enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Seydiler’de Ne Yenir Ne İçilir (Eşsiz Lezzetleri Nasıl Yapılır?)

Kastamonu Yöresel Lezzetler’de her ilçenin hatta her köyün farklı farklı lezzetleri vardır. Siyezi ile ünlü Kastamonu Seydiler ilçesinde ne yenir ne içilir, Kastamonu Haber ekibi olarak sizin için araştırdık.

İşte unutamayacağınız o lezzetler

Kastamonu Seydiler’de Ne Yenir Ne İçilir (Eşsiz Lezzetleri Nasıl Yapılır?)
14 Ağustos 2023 05:41 | Son Güncellenme: 14 Ağustos 2023 06:00
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

KASTAMONU SEYDİLER ETLİ EKMEK NASIL YAPILIR?

Un ,su ve içine yeterli miktarda konulan tuz ile birlikte kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur. Diğer tarafta kıyma, çekilmiş soğan, isteğe göre bir domates, yeşil biber, kara biber, yumurta ve su ile iyice karıştırılır. Hazırlanan hamurdan açılan yufkaların yarım yüzüne hazırlanan karışımdan yeterli miktarda konur. (Hamur 20-25 cm çapında ve ince açılmalı) Diğer yüzü ile içli yüzün üzeri kapatılır. Kenarlarına parmakla bastılır. Yanan ocak üzerindeki saca konularak pişirilir, yağ konularak kızartılır ve sıcak sıcak servis yapılır. Et yerine patetes, kesik, mantar, ıspanak, yoğurt, konularak içine konulan malzemenin adını alır. Yoğurt ekmeği, patates ekmeği vb.. gibi.

KASTAMONU SEYDİLER BANDUMA (ISLAMA) NASIL YAPILIR?

Hindi suyu ve evde yapılan serme(sulanmayan yufka) ile yapılır. Sermeler 30 cm çapında ince ince açılır ve sacda pişirilir. Yarım daire şeklinde kesilir, 3-4 kat olacak şekilde katlanır. Uzunlamasına katlanan sermeler 7-8 cm uzunluğunda kesilir. Tereyağı bir kapta eritilir.(kızdırılır) Ceviz çekilir, ufalanır. Normal Büyüklükteki bir tepsi hafif yanan ateşin üzerine konur. Bir kaba alınan sıcak hindi suyuna sermeler teker teker bandırılarak tepsiye sıra ile dizilir. Her sıra üzerine kızdırılmış tereyağı dökülür ve üzerine ceviz içi serpilir. Yetecek miktarda aynı işleme devam edilir. En üste bol tereyağı ve ceviz içi konularak sıcak sıcak servis yapılır. Suyundan faydalanılan hindi eti de Banduma yendikten sonra pirinç pilavı ile birlikte sofrada bulunanlara ikram edilir.

KASTAMONU SEYDİLER TARHANA YAPILIR?

Gerekli Malzemeler :Un, yoğurt, acı biber, tarak dalı, dere otu, domates, soğan, fesleğen, tuz.
Yapılışı : Yukarıda adı geçen bütün malzemeler yeterli miktarda parçalanarak yoğurt dolu bir kabın içine doldurulur. Bu malzemeler yoğurt içinde 10-15 gün kadar kalır. Sonra bu karışım un ile iyice yoğurulur. Yoğurulan hamur 10-15 gün mayalanmaya bırakılır.Bu müddet sonunda hamur tarhanamız çorba pişirmeye hazırdır. Tarhanamızın kurusunu yapmak istiyorsak, yukarıda meydana gelen hamur durumundaki tarhana küçük parçalar halinde temiz bir bez üzerine dökülür. 3-5 gün kadar güneşte iyice kurutulur. Kuruyan hamur iyice ovularak elekten geçirilir. Un şekline gelen tarhana 3-5 gün daha güneşte kurutulur. Kuruyan ve un şekline gelen tarhanamız bozulmadan uzun süre saklanabilir.

KASTAMONU SEYDİLER CİZLEME NASIL YAPILIR?

Un, ılık su ve maya ile cıvıkça mayalanır. Mayası gelince(kabarınca) ocaktaki yağlanmış saca kepçe ile akıtılır. (Akıp yayılacak kıvamda olmalıdır.)Pişince çevrilir, diğer tarafı da pişirilir. Tekrar çevrilir, iyice pişince sacdan alınarak tereyağı ile yağlanıp servis yapılır.

KASTAMONU SEYDİLER EKŞİLİ PİLAV NASIL YAPILIR?

Bulgur ayıklanıp yıkanır. Tencereye soğan doğranıp az yağ ile hafifçe kavrulur. İçine yeterli miktarda su konularak kaynatılır. Su kaynayınca içine yıkanmış bulgur ilave edilir. Pişmeye yakın içine bolca ebegümeci, yoksa ısırganotu eklenir. İçine yoğurt konularak pişirmeye devam edilir. Pişince üzerine kızdırılmış tereyağı konularak servis yapılır.

 

KASTAMONU SEYDİLER  TİRİT  NASIL YAPILIR?

Tereyağı, soğan, kıyma veya sucuk beraberce tencerede kavrulur. Domates veya salça ile yeşil biber eklenir. Patatesler ince dilimler halinde doğranarak bu karışıma ilave edilir.  Su eklenir ve pişmeye bırakılır. Tuz ve karabiber ilave edilir. Diğer tarafta bir kase yoğurt, iki kaşık un, bolca dövülmüş sarımsak karıştırılır. Elde edilen bulamaç azar azar, kaynayan suya eklenir ve bir iki taşım kaynatılır. Küçük parçalar halinde kesilen ya da doğranan samun ekmeği tepsiye konur. Üzerine pişen sıvı malzeme dökülür.  Servis yapılır.

Afiyet olsuuun

 

Kaynak: Seydiler Belediyesi
Fotoğraflar : Seydiler Belediyesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.