enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Verimli Toprağın Faydaları Nelerdir (Toprak Verimli Hale Nasıl Getirilir?)

Verimli bir toprağın, ona gerektiği ilgi ve bakım göstermeye başladığımızda öğrenebileceğimiz birçok özelliği olduğunu keşfederiz. Gelin bunları birlikte inceleyelim :

Verimli Toprağın Faydaları Nelerdir  (Toprak Verimli Hale Nasıl Getirilir?)
14 Nisan 2023 00:30 | Son Güncellenme: 14 Nisan 2023 01:44
A+
A-

En verimli toprak nedir? Hangi toprak en verimli topraktır? Verimli toprak nasıl belli olur? Türkiye’de en verimli toprak nedir? Toprak verimliliği neye bağlıdır? Bir toprak nasıl verimli hale getirilir? Verimli Toprak Hareketi Nasıl Olur?

En Verimli Toprak Hangisidir? En verimli toprak tipi çernezyom topraklardır. Dünyadaki çernezyom toprakların 1/3’ü Ukrayna sınırları içindeymiş.

 

Verimli toprağın kuraklığı iyidir. Bu kuraklık sayesinde içinde oluşan yaşam elverişlidir. Çevresine yapacağı maksimum katkıyı yapmaya başlamıştır.

Verimli ve sağlıklı bir toprak mevsimler arası geçişlerde gündüz ve gece arasındaki ısıyı tutmada, hava sıcaklığında, nemde etkili olmada önemlidir. Böyle toprakların etkin özelliği ilkbaharda çabuk ısınmasıdır.

Tarımdan sonra sıklıkla rastlanan toprağın dışında sert bir tabaka oluşturma özelliği verimli topraklarda gözlenmez. Bu durum toprağımızın daha sonraki hasat zamanlarında veya ekimlerde bizi bir dirençle karşılaştırmayacak özelliğidir.

Yağmur miktarının yüksek olduğu zamanlarda yumuşak ve kuraklık derecesi düzgün olan toprak sünger gibi yağmur suyunu tutar. Devamı olarak da bu suyu emer ve yer altı su kaynaklarımıza hediye eder. Aynı zamanda verimli toprak su birikintisi oluşturmadan nemi uzun süre depolayabilir.

Kolayca parmaklarınızın arasında oluşturacağınız minik bir baskı ile bile parçalanabilen verimli toprak, bu gibi özelliklerinden dolayı üzerinde yürüdüğünüzde size bir süngerin üzerinde yürüyormuşsunuz etkisi ve hissi verebilir.

Yağmur sularına karşı olan direnci sayesinde erozyona karşı etkili bir silahtır. Tabi beraberinde elimizde besin kaybının azalmasına ve yıkımın azalmasına karşı da etkilidir.

Gelelim içinde barındırdığı dünyaya. Yapısında yer alan mineraller, besinler sayesinde binlerce canlıya ev sahipliği yapar. Üzerlerini örter ve onlara güvende kalabilecekleri bir yaşam alanı sağlar.

Bizleri de besleyen toprak, yerleşik hayata geçiş sebebimizdir. Kendimize düzenli yiyecek sağlama olasılığımızı yükseltir. Ayrıca verimli toprak verimini oluşturmak için kimyasal gübreye ihtiyaç duymaz. Ürettiği mahsuller kalitelidir, lezzetlidir. Toprağın verimlisini anlamak için size vereceğim ufak bir tüyoda kokusudur. Verimli ve sağlıklı toprak kokusu ayırt edilebilir.

Bahsi geçen özellikleri sağlamayan toprak, bir hastayla ilgilenir gibi bu hale döndürülebilir, tekrar sağlıklı olabilir. Bilelim ki çoğu toprak suistimale uğramış, yapısındaki deformasyonlar dışardan gelen etkiler sebeplidir. Deforme toprağı tam potansiyeline geri dönene kadar sabırla bakımını yapmalı ve ilgilenmeliyiz. Bakıldığında zahmetli gibi durabilir fakat verimli bir toprağın faydası göz ardı edilemeyecek kadar çoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.