enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yöresel Lezzetler

Kestane balı deyince Kastamonu gelir akla. Kestane balı diğer doğal ve çiçek ballarına oranla buruk bir lezzete ve koyu bir kıvama sahiptir. Kastamonu Kestane balı ise çok daha farklı özelliklere sahip bir baldır.
Kestane deyince akla Kastamonu gelmez ama Kastamonu Kestanenin ocağıdır, vatanıdır aslında. Özellikle Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Devrekani, Doğanyurt ve İnebolu ilçelerine bağlı köylerden toplanan kestaneler çuvallanarak Kastamonu ve Türkiye’nin dört bir tarafında tezgahları süsler. Kastamonu kestanesinin özel tiryakileri vardır.
Kastamonu Belediyesi’nin 13 Kasım 2019 tarihli başvurusu ile Kastamonu Eğşisi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1270 tescil numarası ile işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar ürün grubunda coğrafi işaret belgeseli alarak Kastamonu ile özdeşleşmiş oldu.
Kastamonu Pastırmasına Sonbahar zammı geldi. Zaten 1.400 TL’den satılan Kastamonu Pastırması son zamla birlikte bakın ne kadar oldu?
Kastamonu’nun güzide ilçelerinden biri olan Tosya’da üretilen Tosya Pirinci Türkiye’de marka haline gelmiş, önemli bir lezzet ve besin kaynağıdır. Tosya merkez ve köylerinde bulunan yaklaşık 10 bin dönümlük çeltik arazilerinde yetiştirilen çeşitli cinslerde pirinçler yetiştirilmektedir. Sarıkılçık, akçeltik, maratelli, yaşar pirinç çeşitleri Kastamonu Tosya Pirinci çeşitlerindendir.
Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor, yüksek kan basıncını dengeliyor.
Kastamonu ilimizin yüzde 67’si ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu ormanlık alan içerisinde 16 Bin hektara yakın kestane ağacı mevcuttur. 4 bin hektara yakını sadece kestane olup diğerleri karışık orman varlıklarımızdır.  Kastamonu Kestanesinde İnebolu ilçesi öncüdür ve isim yapmıştır. Kastamonu Bozkurt  yaklaşık 3 bin hektar kestane ormanı ile öncü ilçelerdendir..
Kiren veya Kızılcık; Ekşi, buruk yani mayhoş olan tadıyla çok dikkat çeken ve bu nedenle de genellikle farklı yöntemlerle tüketilen kiren yani kızılcık meyvesi tam bir vitamin deposudur. İçeriğinde bulunan C vitamini başta olmak üzere A, E, K, B vitaminleriyle potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum ve demir ile insan sağlığı için...
Kastamonu Tosya Yaş Tarhanası çok farklıdır. Tarhana yapımı her yöreye hatta her ilçeye ve hatta köylere göre bile farklılıklar gösterebiliyor. Adeta her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır ya her yerinde bir Tarhana yapımı vardır. Her yerin tarhanası özeldir ve lezzetlidir.
Tarhana; Türk mutfağının en meşhur çorbalarından olup ayrıca şifa ve vitamin kaynağıdır. Tarhana deyince de akıllara Uşak Tarhanası gelse de Kastamonu ve İlçelerinde yapılan Yaş ve Kuru Tarhanalar da adıyla, tadıyla ve yapılışı ile çok meşhurdur.
Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Diğer sakızlardan farklı özelliklere sahip olan çam sakızı çiğnendikçe ufalarak tozlaşan bir sakızdır.
Dut, dut yaprağı ve birde dut Pekmezinin Faydalarını saymakla bitmiyor. Anadolunun her bir köşesinde yetişebilen dut ağacının meyvesi Mayıs sonu Haziran ayının ilk yarısında meyveleri olgunlaşır ve insanların hatta tüm canlıların iştahını açar. Anadolu insanı her türlü meyveden çeşit çeşit pekmezler, marmelatlar, çaylar,meyve suları vb. yiyecekler yaparak yaz kış...
Sarımsak turşusu hem evde yapılabilirken hem de sarımsakta şampuan, sirke, maske vb. birçok alanda üretim yapan firmalardan satın alma imkanı olan sarımsak turşusu, sağladığı faydalar üzerinden hep bir adım öne çıkıyor. Meşhur Kastamonu Taşköprü Sarımsağı 70 derde devadır derler.
Gastronomi Şehri Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu’nun diğer yörelerinde hiç bilinmediği ortaya çıkmıştır.
Siyez Buğdayı Kastamonu Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetişmektedir. Siyez bulgurunun geçmişi On bin yıl öncesine dayandığı rivayet edilir. Bu sebeple buğdayların atası olarakta bilinir. Hiçbir bitki hastalığından etkilenmez ve oldukça sert bir yapıdadır.
Elma pekmezi, daha çok Kastamonu ve Karadeniz bölgesinde yaygındır. Eylül ve Ekim aylarında tarlada işleri biten köylülerimizi tatlı bir telaş alır. Çeşit çeşit meyvelerden yapılan ekşi ve pekmezleri kaynatma zamanı gelmiştir artık. Elmalar, ahlatlar, erikler, acuklar, kuşburnular toplanır ve her biri ayrı ayrı kıvamlarda ve tatlarda olmak üzere doğal ve...
Sarımsak ve limon kürü damar tıkanıklıklarında kullanılan oldukça çok kişi tarafından denenmiş ve bir çok hastalığa faydaları ispatlanmış bir kürdür. Özellikle Kalp Damar İçin Birebir...
Ekşi maya ekşi hamur mayası, eski bir tahıl fermantasyon biçimi olup, MÖ 1500 yılları civarında eski Mısır kökenli olduğu düşünülmektedir. Ekşi Maya birkaç yüzyıl önce ticari fırıncı mayası ile değiştirilene kadar tüm köylerimizde geleneksel ekmek mayası olarak kullanılır ve tüm evlerde bu ekşi maya muhafaza edilirdi.