enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu ve ilçelerinde Sabah Namazı Saat Kaça Kadar Kılınır?

İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır. Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Kastamonu ve ilçelerinde Sabah Namazı Saat Kaça Kadar Kılınır?
2 Aralık 2021 22:04
A+
A-

Kastamonu ve ilçelerinde Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır.

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” demiştir.

Sabah ezanının okunmasını bekledikten sonra sabah namazı kılınabilir. Ancak imsak vaktinin girmesi ile birlikte de sabah ezanını beklemeden sabah namazını kılmak mümkündür. İmsak vakti girdikten sonra güneş doğana kadar sabah namazının kılınması gerekmektedir. Kış saatlerinde güneşin doğması geç olduğundan birde kış saati uygulamasına geçilmediğinden Kastamonu ve ilçelerinde sabah saat 07:45’kadar sabah namazı kılınabiliyor. Tabi 07:45 itibariyle bitmiş olması da gerekir. Bu durum Aralık ayının sonuna kadar hatta 08:00’de geçecek şekilde devam eder sonraki tarihlerde adım adım geri geri gelmeye başlayacaktır. Bazı ilçeler Taşköprü ve Hanönü namaza. 1-2 dakika önce girerken Araç ilçesi 1-2 dakika geç girebiliyor.

Peki Sabah Namazı Kaç Rekattır?

Sabah namazı toplamda 4 rekat olarak kılınmaktadır. İki rekat sünnet ve iki rekat farz olarak kılınır. Sabah namazı kılınırken ilk önce sünneti kılmak için niyet edilir ve iki rekat sünnet kılınır. Hatta imam ve cemaat farzına durmuş olsa bile sabah namazının sünneti kılınıp öyle cemaate uyulur.

Daha sonra sabah namazının farzını kılmak için niyet edilir ve iki rekat farz kılınarak selam verilir. Sabah Namazını kaza ederkense sadece farzını kılmak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.