enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Üç Ayların Birincisi Recep Ayının Fazileti, Sırrı, Gizemi ve İbadetleri

Receb ayı Ne zaman? Recep ayı mı Receb ayı mı? Recep ayı Allah’ın ayı demek ne demek? 2024 Recep ayının 10 günü ne zaman? Recep ayının fazileti nedir? Recep ayının ilk günü ne yapılır? Recep ayının özellikleri nelerdir? Recep ayında hangi ibadetler yapılmalı? Kastamonu Haber ekibimiz bu özel haberi Şeyh Şaban-ı Veli Vakfının yayınladığı Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri kitabından sizler için derledi

Üç Ayların Birincisi Recep Ayının Fazileti, Sırrı, Gizemi ve İbadetleri
9 Ocak 2024 18:03 | Son Güncellenme: 9 Ocak 2024 19:20
A+
A-

RECEB AYI VE FAZİLETİ

“Yerlerin ve göklerin yaratıldığı gün Allah katında ayların sayısı 12 idi. Bunların 4 tanesi haram (hürmetli) aylardır. (Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb) İşte doğru din budur. Sakın bu aylarda günah işleyerek kendinize zulmetmeyin!..”

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا اَرْبَعَةٌ حُرُم ذلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَةٌ كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَانَةٌ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ 9:36

Receb’in R si Allah’ın rahmetine işaret. Cimi Allah’ın cömertliğine işaret. B si Allah’ın ihsanı, iyiliğine işarettir. Bu ayda ibadet eden, iyilik yapan Allah’ın rahmetine, cömertliğine, ihsanına ulaşır.

RECEB AYI HAKKINDA HADİSLER:

1- “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır.” (Kenzu’l-Ummal, Süyûtî, el-Câmius-Sagîr, nr. 4411) XII/310

2- Peygamberimiz bu ayda şu duayı yapardı; “Allah’ım Receb ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 1, s. 259)

3- “Ölüm anında susuzluktan kurtulup, imanla göçmek istiyorsan, bu aya hürmet edin.”

4- “Kıyamet günü bütün insanlar açtır. Ancak peygamber, akrabaları, Receb ve Ramazan’da oruç tutanlar hariç, onlara açlık ve susuzluk yoktur.”

5- “Cennette Receb isimli bir nehir vardır, sütten beyaz baldan tatlıdır. Kim Recebde bir gün olsun oruç tutarsa, o nehirden kana-kana içecektir.” (Beyhakî, Şuabü’l- İmân, nr. 3800.)

6- “Cennette bir köşk vardır ki, o Receb Ayı’nda oruç tutanlara aittir.” (Beyhakî, Şuabü’l-İmân, nr. 3802)

7- “Miraç Gecesi büyük bir nehir gördüm. Suyu baldan tatlı, sütten beyaz. Cebrail’e; ‘Bu kimin için?’ dedim. ‘Sana Receb Ayı’nda salevat getirenlere.’ dedi.

8-“Receb’in diğer aylara olan üstünlüğü Kur’an’nın diğer sözlere olan üstünlüğü gibidir. Şaban’ın diğer aylara üstünlüğü benim diğer peygamberlere olan üstünlüğüm gibidir. Ramazan’ın diğer aylara olan üs- tünlüğü Allah’ın kullarının (Yani Müslümanların) diğer kullara olan üstünlüğü gibidir.” (İbn arrak, Tenzîhü’ş-Şerîa, 2/160-161)

9- “Receb Ayı Allah’ın ayı olduğundan; kim o ayda İhlâsı bol-bol okursa 50 senelik günahı affedilir.”

10- “Kim Recebte oruç tutarsa 1000 gün oruç tutmuş gibi, Kim Receb ayında sadaka verirse 1000 sadaka vermiş gibidir.”

11- Bir gün peygamber efendimiz Sevban ile bir kabrin yanından geçerken durur ve ağlar. Sonra Sevban’a dōnerek; “Ey Sevban bu kabirde yatanları azap içerisinde gördüm. Azabın affedilmesi için dua ettim. Ey Sev- ban eğer bunlar Receb Ayı’nda bir gün oruç tutsalardı, bu ayda bir geceyi ibadet ile geçirseydiler, azap görmezlerdi.” Sevban: “Ya resulallah bir gün oruç ve ya bir gece ibadet bu kadar değerli mi?” Peygamberimiz; “Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, erkek veya kadın bu Receb Ayı’nda bir gün oruç tutsalar veya bir geceyi ihya etseler, onlara bir sene oruç sevabı verilir. Bir sene geceleri ibadet etmiş gibi sevap yazılır.” dedi.

12- Kim Receb Ayı’nda 7 kere; ‘Estağfirullah ellezi La ilahe illa hüvel hayyül gayyüm ve etubu ileyh…’ derse günah defterleri yırtılır.

RECEB AYI HAKKINDA ALİMLERİN SÖZLERİ:

1- Abdülkadir Geylani Hz.; “Senenin ayları ağaca benzer. Receb, ağacın açma ayı. Şaban, meyve verme ayı. Ramazan, meyvelerin toplanma ayıdır. 2- Receb Ayı, tövbe ayı. Şaban Ayı, hizmet ayı. Ramazan Ayı, nimete erme ayıdır. 3- Receb, kötülükleri terk. Şaban, ibadet yapma. Ramazan, keramete erme ayıdır. 4- Receb ekme ayı. Şaban, sulama ayı. Ramazan, mahsulat toplama ayıdır. 5-5 gecede Allah hayırları oluk gibi akıtır. 1- Recebin ilk Cuma gecesi. 2- Berat gecesi. 3- Kadir gecesi. 4- Ramazan Bayramı gecesi. 5- Kurban Bayramı gecesi (Beyhaki, Şuabü’l-İmân, nr. 3711) 0 Allah şehirleri yarattı, onlardan Mekke’yi seçti. Zamanları yarattı, bunlardan Recebi seçti, Günleri yarattı, onlardan Cuma gününü seçti.

RECEB AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

1- Receb, Allah’ın ayı olması sebebiyle bol bol İhlas Suresi okunmalıdır. Peygamber efendimiz (s.a.s); “Kim 50 kere İhlas okursa, 50 senelik günahı affedilir. 100 kere okursa 100 senelik günahı affedilir.” buyurmuşlardır. Her gün bu 100 kere okumaya devam edilmelidir.

2- Tövbe ayı olması dolayısıyla 100 kere, “Estağfirullah” demeli 7 kere de yukarıdaki istiğfarı yapmalı.

3- Bu ayda oruç tutmalıdır. Bu ayda tutulan 1 günlük oruç, 1 senelik oruca bedeldir.

4- Sadaka ve hayır yapılmalıdır. Bu ayda 1 sadaka 1000 sadakaya bedeldir.

5- “Allah’ım! Receb ve Şabanı bize bereketli kıl ve bizi Ramazana ulaştır.” Diyerek dua etmeliyiz. Ahmet bin Hanbel.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.