koşarcasına aktığı vadinin iki tarafında kurulmuştur. Bu vadiyi, Podvelez ve Hum dağları çevreler.
Hat sanatı, diğer tüm memleketlerden farklı olarak, bize ait kültürümüzle, coğrafyamızla ve bize ait değerlerle, karakterle nazikleştirilmiş ve "Kur'an-ı Kerim Mekke'de nazil oldu, Mısır'da okundu, İstanbul'da yazıldı" tarihsel gerçeğinin en çarpıcı hakikat boyutlarıyla ülkenizde zirveye ulaşmıştır"