enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Soğuk algınlığı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Soğuk algınlığı, birçok virüs türünden birinin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu türüdür.

Soğuk algınlığı nedir ve nasıl tedavi edilir?
15 Nisan 2022 17:25 | Son Güncellenme: 15 Nisan 2022 17:55
A+
A-

Soğuk algınlığı nedir?

İnsan teması yoluyla geçen son derece bulaşıcı bir enfeksiyondur ve onu insanlarda en yaygın bulaşıcı hastalık yapar. Bununla birlikte, genellikle kendi kendini sınırlar ve semptomlar yaklaşık bir hafta ila on gün içinde ciddi komplikasyonlar olmadan düzelir. Sigara içenler gibi küçük çocuklar ve yaşlıların iyileşmesi daha uzun sürebilir. Ortalama olarak, yetişkinler yılda iki veya üç kez soğuk algınlığına yakalanır, ancak özellikle altı yaşın altındaki çocuklar daha sık etkilenir. Okula giden çocuklar yılda on kadar soğuk algınlığına yakalanabilir. İnsanlar yıl boyunca herhangi bir zamanda etkilenebilse de, mevsimsel bir enfeksiyon olduğu için sonbahar  ve kış aylarında daha fazla soğuk algınlığı görülebilir.

Belirtiler

Soğuk algınlığı olan kişiler genellikle aşağıdaki gibi semptomlar yaşarlar:

Boğaz ağrısı

Burun akması

Burun tıkanıklığı

Hapşırma

Öksürük

Tükenmişlik

Küçük kas ağrıları

Baş ağrısı

Titreme

Hafif ateş

Nedenler ve önleme

Soğuk algınlığına genellikle virüs bulaşmış birinin tükürük veya burun salgılarıyla temas yoluyla bulaşan bir rinovirüs neden olur. Hapşırma veya öksürme, virüsün yayılmasına ve diğer insanların dokunabileceği yüzeylere bulaşmasına ve dolayısıyla virüsü kapmasına neden olur. Soğuk algınlığı virüsleri son derece hızlı bir şekilde bulaştığından, enfeksiyonun diğer insanlara bulaşmasını önlemek için çaba gösterilmesi şarttır. Düzenli el yıkama tavsiye edilir ve insanlara mümkün olduğunca yüze dokunmaktan kaçınmaları tavsiye edilmelidir.

Komplikasyonlar

Soğuk algınlığı genellikle zararsız olmakla birlikte, bazen ses kısıklığına, kulak ağrısına, orta kulak enfeksiyonuna ve bademcik iltihabına yol açan gırtlakta bakteriyel süper enfeksiyona yol açabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.