enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yöresel Lezzetler

Gastronomi Şehri Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu’nun diğer yörelerinde hiç bilinmediği ortaya çıkmıştır.
Siyez Buğdayı Kastamonu Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetişmektedir. Siyez bulgurunun geçmişi On bin yıl öncesine dayandığı rivayet edilir. Bu sebeple buğdayların atası olarakta bilinir. Hiçbir bitki hastalığından etkilenmez ve oldukça sert bir yapıdadır.
Elma pekmezi, daha çok Kastamonu ve Karadeniz bölgesinde yaygındır. Eylül ve Ekim aylarında tarlada işleri biten köylülerimizi tatlı bir telaş alır. Çeşit çeşit meyvelerden yapılan ekşi ve pekmezleri kaynatma zamanı gelmiştir artık. Elmalar, ahlatlar, erikler, acuklar, kuşburnular toplanır ve her biri ayrı ayrı kıvamlarda ve tatlarda olmak üzere doğal ve...
Sarımsak ve limon kürü damar tıkanıklıklarında kullanılan oldukça çok kişi tarafından denenmiş ve bir çok hastalığa faydaları ispatlanmış bir kürdür. Özellikle Kalp Damar İçin Birebir...
Ekşi maya ekşi hamur mayası, eski bir tahıl fermantasyon biçimi olup, MÖ 1500 yılları civarında eski Mısır kökenli olduğu düşünülmektedir. Ekşi Maya birkaç yüzyıl önce ticari fırıncı mayası ile değiştirilene kadar tüm köylerimizde geleneksel ekmek mayası olarak kullanılır ve tüm evlerde bu ekşi maya muhafaza edilirdi.
İncir uyuşturması, incir, süt ve şekerden yapılır. İncirler, küçücük parçalar halinde doğranır, bir tepsi içerisinde üzerine toz şekeri karıştırılarak tahta kaşığın tersiyle iyice ezilir. Bu arada süt ocakta kaynamaktadır. Ezilen incirlerin üzerine bir miktar süt konulur ve tekrar karıştırılır.
Tatlı yolculuğuna 1807 yılında Eminönü’nde başlayan ve merkezini 1945 yılında beşinci kuşak torunlarından Cafer Erol ile birlikte Kadıköy’e taşıyan Şekerci Cafer Erol, geçmişin damak tadını günümüzde devam ettiren nadide mekanlardan.
Bu pratik ve lezzetli tarifte, kurban etiyle pratik kavurma yapmak için malzemeleri doğru şekilde kullanarak, muhteşem bir lezzet elde edebilirsiniz. Soğan, baharatlar ve özenle pişirilen etlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan kavurma, sevdiklerinizin beğenisini kazanacak bir yemek olacak.
Orta Doğu’ya özgü salebin Avrupa’da yaygınlaşması ise kahve ve çayın yükselişinden çok daha önceye dayanır. Salep, İngiltere ve Almanya’da kahve içilen kafelerin alternatif içeceği olmuştur. İngiltere de “saloop” adı ile de bilinen bu içecek, 17. ve 18. yüzyıllarda salep tozunun su eklenerek koyu bir kıvam verilmesi ve portakal çiçeği ya...
Kastamonu çok köklü bir tarihe sahiptir. Hiç İstila ve işgal görmemiştir. Osmanlı döneminde İstanbul’un başkent olmadan önce buraya bağlı olduğu düşünülürse şehrin çok eski bir tarihi olduğu ortaya çıkmaktadır. Şehrin pastırma için uygun hava ve iklim şartlarına sahip olması pastırmacılığın gelişmesini sağlamıştır. Kastamonu’nun sahip olduğu karasal iklim pastırmacılıkta çok önemlidir.
İzmir mutfağı, zengin lezzetleriyle Türkiye'nin gastronomi haritasında önemli bir yere sahiptir. İşte İzmir'e özgü en lezzetli yemekler ve tadı damağınızda kalacak lezzetler!
Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır.
Kastamonu Yöresel Lezzetler’de her ilçenin hatta her köyün farklı farklı lezzetleri vardır. Siyezi ile ünlü Kastamonu Seydiler ilçesinde ne yenir ne içilir, Kastamonu Haber ekibi olarak sizin için araştırdık. İşte unutamayacağınız o lezzetler
Edirne'nin eşsiz lezzeti tava ciğeri nasıl yapılır? İşte adım adım tarif ve püf noktalarıyla Edirne tava ciğeri yapımı hakkında detaylı bilgiler.
Pınarbaşı Kaymakamlığınca Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu "Pınarbaşı Kara Çorba" coğrafi işaret belgesiyle tescillendirilmiştir.
Kastamonu'da olduğu gibi Kastamonu Taşköprü'de de genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak yer alır. Kastamonu mutfak kültürü içinde ayrıca sanayi bitkileri, şekercilik ve meyvacılık Taşköprü ilçemizde de  oldukça ün kazanmıştır.
Siz değerli takipçilerimiz için 37 Haber adına Kastamonu Haber ekibimizin hazırladığı “Kastamonu ve ilçelerinde ne yenir ne alınır” araştırmamızın bu bölümünde Kastamonu’nun tarihi Küre ilçesini haberleştirdik. Bakalım beğenecek misiniz?
Gastronomi, en güzel ve öz tanımıyla yemek bilimi ve kültürü anlamına geliyor ve bir kentin sahip olduğu yemek kültürü ve çeşitleriyle diğer şehirlerden bir adım öne çıkıyorsa bu durum gastronomi alanında önemli olduğunu gösteriyor. UNESCO'da belirlediği kurallara göre her yıl gastronomi memleketlerini seçiyor. Bu büyük unvanı edinen şehrin ise tanınırlılığı...