enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Teyemmüm Nasıl Alınır

Su olmadığı zamanlarda abdest alınamadığı veya gusül yapılamadığı durumlarda temiz toprak yahut yer cinsinden tupla, kiremit vb. bir maddeye elleri sürerek yüzü ve iki kolu mesh etmekle alınabilir.

Teyemmüm Nasıl Alınır
27 Mart 2021 07:56 | Son Güncellenme: 26 Aralık 2022 23:32
A+
A-

Teyemmüm; abdest almak veya gusül etmek için suyun bulunmaması halinde niyet edip ellerini toprak cinsinden bir şeyle iki defa vurarak birincide yüzünü ikicinde dirseklerinde kadar ellerini meshetmesidir.

Teyemmümün farzı ikidir

1 – Niyet
2 – İki darp (vurmak) ve mesh etmek

Teyemmümün sünnetleri

Teyemmümden önce besmele çekmek Hanefî ve Şâfiîler’e göre sünnet, Mâlikîler’e göre fazilet, Hanbelîler’e göre vâciptir. Hanefî ve Şâfiîler’e göre teyemmüm iki defa yere vurarak birincisinde yüzün, ikincisinde dirseklere kadar kolların meshedilmesiyle yerine getirilir. Mâlikî ve Hanbelîler’e göre ise yere bir defa vurmak ve yüzle bileklere kadar elleri meshetmek yeterli olmakla birlikte yere iki defa vurulması ve kolların dirseklere kadar meshedilmesi efdaldir.

Hanefîler’e göre elleri yere vururken parmakların arasını açmak, elleri yerde ileriye geriye doğru oynatmak, ardından elleri kaldırıp silkelemek sünnettir. Mâlikîler’e göre kıbleye dönmek, sağ kolu önce meshetmek ve parmakların arasını sıvazlamak fazilettir.

Şâfiîler ayrıca abdestte olduğu gibi teyemmümden sonra da kelime-i şehâdet getirmeyi sünnet kabul etmiştir. Sünnetlerin terkedilmesi ve meshin tekrarlanması ittifakla mekruh sayılmıştır. Mâlikîler’e göre boş konuşmak, dirseklerden yukarısını mesh etmek;

Şâfiîler’e göre çok toprak kullanmak, namaz kıldıktan sonra teyemmümü tazelemek, namaz bitmeden teyemmüm organlarından toprağı temizlemek; Hanbelîler’e göre iki defadan fazla toprağa vurmak ve azsa toprağı üflemek de mekruhtur.

Hatırlanacağı gibi 54.hükümetin başbakanı Prof. Dr. Necmeddin Erbakan vefatından kısa bir süre önce hastanede tedavi altına alınmıştı. Ve yanı başında bir kiremit çıkmış ve bu çok konuşulmuştu. Tüm hayatında olduğu gibi hasta yatağında da örnek kişiliğini devam ettiren mücahit Erbakan hasta yatağından kalkamadığı için kiremitle abdestini almış ve gözleriyle de olsa namazını kılarak kolaya kaçıp namazı terketmemiş ve bizlere iyi bir örnek olmuştur.

Hazırlayan: Ahmet Köse

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.