enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Astigmat Nedir? Astigmatın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Astigmat, korneanın şeklindeki bir hatadan kaynaklanan yaygın bir görme sorunudur.

Astigmat Nedir? Astigmatın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
23 Nisan 2022 19:40
A+
A-

Astigmat ile gözün merceği veya gözün ön yüzeyi olan kornea düzensiz bir eğriye sahiptir. Bu, ışığın retinanıza geçme veya kırılma şeklini değiştirerek bulanık, bulanık veya bozuk görmeye neden olabilir. Uzak görüşlülük ve miyopluk, ışığın retinanıza geçiş şekliyle ilgili diğer iki tür problemdir. 

Astigmat neden olur?

Astigmatın nedeni bilinmemekle birlikte genetik büyük bir faktördür. Genellikle doğumda bulunur, ancak daha sonra yaşamda gelişebilir. Ayrıca göz yaralanması sonucu veya göz ameliyatından sonra da ortaya çıkabilir. Astigmatizma genellikle miyop veya ileri görüşlülük ile ortaya çıkar. Ancak bazen keratokonus adı verilen nadir bir durum astigmatizmaya neden olur. Bu göz hastalığı korneayı etkileyerek kornea üzerindeki şeffaf dokunun incelmesine ve dışarı çıkmasına neden olur. Bu, bulutlu veya bulanık görmeye ve parlak ışıklara duyarlılığa yol açar. Keratokonusun nedeni de bilinmemektedir, ancak kalıtsal olduğuna da inanılmaktadır. Düşük veya loş ışıklarla okuma yaparken gözlerin odaklanmasını zorlaştırabileceğini, görmeye zarar vermediğini veya astigmatizmaya neden olmadığını unutmayın. Ancak, zaten astigmatlı bir gözünüz varsa ve düşük ışıkta okuyorsanız, bulanıklığın arttığını fark edebilirsiniz.

Astigmat belirtileri nelerdir?

Astigmatizma belirtileri her insanda farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde hiçbir belirti yoktur. Astigmatizmanın başlıca belirtileri şunlardır: tüm mesafelerde bulanık

bozuk veya bulanık görme (yakın ve uzak)

geceleri görme zorluğu

göz yorgunluğu

gözlerini kısmak

göz tahrişi baş ağrısı

Astigmat belirtileriniz varsa bir doktora görünün. Bazı semptomlar diğer sağlık veya görme problemlerinden de kaynaklanabilir.

Astigmat türleri nelerdir?

Astigmatizmanın iki ana türü kornea ve lentikülerdir. Korneada bir kusur veya bozulma olduğunda kornea astigmatı meydana gelir. Mercekte bir bozulma olduğunda merceksi astigmatizma olur. Astigmatizmalar bazen düzenli veya düzensiz olarak da tanımlanır. Göz tamamen kavisli olmadığında düzenli bir astigmatizma oluşur. Yani bir basketbol topu gibi yuvarlak olmak yerine, bir futbol topu şeklini alabilir. Bu genellikle bulanık, çarpık görüşe yol açar.

Daha az yaygın olan düzensiz astigmatizma, göz tamamen yuvarlak olmadığında da ortaya çıkar. Ancak gözün eşit şekilde şekilsiz olduğu normal astigmatizmanın aksine, düzensiz astigmatizma düzensiz bir eğriliğe sahiptir. Bu kusur aynı zamanda bozuk görme ve bulanıklığa da neden olur.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.