enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Köy, Çullu, İçilikli veya İmeci Böreği Nasıl Yapılır (Siz Hiç İçilikli Börek Yediniz mi?)

Anadolu’da köylerde İçilikli, içli veya köy böreği eğer imeci varda ya kuzu kesilir ya da bu börekten yapılırdı. İmeciler şaka da olsa börek var mı diye sorarlardı.

Köy, Çullu, İçilikli veya İmeci Böreği Nasıl Yapılır (Siz Hiç İçilikli Börek Yediniz mi?)
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Köy, Çullu, İçilikli veya İmeci Böreği dışında; Anadolu’da yani köylerde İstanbul’da sürekli yapılıp yenen patatesli, ıspanaklı, peynirli vb. böreklere börek demezler.

Patatesli, ıspanaklı veya peynirli çörek derler. Köylerde börek içilikli, içli yani imeci böreğidir. Bazı yerlerde de çullu börekte denir.

Eskiden düğünlerde, toplu davetlerde mutlaka yapılıp ikram edilirdi. Hatta bu gelenek hala devam etmektedir. Ayrıca orman işlerinde ve tarlada ekin biçerken veya toplarken vb. işi çok olanlar çevre köylerden giderler imeci ayarlarlardı. İmeci gelmeden bir gün önce koyun kuzu yoksa mutlaka içilikli börek yapılırdı. Bu börek yapımı biraz zahmetlidir. Ama yenmesi de bir kadar da lezzetlidir.

İçli, Çullu veya İçilikli Köy Böreği Nasıl Yapılır?

Malzemeler : Un, tuz, su, yumurta, ayçiçek yağı

Önce un elenir ve yoğurulur. Yufkalar açılır, ocaktaki saçta evire çevire pişirilir. 16 adet yufka bir tepsi börek için idealdir. Pişirilen yufkaların 10 adeti ince ince makarna gibi kesilir. 4-5 adet soğanı doğrayıp ayçiçek yağı ile öldürülecek yani kavrulacak. Üzerine 2 yumurta kırılır ve karıştırılarak pişirilir.

Bir miktar tuzda atılır. İnce ince makarna gibi doğranmış yufkalar ile iyice karıştırılır. Bakır siniye veya tepsiye en alta bir yufka içine hazırlanan yumurtalı karışım serpilir, göz kararı yeterince olunca üstüne bir yufka ve tekrar yumurtalı karışım serpilir. Bu şekilde altı yufkaya aynı işlem yapılır ve en üstüne yufka döşenir ve üstüne ayçiçek yağı sürülüp fırınlı sobaya veya davul fırına pişmesi için konulur. Bir saat sonra içilikli, içli köy veya imeci böreğimiz hazırdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.