enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kadir Gecesi Neden Bin Aydan Daha Hayırlıdır? (Kadir Gecesinin Anlamı, Gizemi, Fazileti, Sırrı ve Özellikleri Nelerdir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurdu ki;“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3; Müslim, Sıyâm 219.)

Kadir Gecesi Neden Bin Aydan Daha Hayırlıdır?  (Kadir Gecesinin Anlamı, Gizemi, Fazileti, Sırrı ve Özellikleri Nelerdir?
4 Nisan 2024 11:20 | Son Güncellenme: 4 Nisan 2024 11:22
A+
A-

KADİR GECESİ Kadir Suresi:

اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ فٖي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ  “Biz onu (Kur’an-ı) Kadir gecesinde indirdik.

وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِؕ  Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍؕ  Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.

تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ فٖيهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ  O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.

سَلَامٌࣞۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ  O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.”

Kadir süresi iniş sebebi: Eski devirlerde Şemuni Gazi isimli bir zat evinden cihat için çıktı 1000 ay savaştı evine dönmedi. Bu hadiseyi işittiklerinde peygamberimizin ashabı (arkadaşlar) ağladı, bizim ömrümüz bile o kadar değil dediler, teselli için bu sure indi. Yani kadir gecesini kutlamak, 1000 aydan (83 yil) daha faziletlidir.

1- Kur’an’da 114 sure var biri de Kadir Suresi. Kadir Gecesi o kadar kıymetli ki: Cenab-ı Allah (c.c) onun hakkında özel bir süre indirdi. Cuma Suresi de cuma gününün ehemmiyetini bildirir.

2- Kadir süresi Kur’an’ın 1 /4 dir. 4 defa okununca Hatim sevabı alınır. Kafirun ya da Nasr süreleride aynıdır

3- Kim abdest aldıktan sonra Kadir Süresi’ni okursa şehitler defterine yazılır.

4- Kim Kadir Gecesi’nde okursa, Kadir Gecesi’nin sevabını tam almış olur.

5- Allah dostlarından birisi, İsmi Azam duasını öğrenmek ister; “Once Fatiha, sonra Ayetel Kürsi, üç Kadir Süresi, Dört İhlâs Süresi. Bunları oku ve kıbleye dón, istediğini iste. Allah kabul edecektir.” denilmiştir.

KADİR GECESİNİN ÖZELLİKLERİ VE FAZİLETLERİ NELERDİR?

1- Kim Kadir Gecesi’ni ibadet ile geçirirse geçmiş günahları affedilir. (Buhári imân 25, 27, 28, 35, Savm 6)

2- Kadir gecesinde, Allah rahmetini yeryüzüne indirdiğinde, rahmet bütün Müslümanlara isabet eder. Alah’u Teála Cebrail’e : “Rahmetten kalan var mıdır” diye sorar. Cebrail; “Evet.” der. Allah’u Teâlâ; “O rahmeti, Müslüman ve onun akrabalarına serpin!” der.

3- Hz. Musa; “Ya Rabbi sana yakın olmak istiyorum “Kadir gecesinde uyanık olan, bana yakın olur. Hz Musa: “Ya Rabbi cennetini istiyorum. ” “Kadir gecesinde
beni tesbih eden, cennete girer.” “Ya Rabbi Cehennemden kurtuluş istiyorum. “Ya Musa, Kadir gecesi’nde istiğfar eden, cehennemden kurtulur.” “Ya Rabbi rızanı istiyorum.” “Kadir Gecesi ‘nde 2 rekât namaz kılan rızamı alır.” der.

4- Kim Kadir Gecesi 2 rekât namaz kılar 1 ve 2. Rekâtta Fatiha ve 7 Ihlâs Süresi okuyarak kılarsa, selamdan sonra da 70 kere “Subhanallahi Velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber, vela havle vela guvvete illa billahil azim..” derse Allah onun ve ana babasının tüm günahlarını affeder. Allah, melekleri cennete gönderir, o
kişi için ağaçlar diktirir, saraylar bina ettirir, nehirler akıttırır, dünyadan ayrılmadan Allah ona cennetteki yerini gösterir. (Hanefi Tefsiri)

5- Allah, Ramazanda her gece altı yüz bin kişiyi cehennemden azat eder. Kadir Gecesi’nde Ramazanın birinci gününden Kadir Gecesi’ne kadar kaç kişi azat etmişse, o
kadar kişi tekrar azat edilir.

6- Kadir Gecesi’nde tüm melekler, özellikle Cebrail yeryüzüne iner, müminlere selam verirler. Melekler pis yerlere, günah yerlerine, cũnüp, sarhoş olan evlere girmezler köpek, resim olan yerlere inmezler.

7- Kadir kelimesi iki manaya gelir. 1- takdir: Allah diğer seneye kadar olacak şeyleri takdir ettiğinden dolayı

2- Şeref kelimesinden geliyor. O gece çok şerefli bir gecedir.

8- Kur’an Kerim, Levhi Mahfuzdan dünya semasına indirildi. Kadir Gecesi’nden başlayarak 23 sene de peygamberimize indirildi.

9- Peygamberimiz 571’te de doğdu. 25 yaşında evlendi. 40 Yaşında Nur Dağı’nda ibadet ederken Cebrail tarafından Kadir Gecesi’nde ilk emir, “oku!” ile vahiy geldi, Peygamberimiz Cebraili gördü korktu. Hz. Hatice’nin evine giti, örtünerek yattı. Sonra ikinci emir geldi. “Ey örtüsüne bürünen kalk, insanları uyar!” buyruldu. Müslümanlığı ilk kabul edenler Hz. Hatice, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ali ve Hz. Zeyd oldu.

ALLAH BEŞ ŞEYỈ GİZLEDİ, NİÇİN? “HERKES ARASIN, BOL-BOL İBADET ETSİN. ” DİYE…

1- Cuma gününde duaların kabul saatini 2-Tüm ibadetlerde rızasını gizledi. Günahlarda gazabını gizledi. 3- Beş vakit namazda orta namazını (ikindi) gizledi. 4- Tümisimlerinde ve Kur’an’da Ismi Azam duasını gizledi. 5- Ramazanın son 10 gününde Kadir Gecesi’ni gizledi. (Ne-sefi)

2- Ayşe annemiz peygamberimize; “Kadir Gecesi’nde hangi duayı yapayım?” dedi peygamberimiz de; “Allah ‘ım sen affedicisin, affetmeyi seversin. Bizi affeyle!. ” buyurdu. (Tirmizí, Daavât 84)

3- Peygamberimiz; “Kim yatsı namazını camide kılarsa Kadir Gecesi’nden nasibini almıştır, geceyi yarıya kadar ibadet etmiş sayılır. Sabah namazını camide kılarsa tüm
geceyi ibadet ile geçirmiş sayılır.”

4- Kim gece, “Amenarrasulu” duasını okursa bütũn geceyi ibadet ile geçirmiş olur.

KADİR GECESİ NE YAPMALIYIZ?

Kadir Süresi okunmalı. Kadir Süresi okunmalı. Kadir suresi Kur’an-ı Kerim’in 1/4 sayılır.

2- “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin bizi affeyle.” Bu Kadir duasından 33 kere okunmalı, 33 kere “estağfirullah”, 33 kere salâvat, 33 “La lahe Îlallah” okunmalı.

Tesbih namazı kılınması da uygun olur.

 

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.