enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşının Gizemi, Fazileti, Anlamı ve Sırları Nelerdir (Hicri Yılbaşı Ne Demek?)

Muharrem ayı Ne zaman? Muharrem ayı ve önemi nedir? Muharrem ayının 10 günü hangi olaylar olmuştur? Muharrem ayında neler yapılır neler yapılmaz? Hicri Yılbaşı nasıl hesaplanır? 2023 Hicri takvim hangi yıl? Hicri takvime göre yılbaşı ne zaman? Hicri yılbaşında ne yapılır?  Aşura günü ne demek? Aşura günü ne etmeli Aşura günü neler yapılmaz? Âşûrâ ne zaman yapılır?

Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşının Gizemi, Fazileti, Anlamı ve Sırları Nelerdir (Hicri Yılbaşı Ne Demek?)
8 Mayıs 2023 12:53 | Son Güncellenme: 8 Mayıs 2023 13:07
A+
A-

Fecir Suresi 1-2- وَالْفَجْرِ * وَلَيَالٍ عَشْر “Fecir (Sabah ) vaktine yemin olsun.”

2- “On geceye yemin olsun.” (Muharremin ilk 10 günü. Zilhicce’nin ilk 10 günü, yahut Ramazan’ın son 10 günü)
(Tevbe 36)

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا اربَعَةٌ حُرُمٌ ذلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فيهِنَّ اَنْفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَةٌ كَمَا يُقاتِلُونَكُمْ كَافَةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ

Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah’ın yazısına göre Allah katında, ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylardır. (Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Receb Bu aylarda savaş yapılmazdı.)…

MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI HAKKINDA HADİSLER:

1- Ramazan ayından sonra tutulan en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharremde tutulan oruçtur. Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. (Müslim, Sıyâm 202)

2- Peygamberimize sordular; “Hangi ayda oruç tutmamı- zı emredersin?” Peygamberimiz cevap verdi; “Eğer Ramazandan sonra oruç tutmak istersen, Allah’ın ayı Muharremde oruç tut. O ayda, Allah bazı insanlara tövbe nasip etti, bazı kavimleri affetti.”

3- Kim Muharremde bir gün oruç tutarsa, her gününe 30 günlük oruç sevabı verilir.

MUHARREM AYININ VE HİCRİ YILBAŞININ ÖZELLİKLERİ:

1- Muharrem, Müslümanların ilk ayı, Hicri takvimin başıdır.

2- Peygamberimiz, Muharrem ayında hicret etmiş, Hz. Ebubekir’le Sevr Mağarası’na sığınmıştır. Muharremin
10. Günü (aşure) Medine’ye ulaşmıştır.

3- Hz. Ömer zamanında takvim yoktu. Sahabeleri topladı; “Bizim de bir takvimimiz olsun.” dedi. Bazı Sahabiler 571, bazıları 632, bazıları vahiy başlangıcı 610 takvim başlangıcı olsun dediler. Hz Ali, “HİCRET takvim başı olsun!..” dedi. Bazıları, “Muharrem ilk ay olsun.” dendi. Hz Ali’nin görüşü kabul edildi. Miladi 622 hicri 1. Yıl oldu. Muharrem de ilk ay oldu.

4- Araplar tarafından da haram kabul edilen aylar 4 tür. Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Receb. Bu aylarda savaş yapmazlardı.

5-Muharrem ayında olan hicret şöyledir:

A- Müşrikler başta Ebu Cehil olmak üzere Darunnedve’de toplandılar, Peygamberimizi öldürme kararı aldılar. Her kabileden bir genç seçildi, evin etrafını sardılar. Peygamberimiz yatağına Hz. Ali’yi koydu. Yasin Süresi 9. Ayet:

وَجَعَلْنَا مِنْ بَيْنِ أَيْدِيهِمْ سَدًا وَمِنْ خَلْفِهِمْ سَدًّا فَاغْشَيْنَاهُمْ فَهُمْ لَا يُبْصِرُونَ

“Önlerinden bir set ve arkalarından bir set çektik de onları kapattık, artık göremezler.” ayetini okudu, yerden bir avuç toprak aldı, yüzlerine serpti, aralarından çıktı gitti. O’nu göremediler.

B- Hz. Ebu Bekir ile Sevr Mağarası’na sığındılar. Orada 7 gün kaldılar. Müşrikler mağaraya geldiler, gü- vercin yuva yapmış, örümcek ağ yapmıştı, onları göremediler. Peygamberimizin başını getirene 100 deve vaat edilmişti.

C- Peygamberimiz Hz. Ebu Bekir ile Kuba’ya geldiler, orada Kuba Mescidi’ni yaptılar.

D- Medine’ye gittiler. Medineliler, Peygamberimizi Tealal bedrü… (Ay doğdu üzerimize…) ilahisi ile karşıladılar. Herkes peygamberimizi evine davet etti. Peygamberimiz; “Devem, kimin evinin önüne çökerse, orada misafir olacağım!..” dedi.

E- Peygamberimizin devesi Kasva, kabri İstanbul’da olan Eyüp Sultan’ın evinin önüne çöktü. Peygam- berimiz orada 6 ay misafir kaldı. Sonra MESCİDİ NEBİ yapıldı, yanına da kendi kalacağı odaları yapıldı. Peygamberimiz oraya taşındı.

6-Hicret, Medine’de İSLAM devletinin kurulması demektir. Gizli ibadet bitmiş, açıktan ibadetler başlamıştır. Mekke’de; Kur’an da İman konuları anlatılırken, Medi- ne’de ibadetler anlatılmış ve farz kılınmıştır. 1) Hac. 2) Zekât. 3) Kurban. 4) Cihat vs ibadetler Medine’de nazil oldu, anlatıldı.

7- Muharrem ayı senenin ilk ayı. Kitaplarda: “Senenin son gününde 2 rekât namaz kılınmalı, geçen senenin muhasebesi düşünülmeli, “Allah için ne yaptım?” demeli, 365 kere Estagfirullah söylenmeli, her güne bir istiğfar düşüyor. Allah’ım geçen seneki günahlarımı affet, ibadetlerimi kabul…” diye dua etmeli.

8- Muharrem ayının ilk günü, gündüz 2 rekat namaz kılmalı, Fatiha, 3 ihlas okumalı, sonra 10 defa salavat getirip; “Ya Rabbi, yeni yılda, biz Müslümanlara yardım et, bize ve ailemize hayırlar takdir et, şerleri def et, İslâm’a hadim et, rızanı nasip et!..” diye dua etmeli. Senenin ev- veli ibadet ile açılır, sonu ibadet ile kapatılırsa, arasında- kilere de Allah kâfi gelir.

AŞURE GÜNÜ NEDİR? (10 MUHARREM);

1- Muharremin ilk sabahına yemin olsun.

2- Muharremin ilk 10 gününe yemin olsun.
وَالْفَجْرِ * وَلَيَالٍ عَشْرٍ  fecr suresi 1-2

AŞURE GÜNÜ HAKKINDA HADİSLER:

1- Peygamberimize aşure günü orucu soruldu. “Geçmiş senenin günahlarına kefarettir.” diye cevap verdi. (Müslim, Sıyâm 196)

2- Peygamberimiz aşure günü oruç tutar ve ashabına bu orucu tutmalarını emir ederdi. (Buhari, Savm, 69; II, 250)

3- Hiçbir günün diğer güne üstünlüğü yoktur, ancak ramazan ve aşure günü hariç. Onların çok üstünlüğü vardır.

4- Ramazandan sonra tutulan en faziletli oruç, Allah’ın ayı muharremde tutulan oruçtur. (Muslim, Sıyam, 202,
203)

5- Hiçbir günün diğer güne üstünlüğü yoktur, ancak ra- mazan ve aşure günü hariç, onların çok üstünlüğü vardır.

6- Kim aşure gecesini ibadetle geçirirse Allah onun kalbini diriltir.

7- Peygamberimiz Medine’ye geldi. Yahudileri oruç tutar buldu, sordu; “Bu oruç nedir?” dediler.

“Bugün öyle bir gündür ki, Allah Hz. Musa’ya bugün zafer verdi, denizde boğulmaktan kurtardı. Biz de hürmet için oruç tutuyoruz.” dediler.

Peygamberimiz; “Yemin ederim ki, Hz. Musa şimdi hayatta olsa gelir, bana tabi olurdu. dedi ve kendisine inananlara dönüp; “Ey ashabım, siz de oruç tutun, fakat bir gün ilave edin. Yahudilere benzemeyin.” dedi. 2 yıl sonra ramazan orucu farz kılınınca, (öbür orucu kastederek) “Dileyen oruç tutsun, dileyen tutmasın!..” dedi.

8- Kim aşure günü oruç tutarsa, bir senelik günahı af edi- lir. “Aşûra orucunun önceki yılın günahlarına kefaret olacağını, Allah(in rahmetin)den umarım.”

9- Kim aşure günü evine bolluk getirirse, bir sene bolluk içinde yaşar. (Süfyan bin Üyeyne 50 sene bunu tecrübe ettik, doğru bulduk demiştir.)

10- Aşure günü diğer günlerden üstün kılındı, çünkü Allah (cc), dağları, gökleri, denizleri, levh-i mahfuzu, kalemi, Hz. Adem’i o gün yarattı. Hz. İbrahim’i ateşten o gün kurtardı. Firavunu boğdu. Hz. Eyyüp şifa buldu. Hz. İsa doğdu. Kıyamet aşure günü kopacak.

AŞURE GÜNÜ HAKKINDA ÂLİMLERİN SÖZLERİ:

1- Âlimler; “Aşureye, ‘aşure (on-10)’ denilmesinin sebebi, Allah’ın ümmete 10 büyük lütuf sunduğu için,” demiş- lerdir. 1- Receb 2- Şaban 3- Ramazan 4- Kadir 5- Bayram 6- Zilhicce 7- Arefe 8- Kur’an 9- Cuma 10-Aşure (10 Muharrem)

AŞURA GÜNÜNDE NELER OLDU?

2- Aşure gününde 10 büyük olay oldu. 1- Hz. Âdem’in tövbesi kabul edildi. 2- Hz. Idris göğe çıktı. 3- Hz. Nuh gemiye bindi. 4- Hz. İbrahim doğdu, halil (Dost) edildi.
5- Hz. Davud’un tövbesi kabul edildi. 6- Hz. Eyyüb hastalıktan kurtuldu. 7-Hz. Musa’yı öldürmek için takip eden Firavun ve ordusu Kızıldeniz’de boğuldu. 8- Hz Yunus balığın karnından kurtuldu. 9- Hz İsa göğe çıktı 10-Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret etti.

3- Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi 10 Muharrem’dedir.

4- Hz. Nuh zamanında gemide yiyecek bitti. Herkes nında ne varsa getirdi, kazana konuldu aşure yapıldı. Not: Herkes bu hatıraları yaşatmak için aşure yapmalı, yardımlaşmalı, dağıtıp o günün önemini insanlara anlatmalı.

5- Peygamberimiz Medine’ye gelince Abdullah bin Se- lam; “Peygamberimiz, sana 3 adet soru soracağım, onu ancak peygamberler bilir.” dedi. İlk soru; “Cennet ehlinin cennette ilk yediğin nedir?” Cevap verdi; “Balık.” İkinci soru; “Çocuk, anne-babaya ne zaman benzer?” “Ananın suyu önce gelirse anneye, babanın önce gelir- se babaya benzer.” dedi. Üçüncü olarak; “Kıyametin ilk alameti nedir?” diye sordu. “Doğuda bir ateş çıkacak, batıyı kaplayacak.” diye peygamberimiz cevap verdi. (Buhari)

6- Peygamberimiz Medine’ye varınca herkes, “buyur” dedi. Devesini saldı, Eyüb Sultan’ın evinin önünde durdu, onda 6 ay kaldı, sonra mescid yapılınca oraya gitti.

7- Hz. Ömer, halifeliği zamanında, hicri takvim için ko- misyon kurdu. Hz. Ali’nin görüşü olan 622 hicri takvim, yılbaşı kabul edildi. Muharrem, aşure ayı ilk ay oldu. Not: Farz oruç, hicretten 2 yıl sonra emir edildi. Rama- zandan evvel Müslümanlar aşure orucu tutarlardı.

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.