enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Dünyaca Ünlü Kastamonu Tosya Pirincinin Özelliği ve Faydaları Nelerdir? (Şeker Oranı Yüksek midir?)

Kastamonu’nun güzide ilçelerinden biri olan Tosya’da üretilen Tosya Pirinci Türkiye’de marka haline gelmiş, önemli bir lezzet ve besin kaynağıdır. Tosya merkez ve köylerinde bulunan yaklaşık 10 bin dönümlük çeltik arazilerinde yetiştirilen çeşitli cinslerde pirinçler yetiştirilmektedir. Sarıkılçık, akçeltik, maratelli, yaşar pirinç çeşitleri Kastamonu Tosya Pirinci çeşitlerindendir.

Dünyaca Ünlü Kastamonu Tosya Pirincinin Özelliği ve Faydaları Nelerdir? (Şeker Oranı Yüksek midir?)
9 Mayıs 2023 12:30 | Son Güncellenme: 9 Mayıs 2023 12:32
A+
A-

 Tosya pirinci mi Osmancık pirinci mi? Tosya Pirinç ne demek? Tosya pirinci nerede meşhur? Tosya’nın nesi meşhur? Tosya’da ne yenir? Tosya hangi pirinç? Tosya pirinci özellikleri, Tosya Pirinci Yorumları, Tosya Pirinç 5 kg, Tosya pirinci Nasıl PİŞİRİLİR? Tosya Sarıkılçık Pirinci nasıldır? Tosya pirinci nereden alınır? Tosya Sarıkılçık pirincinin özellikleri nelerdir?

Tosya Pirinci olarak bilinen Tosya Sarıkılçık Pirinci, pirinç çeşitleri arasında besin değeri en yüksek pirinçtir. Kastamonu’nun Tosya ilçesinde özel olarak yetiştirilen pirinçler sofraların güzidesi gözüyle bakılıyor. Ilgaz dağından eriyen karlarla sulanan çeltik tarlaları doğal yollardan zengin besin değerlerine sahip olarak Tosya Sarıkılçık Pirincini ön plana çıkmasını sağlıyor.

Sarıkılçık Pirinci, insan beslenmesinde önemli yeri olan, su içinde çimlenen, kökleri suda erimiş oksijenden yararlanabilen tek tahıl ürünüdür. Bir kültür bitkisi olarak uzun kök, dar yapraklar, birleşik salkımlar ve her birinde sadece tek bir çeltik tanesi bulunan başakçıklardan oluşur.

     DÜNYA’DA ŞEKER ORANI EN DÜŞÜK PİRİNÇ TOSYA PİRİNCİDİR

Tosya pirinci çeşitleri arasında olan ve Tosya pirinci olarak anılan sarıkılçık pirinci dünyada şeker oranı en düşük pirinç Unvanına sahiptir. Bu unvan Tosya pirincinin yurtiçi satışını ve ihracat rakamlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Ilgaz dağından eriyen karlarla sulanan çeltik tarlaları doğal yollardan zengin besin değerlerine sahip olarak Tosya pirincini ön plana çıkmasını sağlıyor.

KASTAMONU TOSYA SARIKILÇIK PİRİNCİ NEREDE YETİŞİR?

Sarıkılçık pirinci Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yetişir. Özellikle Ilgaz Dağı başta olmak üzere dağlardan eriyen kar sularının pirinçlere yaşam verdiği bilinmektedir. Doğal ve zengin besin değerleriyle Sarıkılçık pirinci ön plana çıkmakta ve ev hanımlarının ilk tercihi olmaktadır.

Kastamonu Tosya İlçesine bağlı olan 211 km uzunluğa sahip olan Devrez Çayı, Tosya pirinci üretiminde su kaynağı olarak çok önem arz etmektedir. Tosya pirinci, Tosya ovasında ekilen, kendine has özellikleri sayesinde dünyada haklı bir üne sahiptir. İlçede yaklaşık 10 bin dönüm arazide çiftçiler Tosya pirinç ekimi yapıyorlar. Bu değerli arazilerden iyi bir dönemde yaklaşık 300 ila 350 bin ton pirinç hasadı yapılabiliyor. Tosya pirinci üreticileri; Dedelerimiz ve babalarımız çeltik tarlalarında hayvanlar sayesinde pirinç yetiştiriciliği yapıyorlardı. Bizler ise, teknolojinin tüm imkânlarından yararlanarak pirinç üretimi yapıyoruz.

Yüz yıllardır ilçede yetiştirilen pirincin kalitesinde ve lezzetinde hiçbir değişiklik olmadan bu günlere gelebilen Tosya Pirinç ülkemizin önemli değerlerinden biridir.

KASTAMONU TOSYA SARIKILÇIK PİRİNCİ NASIL PİŞİRİLİR?

Pişirilmeden 1 saat önce ılık ve tuzlu bir suda bekletilir. 3-4 defa soğuk su ile yıkanır.

Bir bardak Tosya pirinç ve 1,5 bardak ölçü ile tencereye su konur ve suyun kaynamasını beklenir.

Kaynayan suya pirinç koyulur ve tuz eklenir.

İlk başta yüksek ateşte pişirilirken pilav suyunu çekmeye yakınken ve pirinç göz göz olmaya başladıktan sonra ateş kısılır ve kısık ateşte pirincin suyu iyice çekmesini beklenir.

Pilav pişerken başka bir tavada tereyağını da kızdırın.

Pilav suyunu iyice çektikten sonra kızdırılmış tereyağını üzerine dökün. Tahta kaşığın sapıyla yavaş yavaş karıştırın.

Pilavın üzerine kapağını kapatıp üzerin sofra bezine sarınız. Bu şekilde 20 dakika demlenmeye bırakın. Artık pirinç pilavımız hazır demektir. Afiyet olsun.

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Yasar pirincinin kılo

  2. Hasan SARITÜRK dedi ki:

    TOSYA SARİKİLCİK
    YENİ MAHSUL PİRİNÇ
    TOPTAN OLARAK NEREDEN HANGİ ÜRETİCİDEN ALINIR. ADANA DAN YAZIYORUM.
    İLGİNİZİ BEKLİYORUM
    TEŞEKKÜR EDERİM 🇹🇷🇹🇷

    1. Ertuğrul Köse dedi ki:

      Merhabalar
      Tosya’da çok değerli bir abimiz var. “Başın düştümü dara hemen Sacettin Börekçiyi ara” düsturu ile Börekçiler Kapı olarak hizmet ediyor. Pirinçte var. Her konuda yardımcı olur. Telefonu 0 533 371 72 70