enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Coğrafi İşaret nedir ve nasıl alınır? (Coğrafi işaret çeşitleri nelerdir?)

Coğrafi İşaret nedir ve nasıl alınır? (Coğrafi işaret çeşitleri nelerdir?)
8 Ocak 2023 13:20 | Son Güncellenme: 9 Ocak 2023 13:39
A+
A-

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34 üncü maddesine göre;Coğrafi işaret
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

Menşe adı
Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.
Mahreç işareti 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.

Coğrafi İşaret Başvurusu Nasıl Yapılır?

Coğrafi işaret başvuru, işaretin tescil edilmesi adına ilk süreci oluşturmaktadır. Coğrafi işarete konu olan ürünün tanıtımını yapan ve teknik niteliklerinin açıklamasında bulunan belgeler; alakalı olan hukuki düzenleme şartlarına uygun olarak tescil işleminde bulunma şartları açısından değerlendirilerek yorumlanır. Coğrafi işaretin tescili  adına Patent şirketlerine müracaat ederek ilk adımda bulunabiliniyor.

Coğrafi işaret başvurusunda bulunarak koruma altına alınması adına alt bölümde maddelerden birine dahil olması gerekmektedir.

  1. Madenler
  2. Doğal ürünler
  3. Tarım ürünleri
  4. Sanayi ürünleri
  5. El sanatları ve ürünleri
  6. Coğrafi İşaret Tescil Başvuru Sebepleri
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.