enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’nun Etli Ekmeği de Meşhurdur (Kastamonu Meşhur Etli Ekmek Nasıl Yapılır?)

Binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça gösteren Kastamonu’da yaklaşık 150 yıllık etli ekmek coğrafi işaret alarak adını ve lezzetini hem Türkiye’de hem de dünyada tescillemiş oldu.

Kastamonu’nun Etli Ekmeği de Meşhurdur (Kastamonu Meşhur Etli Ekmek Nasıl Yapılır?)
17 Kasım 2022 15:00 | Son Güncellenme: 17 Kasım 2022 14:57
A+
A-

Etli Ekmek deyince akla Konya gelse de Kastamonu Etli Ekmeğini yedikten sonra bu fikriniz hemen değişecektir. Etli Ekmek Kastamonu’nun en güzel lezzetlerinden birisidir. Etli Ekmek çoğu zaman Konya ile anılsa da ikisi birbirinden çok farklıdır. Çünkü Konya Etli Ekmeği kıymalı pide ile eşdeğerdedir. Kastamonu Etli Ekmeğinde ise hamur ince ince yuvarlak biçimde açılır, yarısına kıymalı soğanlı baharatlı karışım konulur, diğer yarısı üstüne kapatılır ve sac üstünde odun ateşinde pişirilir. Çok lezzetlidir, mutlaka yenmesi gerekir ki farkı o zaman anlayabilirsiniz.

Kastamonu Etli Ekmek

Kastamonu Meşhur Etli Ekmek Nasıl Yapılır?

Malzemeler: 1 kg. orta yağlı iki kere çekilmiş dana kıyması, 2 kg. un, İki büyük baş soğan, yarım demet maydanoz, 1 yumurta, karabiber, kimyon, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ.

Hazırlanışı: Önce ekmeğin pişirileceği sac hazırlanır. Sacın üstü silinip altıda külle kaplanarak pişecek ekmeğin yanmaması sağlanır. Etin hazırlanmasında, kıyılmış soğan, 1 yumurta, maydanoz ve baharatlar ve birazda su ilave edilerek macun kıvamında ekmek hamuruna sürülebilecek hale getirilir. Ekmeklik un, hamur teknesinde mayasız su ve tuz ile yoğrulur ve hamur haline getirilir. Hamur yaklaşık 30 cm. çapında yuvarlak bir biçimde ve 2-3 mm. kalınlığında açılır. Açılan bu hamurun yarısının içine daha önceden hazırlanan kıyma eklenir ve diğer yarısı ile bunun üzeri kapatılır.

 

Hazırlanan bu ekmek sac üzerinde her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir ve servise sunulur. Arzu edilirse ekmeğin yanında, üryani hoşafı, pestil ezmesi, erik ekşisi, ayran gibi içeceklerde alınabilir. Etli ekmeğin, patatesli, mantarlı, kesikli, yoğurtlu, cevizli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yaygın olarak yapılır.

 

Kastamonu Etli Ekmek

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.