enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Cuma Namazı Kaç Rekat ve Nasıl Kılınır (Cuma Günü Neler Yapılması Gerekir?)

Yüce ÂLLÂH (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de Cuma gününün önemi hakkında şöyle buyurmuştur ;
“Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilirseniz bu sizin için çok daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın lütfundan rızık isteyin Allah’ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz.” (Cuma Süresi / 9-10)

Cuma Namazı Kaç Rekat ve Nasıl Kılınır (Cuma Günü Neler Yapılması Gerekir?)
14 Eylül 2022 11:17 | Son Güncellenme: 14 Eylül 2022 12:26
A+
A-

CUMA GECESİ VE GÜNÜ NELER YAPILMALI ?

Cuma Gününün Önemi Nedir ?

Bismillâhir Rahmânir Rahîm

Bu mübarek günde yapılacak ibadetler nelerdir? Cuma gününün anlam ve önemi nedir?

İşte Cuma gününü hayırlarla geçirmenin ipuçları…

CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ, FAZİLETİ VE SIRLARI NELERDİR?

Cuma kelimesinin sözlük manası “cem olmak” “toplanmak” tır. Cuma günü tüm Müslümanlar Cuma namazını eda etmek üzere camide toplanırlar. Bugün adeta bir bayram havasında geçer. Cuma günü hakkıyla yapılan her ibadet Allah (c.c.) katında çok değerlidir. Bu güne “Seyyidül-eyyam” günlerin en değerlisi denmesinin sebebi de budur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde Cuma gününün kıymetini bizlere şöyle nakletmiştir :

“Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Hz. Âdem(a.s.) o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır” (Müslim, Cum’a/18)

Cumayı perşembeden karşılamalı. Perşembe ikindiden sonra istiğfar etmeli. Kur’an-ı Kerim ve Yasin Sûresini okumalı. Bir hadisi şerifte, (Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir) buyurulmaktadır.

Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre cuma, haftalık ibadet günü olarak daha önce yahudi ve hristiyanlar için tayin ve takdir edilmiş, fakat onlar bu konuda ihtilâfa düşerek yahudiler cumartesiyi, hristiyanlar pazarı haftalık toplantı ve ibadet günü olarak benimsemişler, Allah (c.c.) da cuma gününü müslümanlara nasip etmiş, onları bu konuda hakka ulaşmaya muvaffak kılmıştır.

İslamiyette Müslümanların dini günü olarak kabul gören Cuma gününün en kutsal günlerden olduğu bizzat Hz. Muhammet (S.A.V) tarafından hadislerde belirtilmiştir. Üst üste 3 cuma namazına bilerek ve mazeretsiz gitmeyenin kalbinin Allah (C.C.) tarafından mühürlendiği de bir başka hadiste rivayet edilir. Müslümanlar Cuma gününe ayrı bir hazırlık içerisinde olur. Perşembe akşamı okunan YÂSİN SÛRESİ ile Cuma Gününe hazırlık başlar.

Peygamber Efendimizin bir sözünden yola çıkarak. “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Hz. Âdem (a.s.) o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır” cümlesinden anlaşılacağı üzere İslam’da mübarek günün Cuma günü olduğu anlaşılmaktadır. Müslümanlar için farz olan ve her gün yerine getirilmesi gereken ibadetlerin yanında mübarek cuma gününde yapılması farz olan sevap olan ibadetlerde vardır. Bilhassa cuma namazı farz kılınmıştır.

Cuma günü, Müslümanların toplanma ve kaynaşma günleridir. İnsanların, kişisel işlerinin yoğunluğu nedeniyle birbirlerini görmekte zorlandıkları büyük şehirlerde, Cuma namazı buluşma ve kaynaşma için anlamlı bir neden olmaktadır. Bunun farkında olanlar; kişisel programlarını Cuma namazına göre ayarlar.

Perşembe akşamı cuma gününün başlangıcı, Cuma günü de duaların makbul olduğu zaman dilimlerindendir. Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre cuma, haftalık ibadet günü olarak biliniyor. Başka bir hadiste de bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icabet saati/eşref saati) bulunduğunu haber veriyor. Cuma günü Müslümanların bayramıdır ve Peygamberimiz (s.a.v)`in cuma günü yapılması daha güzel olan özel bazı sünnetleri vardır.

Allahü Teala tarafından insanoğluna Hz. Muhammed (s.a.v) ile gönderilen İslamiyet dünyanın neredeyse tüm kıtalarında insanoğlu tarafından vecibeleri yerine getirilerek o kurallar çerçevesinde yaşantı olarak sürdürülüyor.

Allahü Teala Cuma Günün Önemini Şöyle Buyurmuştur :

“Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın lütfundan rızık isteyin ÂLLÂH’ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz.”(Cuma Sûresi-10)

Cumayı perşembeden karşılamalı. Perşembe ikindiden sonra istiğfar etmeli. Kur’an-ı Kerim ve Yasin Süresini okumalı. Bir hadisi şerifte, (Cuma gecesi Yasin süresini okuyanın günahları affedilir) buyurulmaktadır.

Cuma gecesi ehli (ailesi) ile gusletmeli. Peygamber efendimiz, Cuma günü gusledenin günahları affolur buyurmaktadır.

Cuma namazına erken gitmeli, ilk safta yer almalı. Namaz kılanın önünden geçmemeli. Hatip minbere çıkınca, konuşmamalı.

Az da olsa sadaka vermeli. Çoluk çocuğunun nafakasını bol vermeli.

Cuma günü duanın kabul olduğu vakti bulmak için hep ibadet etmeli.

Ana babanın ve evliyanın kabirlerini ziyaret etmeli. Bir hadis-i şerif meali şöyledir :

Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları aff olur. Haklarını ödemiş olur.

Cuma günü sevinmek, herhangi bir müslümanın Cumasını tebrik etmek iyi olur.

Temiz elbiseler giymelidir, misvak kullanmalıdır, güzel kokular sürmelidir, tırnak kesmelidir, sürme çekmelidir, Yasin Süresini ve Cum’a Süresini okumalıdır, gıybet etmemelidir, perşembe gününü oruçlu geçirerek Cuma Gününü karşılamalıdır.

CUMA GÜNÜ NASIL GEÇİRİLMELİ HANGİ İBADETLER YAPILMALI ?

Cuma Namazı :

Cuma namazı her Müslüman erkeğe farz kılınmıştır. Allahu Teâlâ, Kur’anı Kerim’de Cuma namazını şöyle müjdelemiştir ;

“Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ın zikrine gidin. Alışverişi (işi gücü) bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. O namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok zikredin ki (dünya ve ahirette) umduğunuza kavuşasınız (kurtuluşa eresiniz).”

Gusül Abdesti Almak ve Cumaya Hazırlanmak :

Müslüman inancında temizlik imandan gelir. Cuma namazına iştirak edecek her müminin de namazdan evvel bedensel temizliğini yerine getirmesi gerekmektedir. Cuma günü boy abdesti alarak güne başlamak çok faziletlidir. Sonrasında da güzel ve temiz kıyafetler giymek, güzel kokular sürünmek rivayete göre Peygamber Efendimizin de yerine getirdiği hayırlı amellerdendir. Peygamber Efendimiz, bu konuyla alakalı şöyle buyurmuştur;

“Cuma günü abdest alan mümin ne güzel iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaptır.” (Ebu Davud/Taharet 130)

Dua Etmek :

Müminin miracı olan dua kulu Allah’a yaklaştırır. Cumayı perşembeden karşılamak çok sevaptır. Mümin Perşembe günü ikindiden Cuma’ya kadar tefekkür hali içinde olmalı, kendini ve yaptıklarını hesaba çekmelidir.

Cuma namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır ?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

Sonuç olarak Cuma namazı, 4 rekât ilk sünnet, 2 rekât farz, 4 rekât son sünnet, 4 rekât Zühri Ahir (Son öğle) ve 2 rekât vaktin son sünneti olmak üzere toplam 16 rekât namaz kılınır.

Cuma Günü Okunabilecek Dualar Nelerdir? 

“La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram”
Bu duayı eder, Allah’tan (c.c.) dilerse Allah (inşaÂllâh) dilediğini verir.
Cuma günü akşam ezanına 45 dakika kala “Ya Meliki Muktedir sin Allah’ım bana yardım et” ismini (100) defa tekrarlayıp sonrada dileğinizi dileyin, sıkıntınız gider, huzur ve rahata erersiniz inşaÂLLÂH.

İmamı Gazali’ye göre Cuma günü bin kere Ya Allah diye okuyanlar evliyalar sınıfına katılırlar.

Cuma günü SALAVAT GETİRMEK (Allâhümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammed) :

Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur ;

“Günlerimizin en üstünü Cuma günüdür. O gün bana çok salat ve selam (Allâhümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammed) getirin. Çünkü sizin salat ve selamlarınız bana sunulur.” (Ebu Davud/Salat/201)

Rasûlullah (s.a.v) buyurdular :

“Cennet ehli, başka hiçbir şeye değil, sâdece, dünyâda Allah’ı zikretmeksizin geçirmiş oldukları anlara hasret ve nedamet duyarlar!” (Heysemi 73-74)

KEHF SÜRESİ OKUMAK

Rasulullah Efendimiz(s.a.v.) şöyle buyurmuştur ;

“ Size bir süre haber vereyim mi ki, azameti sema ile arz arasını doldurmuş, onu yetmiş bin melek teşyi etmiştir? O sûre Kehf Sûresidir. Kim Cuma günü bu sureyi okursa inşaÂLLÂH Allah (c.c.) onu öteki Cumaya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonunda üç gün de ziyadesi vardır. Ve semaya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sürenin sonundan beş ayet okuyan hıfz olunur (korunur) ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Suyuti/Camius Sağir/no :2862)

Cuma gecesi Kehf Süresi okuyan, kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur. [Tergib]

Cuma günü 80 salevat(Allâhümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammed) getirenin, inşaÂLLÂH günahları affolur. [Dare Kutni]

Cuma günü veya gecesi Duhan Süresini okuyana inşaÂLLÂH Cennette bir köşk ihsan edilir. [Taberani]

Cuma gecesi YÂSİN SÛRESİNİ okuyanın, günahları affedilir. [İsfehani]

Cuma günü gusledenin günahları affolur. [Taberani]

Cuma günü sabah namazından önce, “Estagfirullah elazim elkerim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyüme ve etübü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa günahları affolur. [İbni Sünni]

Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy” ismi şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur.

CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ VE CUMA GÜNÜ YAPILACAKLAR NELERDİR?

Peygamber Efendimiz (sallalahu aleyhi vesellem) bir hadiste buyurdularki :

“Güneşin üzerine doğduğu günlerin en hayırlısı cuma günüdür, çünkü Adem (aleyhisselam) o günde yaratılmıştır. O gün cennete sokulmuştur ve o günde cennetten çıkarılmıştır. Tevbesi o gün kabul olmuştur”

FAZİLETLERİ ve YAPILACAKLAR :

Peygamber Efendimiz (sallalahu aleyhi vesellem) buyurdularki :

Cuma gününde ve gecesinde bana çok salavat okuyun (Allâhümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammed), böyle yapana kıyamet gününde, şahit ve şefaatçi olacağım.
Parlak gecede ve nurlu günde bana çok salat edin, çünkü sizin salatlarınız bana arz edilmektedir.

Cuma gecesi Yasin Sûresini okuyan, inşaÂLLÂH mağfiret olunur.
Cuma gecesi (bir rivayet cuma günü) Yasin ve Saffat Sûrelerini okuyan kişiye Allah’ü Teala Hazretleri dileklerini verir…

Cum’a gününde bir saat vardır ki, mü’min bir kul namazda duâ ederken Allah ‘tan bir şey ister ve o saate denk gelirse Allah (c.c.) muhakkak ona icâbet eder. Ashab-ı Kirâm : Bu saat hangi saatdir yâ ResûlÂllah dediklerinde : “İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir” buyurdular.

Cuma Günü MÜSLÜMANLARIN BAYRAMIDIR

Bu konudaki hadisi şeriflerden bazıları şöyledir : Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur. [Ramuz]

Cuma günü selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer. [İ.Gazali]

Cuma diğer Cumaya kadar ve fazladan üç gün içinde işlenen günahlara keffaret olur. Çünkü iyi bir amel işleyene on kat sevab verilir. [Taberânî]

Büyük günah işlenmediği müddetçe, beş vakit namaz ile Cuma namazı, öteki Cumaya kadar aralarda işlenen günahlara keffarettir. [Müslim]

Ana-babanın kabrini, Cuma günleri ziyaret eden kimsenin günahları affolur, haklarını ödemiş olur. [Tirmizî]

Cuma günü gusleden (boy abdesti alan) kimsenin günahları affolur. [Taberânî]

Cuma günü sabah namazından önce, “Estağfirullah elazim elkerim ellezi lââ ilahe illa hüvel hayyel kayyüme ve etübü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa, bütün günahları affolur. [İbni Sünni]

Böyle büyük mükâfat verilebilmesi için, o kişinin, düzgün itikada (inanca) sahip olması, kul hakkını, kazaya kalan farzlarını ödemesi ve haramlardan vazgeçmesi şarttır.

Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve muavvizeteyn [yani Nâs ve Felak sûrelerini] okuyan kimseyi, Allahü Teâlâ, kazadan, belâdan, kötü işlerden korur. [İbni Sünni]

Cuma günü 80 salevat (Allâhümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammed) getirenin, inşÂLLÂH günahları affolur. [Dare Kutni]

Cuma gecesi YÂSİN SÛRESİNİ okuyanın günahları affedilir. [İsfehani]

Cuma namazını kılmayan kimsenin kalbi mühürlenir [rahmetten mahrum kalır, iyilik yapamaz olur] gafil olur. [Müslim]

Allahü Teâlâ, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cuma namazını farz kıldı. Adil veya zâlim bir imam [başkan] zamanında küçümseyerek veya inkar ederek Cuma namazını terkedenin iki yakası bir araya gelmesin! Allaha ve ahirete inanan, Cuma namazına gitsin! [Taberânî]

 

Cuma namazına giderken ayakları tozlanan kimseye Cehennem ateşi haramdır. [Tirmizî]

Kendisine Cuma namazı farz olan her müslümanın alış-verişini bırakıp namaza gitmesi farzdır. Özürsüz Cumaya gitmemek haramdır. Ezan okunurken de, alış-veriş yapmak mekruhtur.

Hâlbuki alış-verişin kendisi helaldir. Yani alınan mal mekruh değil, helaldir. Fakat ezan okunurken alış-veriş yapılması mekruhtur. (Dürer)

Seferi olana Cuma kılmak farz değildir, kılarsa farz sevabını alır. (Hindiyye)

Cuma namazı kılınmayan çok küçük köylerde ve kâfir ülkelerinde, cemaatle öğle namazı kılınır ve ikamet okunur.

Cumanın sahih olduğu yerlerde, öğleyi cemaatle kılmak ve ikamet okumak mekruh olur. (Fetava-i Abdurrahim)

Mahkumlara Cuma namazı farz değildir. Öğle namazını cemaatle kılabilirler.

Cuma namazı yalnız erkeklere farzdır. Bu husustaki hadis-i şeriflerden ikisi şöyledir :

Cuma namazı kılmak, köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır. [Hakim]

Cumaya gelmeyen erkeklerin evlerini yıksam diye düşündüm. [Buharî]

Kadınların Cuma günü, öğle namazını evlerinde kılmak için cemaatin camiden çıkmasını beklemeleri şart değildir. (Hidaye)

Cuma günü oruç tutmak müstehaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

Cuma günü oruç tutana, on ahiret günü oruç sevabı verilir. [Beyhekî]

Bazı âlimlere göre de yalnız Cuma günü oruç tutmak mekruhtur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

Yalnız Cuma günü oruç tutmayın! Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutun. [Buharî]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.