enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

KASTAMONULU TÜRKİYENİN KADIN KAHRAMANI ŞERİFE BACI KİMDİR

Şehit Şerife Bacı Kurutuluş Savaşı’nda İnebolu’dan Kastamonu ’ya cephane taşıyan kahraman Türk kadınını temsil etmektedir. Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile kışla önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.

KASTAMONULU TÜRKİYENİN KADIN KAHRAMANI ŞERİFE BACI KİMDİR
30 Kasım 2021 15:28 | Son Güncellenme: 30 Kasım 2021 15:33
A+
A-
 Kastamonu ilimiz ile ismi özdeşleşen Kahraman, Cefakar ve Yiğit Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda yaşlı kadın ve erkekler ile birlikte İnebolu’da bulunan cephaneleri Ankara’ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken kış şartları nedeniyle Aralık 1921’de donarak öldü. Seydiler Belediyesi, 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılında belediye binasının önüne rölyefini yaptırmış ve ismi birçok kuruma verilmiştir.
İnebolu sahilinde bir parkın içinde 2001 yılında Türk Kara Kuvvetleri eski komutanı Aytaç Yalman tarafından Şehit Şerife Bacı Anıtı yaptırıldı. Açılısı Atilla Ateş ve Aytaç Yalman birlikte yaptı. Anıtın plaketinde “Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı‘nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001″ yazılıdır. Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu‘da Seydiler‘de, İnebolu‘da Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarını simgelemektedir.

Kurtuluş Savaşı yıllarında gönüllü kadın erkek birçok kişi İnebolu-Ankara lojistik hattında cephane ve mühimmat taşıyarak milli mücadeleye destek vermiştir. Verdikleri destekler sayesinde savaşın kaderi önemli ölçüde değişmiştir. Şerife Bacı da bu gönüllü kahramanlardan biridir. Onun ve diğer gönüllü kahramanların adını yaşatmak üzere Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından 1990 yılında Cumhuriyet Meydanı’na Kastamonu Türk Kadınları Anıtı olarak da bilinen Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı‘nı yapılmıştır.

Kaynak: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Kastamonu Rehberi. (2015), İnebolu Belediyesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.