enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Tosya Yaş Tarhanası Nasıl Yapılır? (Yaş Tarhananın İnanılmaz Faydaları)

Kastamonu Tosya Yaş Tarhanası çok farklıdır. Tarhana yapımı her yöreye hatta her ilçeye ve hatta köylere göre bile farklılıklar gösterebiliyor. Adeta her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır ya her yerinde bir Tarhana yapımı vardır. Her yerin tarhanası özeldir ve lezzetlidir.

Kastamonu Tosya Yaş Tarhanası Nasıl Yapılır? (Yaş Tarhananın İnanılmaz Faydaları)
31 Temmuz 2023 13:00 | Son Güncellenme: 31 Temmuz 2023 12:59
A+
A-

Yaş Tarhananın İnanılmaz Faydaları

Kastamonu ve ilçelerinde ve tabi ki köylerinde Tarhana Çorbası sofraların olmazsa olmazlardandır. Kastamonu Haber ekibimiz bu özel lezzeti sizler için araştırdı.

Tarhana yapımı her yöreye hatta her ilçeye ve hatta köylere göre bile farklılıklar gösterebiliyor. Adeta her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır ya her yerinde bir Tarhana yapımı vardır. Her yerin tarhanası özeldir ve lezzetlidir.

İşte bunlardan biri de Kastamonu Tosya ilçesinde yapılan yaş yani hamur tarhanası

Kastamonu Tosya Yaş Tarhanası Nasıl Yapılır? Tosya Yaş Tarhanası için malzemeler nelerdir?

İlk önce doğal yağlı yoğurdu geniş bir kovaya koyarız. Kullanacağımız miktarda az veya çok içine acı biber kuru soğan, nane, maydanoz ve dereotu olmazsa olmazdır. Bunlar tarhanaya çok güzel koku verir. Doğranmadan bağlanıp içine koyulur. Domates, bir tane salatalık, bir adet ayva.. Bunlar doğranıp Çankırı kaya tuzu koyulur ve karıştırılır.


Kovanın kapağını kapatıp dinlenmeye alınır. Buna aygut denir 10 gün bekletilir. Her gün kapağını açıp karıştırılır. Ayrıca aygutda içine domates doğrayarak yenilebilirse çok güzel olur. 10 gün sonra içindeki malzemeler süzülür un ile katı bir şekilde hamur yoğrulur üzerini örtüp bekletilir. İki üç gün bekletilir sonra tuz kimyon karabiber yeni bahar bir tutam maydanoz nane yeşil dereotu isteğe göre acı veya tatlı biber domates soğan doğranıp hamur tekrar içine katarak yoğurulur üstü kapanıp beklemeye alınır. Bu arada tarhana kabarıp taşar altına temiz bir örtü yayılıp bekletilir birkaç gün sona taşması bitince poşetleri koyup dondurucuda saklanır.

Kastamonu Tosya Yaş Tarhanası Nasıl Pişirilir?

Tosya tarhanasını pişirmek için önce bir kaba 2 -3 kaşık yaş tarhana alınır. Ilık su ile ezilir. Tencereye biraz yağ koyup içine bir tane soğan ince ince kıyılır ve pembeleşene kadar kavurulur. Bir kaşık salça ve kıyma koyulur. Ezilen yaş tarhana içine koyulur ve biraz daha su ekleyip biraz karıştırarak kaynamaya bırakılır. Afiyet olsun

Tarif: Zerrin Arat
Tosyalı Ev Hanımı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.