enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Cefakar, Fedakar ve Gözünü Budaktan Esirgemeyen Kastamonu Kadınları

Milli Mücadele döneminde yaptıkları fedakarlıklarla Kastamonu’lu kadınlar Kurtuluş Savaşının sembollerindendir.

Cefakar, Fedakar ve Gözünü Budaktan Esirgemeyen Kastamonu Kadınları
8 Mart 2024 11:00 | Son Güncellenme: 8 Mart 2024 11:17
A+
A-

Sakarya Savaşı’nda Kastamonu ve Tosya havalisi-kadınları vatan hizmetine koşmuşlardır. Köylü kadınlar, kağnıları ile silah, kundakları ile erzak, sırtları ile beşiklerini ve hasır içinde sarılmış top gülleleri taşıdılar. Ilgaz Dağlarını aşırırken şehir kadınları elleriyle kazak, çorap örerek hizmet ettiler. Köy kadınları asker kaçaklarına yiyecek vermediler.

Bir casus yakalar gibi karakollarına teslim ettiler. Kızılay’ın yaptığı toplantılarda komisyon huzurunda bağış yapılırken, birçoklarının derin duygulara kapılarak kulaklarındaki küpeleri, boyunlarındaki altınları ve gümüş saatlerini adlarını söylemeden bıraktılar. Tosyalı Latife Hanım’ın gömleklerini, Kastamonulu Hatice Hanım’ın gelinlik elbiselerini ve takılarını evlenmeden bir gün önce bağışlamaları birer fedakarlık örneğidir.

 

 

“İçim Yaneyo!”

Yolda cephane taşıyan kafiliye rastlayan komutanlardan birisi, kafilenin en sonunda ‘elleri koynunda tir tir titreyerek yürüyen’ yaşlı kadınların birisine şöyle sorar: “Nine üşümüyor musun?”

Ana şefkatiyle komutanın yanaklarını okşayan yaşlı ninenin verdiği cevap oldukça anlamlıdır:

-“Üşümeyon oğul, üşümeyon!… Düşman topraklarımıza girdikten sonra içim yaneyo!…”

Şerife Bacı

Kastamonu da kışla önünde donan kahraman Türk anasının (Şerife Bacı) fedakarlığı ayrı bir destan ve araştırma konusudur. Şerife Bacı Seydiler köylüdür. Türk kadını kahramanlığını, Kuvay-i Milliye ruhu ile bütün cihana duyurmuştu ve aslında yaptığı Türk kadını tarihini misyon ve kimliğini ispattan öte bir şey değildi.

Hafız Selman İzbeli

Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele’nin Kastamonulu kadın kahramanları aynı zamanda Anadolu kadının zor zamanlarda nasıl sıkılmış bir yumruk, bükülmez bir bilek, paslanmaz bir yürek olduğunun nişanesi ve en somut örneğidir. Hafız Selman hem Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kadınlar Kolu kurucularındandır hem de ve Kastamonu’nun ilk kadın meclis üyesidir. Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonu’daki kadınları toplamış, asker için çorap, kazak, fanila ördürüp cepheye göndermiştir.

 

CEFAKAR, FEDAKAR VE ÇOK ÇALIŞKAN KASTAMONU KADINLARI

Vefakâr cefakardır Kastamonu kadını hele o eskiler var ya elleri öpülesiler tarla, bostan ,ev fark etmeksizin gerektiğinde tarla sürerler bostan kazar eker bakar toplarlar yetmedi ev işi çoluk çocuk komşu eş bitmez hiç hep çoğalır azalmaz. Önünde öküzler 🐂 sırtında beşiği karnında çocuğu peşinde çocukları elinde yoğurt doğraması azığı ve niceler

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.