enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hakiki Keşkek ve En Kolay Keşkek Nasıl Yapılır (Keşkek Neden Düğün Yemeğidir ve Hangi Yöreye Aittir?)

Karadenizli Hemşehrilerimiz tarafından hatta tüm Türkiye’mizin her yöresinde değişik yöntemlerle ve sıkça yapılan yemeklerden biri olan keşkek, temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir Anadolu yemeğidir. Keşkek özellikle Anadolu’da ve köylerimizde daha çok düğün yemeği olarak bilinir.

Hakiki Keşkek ve En Kolay Keşkek Nasıl Yapılır (Keşkek Neden Düğün Yemeğidir ve Hangi Yöreye Aittir?)
26 Ağustos 2022 07:02
A+
A-

Yöresel Lezzetler (Keşkek)

Hakiki keşkek nasıl yapılır? En kolay keşkek nasıl yapılır? Keşkek hangi yöreye ait?
Keşkek için malzemeler nelerdir? Karadeniz usulü etli keşkek nasıl yapılır?

Batı Karadeniz’de Kastamonu ve ilçelerinde, Sinop, Çorum, Çankırı, Bolu, Karabük, Amasya, Manisa, Ege, Akdeniz, Doğu bölgeleri ve bir çok ilimizin insanları tarafından da düğün ve çeşitli etkinliklerde veya aile toplantılarında keşkek yapılır.

Eskiden köyde keşkek cabada pişirilirdi. Özellikle kışın yanan sobanın üzerine sabah erkenden konulur ve neredeyse akşama kadar su ilave edilir ve kaynaya kaynaya en sonunda pişerdi. Ama mutlaka cabanın ortasına sırf kemik konulurdu. Kemikle pişen keşkeğin lezzeti ve kokusu bambaşka olurdu.

Pişen keşkek gödeklenirdi. Şimdi diyeceksiniz ki Peki Gödekleme Ne Demek?

Pişen keşkeği 10-15 dakika karıştırılarak ezilirdi. Bu tercih meselesiydi. Gödekleme işlemi bitince de bol ve hakiki tereyağı eritilerek kızartılır ve keşkeğin üzerine dökülür ve karıştırılırdı. Cabada pişen keşkeğin lezzeti bambaşka olurdu. Keşkeği birde soğuk çorba şeklinde yerdik. Pişmeye yakın ocaktan bir miktar alınan e soğutulan keşkeğe yoğurt ve ayran dökülerek sulandırılır ve soğuk çorba şeklinde yeşil nane ve dere otu katılarak yenirdi.

Keşkek özellikle düğünlerde, kalabalık iftarlarda ve tarlada imeci olduğunda en çok tercih edilen yöresel bir yemek türüdür. Tabi kalabalık yani düğün ve imeci olduğunda cabayla ve tencereyle değil kazanlarda pişirilirdi. Kazanlarda pişen keşkeği gödeklemek yani karıştırmak gerçekten de çok zor olur. Bunun için yardımlaşma gerekirdi.

Düğünlerde yapılan keşkek nasıl yapılır?

Düğünden veya gerçekleştirilecek toplu etkinlikten bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınarak dövülür. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Geleneksel olarak keşkek aşçılarının hep birlikte imece usulü ile yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Çok iyi dövülmüş keşkeğe “sakız gibi keşkek” benzetmesi yapılır. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi değil ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar.

Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış keşkek mikserleriyle dövülüyor olsa da geleneksel yöntemlerle dövüleni her zaman daha makbul sayılır. Bu yüzden köylerde genellikle geleneksel olarak tokmaklarla dövülmeye devam etmektedir.


Ev yapımı Keşkek nasıl yapılır?

Keşkek yemek için düğün dernek veya etkinlik yapılmasını beklemek istemeyenler evlerinde de keşkek yapabilirler. Bunun için 2 yöntem vardır. Ya fırında ya da ocakta. İşte keşkek tarifimiz;
800 gr Aşurelik bütün buğday
Yarım kilo et (tavuk eti koyarsanız 3 adet but)
sosu için;
tereyağı
pul biber

KEŞKEK NASIL YAPILIR?

Topraktan yapılmış çöleğinizin en altına eti yerleştirin üzerine yıkamış olduğunuz buğdayı ve 1 çorba kaşığı tuzu ekleyin. Hazırladığımız malzemenin üzerini 10-15 cm geçecek kadar suyu ekleyin. Çömleği odun fırınına (ekmek fırını) akşamdan koyun. Sabaha kadar fırında bekletin. Fırında pişen keşkeği büyük tahta kaşık yardımı ile iyice ezin. (Tavuk veya etin kemiklerini almayı unutmayın ) Tabaklara alındıktan sonra üzerine pul biber ve tereyağı ile yapılan sosu dökerek sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketin.

En kolay Keşkek nasıl yapılır?

Derin bir tencerenin en altına eti yerleştirin üzerine yıkamış olduğunuz buğdayı ve 1 çorba kaşığı tuzu ekleyin. Hazırladığımız malzemenin üzerini 10-15 cm geçecek kadar suyu ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 5-6 saat pişirin. Pişen keşkeği büyük tahta kaşık yardımı ile iyice ezin. (Tavuk veya etin kemiklerini almayı unutmayın ) Tabaklara alındıktan sonra üzerine pul biber ve tereyağı ile yapılan sosu dökerek sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketin.

Yorumlar
  1. Çavuş dedi ki:

    Bol tereyağlı ve cabada sobanın üzerinde içinde kemikle kaynayıp pişen keşkeğin lezzeti bambaşka olur