enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Öfke Halinde Karar Vermeyiniz (Öfke İle Kalkan Neden Zararla Oturur?)

Öfke, ahlâkî eksikliklerdendir. İnsanda varolan gazab kuvvetinin ifrat derecesi olan öfke, bir âfettir. Öfke anında insan doğru düşünemez. Normal davranışlarda bulunamaz. Öfkeli olarak yapılan işler hep sonradan pişmanlık duyulan işlerdir. Bunun için “Öfke ile kalkan zararla oturur.” denilmiştir.

Öfke Halinde Karar Vermeyiniz (Öfke İle Kalkan Neden Zararla Oturur?)
17 Kasım 2022 19:16
A+
A-

Ergenlerde öfke kontrolü pdf, Ergenlerde öfke kontrolü tedavisi, Öfke ve öfke kontrolü, Yetişkinlerde öfke kontrolü, Anlık karar Nedir, Birikmiş öfke

Bismillahirrahmanirrahim;

Cuma Vaazı ve Sohbeti

ÖFKE HALİNDE KARAR VERMEYİN

Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim!

Allah’a hamd ediyoruz. Bizler için feyiz ve bereket yüklü günler yaratmış. “Günlerin efendisi” mübarek cuma arefesindeyiz. Bu mübarek günden azami derecede faydalanabilmek için Allah Rasülü’nün bazı hadislerini okuyalım mı?

1. Azimetleri (takva ölçülerini) yerine getirin. Ruhsatları da kabul edin. (Gerektiğinde faydalanın, din kolaylıktır.) İnsanların gizli hallerini, ayıplarını araştırmayın. Böyle davranmanız şerlerinden emin olmanız için yeterlidir. (Hz. İbni Ömer r. a.’den naklen)

2. Dünyadan istemeksizin Allah sana mal, mülk verdiğinde onu ye ve o mala sahiplen. (Hz. Ebu Derda r. a.’den)

3. Allah sana bir mal verdiği zaman, Allah bu nimet ve ikramının eserini senin üzerinde görmek ister. (Hz. Ebu’d Derda r. a.’den)

4. Bir kimse bir kardeşlik kurduğunda, onun adını ve babasının adını sor. Onun bulunmadığı zamanda aile efradını korursun, hasta olursa ziyaret edersin, vefat ederse cenazesinde hazır olursun. (Hz. İbni Ömer r. a.’den)

5. Sizden biri, Müslümanlar hakkında hüküm vermek durumunda kaldığı zaman öfkeli iken karar vermesin. Davacı ve davalıya bakışta, oturma yerinde ve işaret etmede kendilerine eşit davranılmasını temin etsin. (Hz. Ümmü Seleme r. a.’den)

6. Sizden biri yatağına gireceği zaman yatağını kontrol etsin. Zira, kalktıktan sonra yatağına bir şey olup olmadığını bilmez. Sonra sağ yanı üzerine yatsın ve şöyle dua etsin:

“Yarabbi, Sen’in adını anarak sağ yanımı yere koydum. Ancak, Sen’in yardımınla kalkabilirim. Eğer ruhumu alırsan bana merhamet eyle!” (Hz. Ebu Hureyre r. a.’den)

7. Sizden biri helaline yakın olmak istediğinde örtünsün. Helalini de örtsün! Onlar merkep çıplaklığı gibi üryan olmasınlar. (Allah ve meleklerinden haya, şeytanlardan korunmak için) (Hz. Ebu Ümame r. a.’den)

8. Sizden biri hacet esnasında kıbleyi önüne almasın ve arkasını da döndürmesin. Batı veya doğu tarafına dönsün. (Hz. Ebu Eyyup r. a.’den )

9. Erkek erkeğe yaklaşma halinde her ikisi de zina hükmündedir. Kadın kadına yakın olmuş ise her ikisi de zina etmiş hükmündedir. (Ebu Musa r. a.’den)

Allah hepimizi bildikleri ile amel etmeyi nasip etsin! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Gazeteci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.