enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Seydiler de Gezilecek ve Görülecek Yerler

Seydiler, İnebolu-Kastamonu karayolu üzerinde çok eski tarihlere dayanan bir yerleşim yeridir.

Kastamonu Seydiler de Gezilecek ve Görülecek Yerler
22 Mayıs 2023 11:30 | Son Güncellenme: 22 Mayıs 2023 11:43
A+
A-

Seydiler, İlimiz Kastamonu’nun tarihi kadar çok eski bir yerleşim yeri olduğu sanılmaktadır.(M.Ö.) 1300 yıllarında Etiler’in hakimiyetine geçtiği,(M.S.) 1309 yılına kadar çeşitli devletlerin egemenliğine girdiği ve bu tarihten sonra da Küre ve İnebolu ile beraber Candaroğulları Beyliği sınırları içerisine alınması ile Seydiler’in de Candaroğulları Beyliği toprakları içerisinde kaldığı değişik kaynaklardan öğrenilmiştir. (Kaynak: Kastamonu İl Yıllığı)

Seydilerin kuruluş tarihi, Seyyid-i Zülfikar Camii minaresinin Miladi 1112 yılında yapıldığı gözönüne alındığında en az 890 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Cumhuriyet Döneminden önce Seydiler’in yerleşim yeri olarak “İpek Yolu”olarak tabir edilen yol üzerinde bulunması nedeniyle Çayır Mahallesinde bulunan Seyyid-i Zülfikar Cami yanında kervansaraylar, deve hanları, hamamlar inşa edilmiştir.

                                   SEYDİLER GEZİLECEK VE GÖRÜLECEK YERLER

 

SEYDİLER ŞERİFE BACI

Kurtuluş savaşında, eli silah tutan tüm erkekler cephede bulunduğu sırada, yörenin kadınlarının silah ve cephanelerin sevkiyatında olağanüstü çabaları olmuş ve tarihe geçmişlerdir. Bu kadınlardan birisi de Seydili Şehit Şerife Bacı’dır. Kendisi 1921 yılının çetin kış şartlarında, Şubat ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken, Kastamonu kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğu korumak uğruna kendisi donarak şehit olmuştur. Seydiler Belediye Başkanlığı tarafından Belediye Binası önüne Şerife Bacı’nın rölyefi yaptırılmış, ayrıca ana caddeye Şerife Bacı ismi verilmiştir.

SEYDİLER ŞERİFE BACI KÜLTÜR FESTİVALİ

Her yıl geleneksel olarak 25-26 Ağustos tarihlerinde düzenlenir. 25 Ağustos tarihi aynı zamanda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçeye gelişi olarak da kutlanır.

Kastamonu Seydiler de Gezilecek Yerler

Kastamonu Seydiler de Gezilecek Yerler

SEYDİLER’DE NE YENİR?

Buralara yolunuz düşer ve yerel lezzetlerden tatmak isterseniz, önerilerim “etli ekmek, banduma, ekşili pilav ve tirit” olacaktır.

Kastamonu Seydiler de Gezilecek Yerler

Kastamonu Seydiler de Gezilecek Yerler

SEYDİLER SEYYİD-İ ZÜLFİKAR CAMİİ

İlçe merkezine bağlı Çayır Mahallesindedir. Çayır mahallesine, İpek yolunun geçmesi nedeniyle cami, kervansarayla, deve hanları, hamamla inşa edilmiştir. Bunlar zamanla kullanılmayarak yıkılmışlardır. Caminin minaresinin yapım tarihi 1112 yılıdır. Cami yakın zaman önce restore edilerek yeniden ibadete açılmıştır.

Kastamonu Seydiler de Gezilecek Yerler

Kastamonu Seydiler de Gezilecek Yerler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.