enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İslamı Nasıl Yaşamalıyız (İslam Sünnet ile Yaşanır)

İslam Allah yapısı bir dindir. İslam kimsenin heva ve hevesine uymaz. Ama, bütün insanlar İslam’a uyarak dünya ve ahiret saadetine ulaşırlar.

İslamı Nasıl Yaşamalıyız (İslam Sünnet ile Yaşanır)
A+
A-

Bismillahirrahmanirrahim;

ALLAH RASÜLÜ’NİN SÜNNETİ VE İLİM

Esselamü aleyküm! Aziz kardeşlerim! Şu fani dünyada İslam’a sarılmaktan başka bir kurtuluş yolumuz yok. Allah, bizlere Kur’an-ı Kerim gibi kopmaz bir ip, sağlam bir delil gönderdi. O kutsal Kitab’ın tebliğ ve davetçisi, kılavuzu Allah Rasülü’dür (s. a. v.).

İslam Allah yapısı bir dindir. İslam kimsenin heva ve hevesine uymaz. Ama, bütün insanlar İslam’a uyarak dünya ve ahiret saadetine ulaşırlar.

İslam’ın ideal yaşantısı Allah’ın bize örnek olsun diye seçip gönderdiği Allah Rasülü’nün (s. a. v.) şahsında tecelli etmiştir.

Onun içindir ki, İslam’ı yaşamakta ideal örneğimiz Allah Rasülü’dür (s. a. v.) Rabbimiz şöyle buyurur: “O Peygamber arzu ve hevesine göre konuşmaz. Onun sözleri Allah’ın kendisine indirdiği vahiyden (ilahi haberden) başkası değildir.” (Necm Suresi, Ayet 3 – 4)

Efendimiz (s.a.v.) sahabesinden hadislerini başkasına ulaştırmalarını istedi:: “Bizden bir söz işitip onu olduğu gibi başkasına ulaştıran kişinin Allah yüzünü güldürsün! Kendisine bilgi ulaşan nice insanlar vardır ki, onu işitip kendisine ulaştırandan daha hayırlıdır.” (Buhari)

ALLAH RASÜLÜ’NÜN SÜNNETİNE SARILIN

Kardeşler! Allah Rasülü’nün (s. a. v.) sahih kaynaklardan bize ulaşan sözleri, bizim hayatımızı yönlendirir. Şöyle buyurur: “Ben size bir şeyi emredip yasakladığım sürece, beni kendi halime bırakınız. Sizden önceki ümmetler çok soru sordukları için helak olmuşlardır.

Peygamberlerine karşı tartışmaları onları helak etti. Bir şeyi yasakladığım zaman ondan kesinlikle kaçınınız. Bir şeyi emrettiğimde onu gücünüz yettiğince yerine getiriniz.” (Buhari)
Bu titizlik, Allah Rasülü’nün (s.a.v.) vahye dayalı konuşmasındandır.

Allah Rasülü (s. a. v.) birinde sahabesine etkili ve sıkı uyarılarda bulunan bir konuşma yaptı. Sanki dünyaya veda edecek bir birinin sözü gibiydi: “Allah’tan korkmanızı, başınızda simsiyah Habeşli bir köle dahi olsa onu dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim.

Benden sonra, içinizde hayatta kalanlar pek çok çekişmeler görecektir. O zaman benim sünnetim ve Hulafa-yı Raşidin’in yoluna uyunuz. Bunlara sımsıkı sarılınız. Sonradan ortaya çıkarılmış bid’atlerden şiddetle kaçınınız. Çünkü, her bid’at sapıklıktır. (Buhari)

İLİM NEDİR? İLİM YOLUMUZU AYDINLATAN KILAVUZDUR

Kardeşler! Karanlıklar ilimle dağılır ve bizi aydınlatır. İlmin asıl kaynağı Allah’tır. Allah’ın bir sıfatı ilim; güzel isimlerinden biri el-Alim’dir (c. c.). Allah bize, “Allah’a itaat edin, Rasülü’ne de itaat edin de amellerinizi boşa çıkarmayın” (Muhammed Suresi, 7) buyurur.

Efendimizin (s.a.v.) şu Hadis-i Şerifleri konumuzun daha iyi anlaşılmasına vesile olacaktır: “Allah’ın benimle gönderdiği hidayet ve ilim, farklı özellikteki topraklara düşen bol yağmura benzer. Bunlardan bazıları temizdir. Suyu alır, bol bitki ve ot yetiştirir.

Bazıları kuraktır, suyu yüzeyinde tutar. Bu sudan insanlar yararlanır; hem kendileri içerler, hem de hayvanlarını sularlar ve ziraat yaparlar.
Diğer bir toprak çeşidi daha vardır ki, dümdüzdür. Ona da yağmur düşer, ama ne su tutar, ne de bitki yetiştirir.

Allah’ın dinini iyice kavrayan, Allah’ın bana indirdiğinden faydalanıp öğrenen ve öğreten kimse ile başını bile kaldırmayan ve kendisiyle gönderildiğim Allah’ın hidayetini kabul etmeyenin hali böyledir.” (Buhari) Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Gazeteci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.