enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Dağ Salebinin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir(Hangi ilçelerimizde Dağ Salebi Yetişir?)

Orta Doğu’ya özgü salebin Avrupa’da yaygınlaşması ise kahve ve çayın yükselişinden çok daha önceye dayanır. Salep, İngiltere ve Almanya’da kahve içilen kafelerin alternatif içeceği olmuştur. İngiltere de “saloop” adı ile de bilinen bu içecek, 17. ve 18. yüzyıllarda salep tozunun su eklenerek koyu bir kıvam verilmesi ve portakal çiçeği ya da gül suyu ile tatlandırılması ile hazırlanırdı. İngiltere’nin salep dükkanlarında kahveden çok önce salep, tereyağlı ekmekle birlikte tüketiliyordu. Bu yüzyıllarda İngiltere’de yetişen orkide kökleri Türklerin kullandığı Anadolu orkidesi yerine kullanılmıştır.

Kastamonu Dağ Salebinin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir(Hangi ilçelerimizde Dağ Salebi Yetişir?)
12 Aralık 2022 07:33 | Son Güncellenme: 11 Aralık 2022 22:53
A+
A-

Salep gücü artırır mı? 1 kg salep kaç TL? Salep nedir ne işe yarar? Dağ salebi yasak mı? Dağ salebi fiyatı ne kadar? 1 kg saf salep kaç TL? Dağ salebi nerede bulunur?

Kastamonu Yöresel Lezzetler

En değerli Salep Kastamonu ve ilçelerinde Meşe, Köknar, Sarı ve normal çam ormanlarında kendiliğinden biten doğal saleptir.

Salebin en kalitelisi Kastamonu ve ilçelerinin ormanlarında yetişen salep, kış mevsimiyle özdeşleşmiş bir içecek türüdür.

Kastamonu ve ilçeleri; Doyumsuz lezzetin yanında şifa arayanların da vazgeçemediği salebin en doğalını bulabileceğimiz bir şehirdir.

 

Salebin en önemlisi “Orkide” köküdür. En doğalının, kalitelisinin Kastamonu ve ilçelerinin dağlarında yetişir. 1980 ve 1990’lı yıllarda köylerimizde insanların çok olduğu dönemlerde sonbahar aylarında özellikle büyüklerimiz ellerine birer bıçak vb. aletler alarak dağlara giderler ve salep toplayıp gelirlerdi. Bazen ipe dizip kuruturlardı ama genelde pazar günleri satmak üzere Taşköprü ve köy pazarlarına götürüp satarlardı. Tıpkı höbelek ve tavuk mantarı gibi salebinde özel alıcıları vardı.

Salep; Çiçeklerin en nadidesi orkidenin insanoğluna şifa armağanı olarak sunulmuştur.

KASTAMONU DAĞ SALEBİ KIŞIN HASTALIKLARDAN VE VİRÜSLERDEN KORUR

Salep, Sonbahar ve özellikle kış aylarında tüketimi artan sıcak içecekler arasında ilk sırada gelmektedir.

Salebin vücut ısısını artırmada ve soğuktan korumada büyük rolü vardır.

Ayrıca Soğuk havaların başlamasıyla birlikte artış gösteren soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde çok etkindir.

Özellikle sık görülen şikayetlerin başında gelen öksürüğün azalmasını sağlar.

Bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlayan salep, virüs ve enfeksiyonları da kolayca atılmasını sağlar.

Göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına da iyi gelir.

Hastalık belirtileri vücutta hissedildiğinde sıcak bir salep içmenin şikayetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır.

KASTAMONU DAĞ SALEBİ KİLO VERMEMİZİ KOLAYLAŞTIRIR

Salep denilince akla gelen lezzetlerden biri tarçındır.

SALEP İLE TARÇIN TAHİN İLE PEKMEZ GİBİDİR

Bu ikili bir araya geldiğinde sağlığa faydaları daha çok fazla artmaktadır. Öncelikle tarçın, tatlı yemekten kendini alıkoyamayan kişiler için iyi bir dengeleyicidir. Kan şekerini kontrol altına aldığı için aniden ortaya çıkan tatlı krizlerini engeller. Bu sayede evde, sağlıklı koşullarda hazırlanan salep ile aç kalmadan kilo vermek de mümkün olabilir. İyi bir ara öğün alternatifi olan salep ve tarçın ikilisi, midede uzun süre kalacak ve tokluk hissi sağlaması açısından önemlidir.

KASTAMONU DAĞ SALEBİ YAĞ YAKMAYIHIZLANDIRIR MI?

Sütle pişirilen salep, içerdiği kalsiyum ve protein desteğiyle vücudun daha fazla yağ yakmasına imkan sağlar.

Sağlıklı kilo vermede elzem bir kural vardır: kasları korumak ve kötü yağ hücrelerinin yakılmasını sağlamaktır. Bu şekilde verilen kilo da daha kalıcı olacaktır. Süt ile hazırlanan salebin mucizevi özelliklerinden biri de yağ yakma hızını artırmasıdır. Bunun için 1 su bardağı salep 190 kaloridir. Kış aylarında beslenme programında özel bir yer ayrılması çok önemlidir.

KASTAMONU DAĞ SALEBİ BAŞ AĞRISINA İYİ GELİYOR

Soğuk havalar nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda geçirilen süreler de uzar. Yoğun iş temposu ve koşuşturma içerisinde belli aralıklarla havalandırılmayan yerlerde uzun saatler kalmak kişinin kendisini hem yorgun hissetmesine hem de baş ağrısı yaşamasına neden olabilir. Bazen iş yerlerinde verilecek küçük bir mola ve bu molada tüketeceğiniz bol tarçınlı bir salep hem kişinin rahatlamasını sağlayacak hem de baş ağrısına iyi gelecektir.

KASTAMONU DAĞ SALEBİ İÇMEK İÇİN 5 NEDEN DAHA

* Hemoroit şikayetlerinin azaltılmasında etkin rol oynar.
* Kabızlık ve şişkinliği giderir, sindirimi kolaylaştırır.
* Hafızayı ve zihni güçlendirir.
* Adet düzensizliğine iyi gelir.
* Güç artırıcı ve enerji veren özelliktedir.

Peki Salep Nedir?

Salepgillerden, ormanlarda, nemli ve yeşil çayır çimenlerde yetişen, bazı türleri süs bitkisi olarak değerlendirilen, kök tarafında iki yumru bulunan, gövdesi silindirimsi ve dik, çiçekleri salkım ya da başak biçiminde olan otsu bir bitkidir.

Salep bitkisi, çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle anılan bu muhteşem bir bitki, salkım şeklinde ve genel olarak mor renkte olan çiçekleriyle, dik gövdesiyle kolayca ayırt edilebilen bir bitki olarak bilinir.

Salep bitkisinin yumru durumundaki köklerinin dövülmesiyle elde edilen beyaz toz içeceğe Salep denir.

 

Peki Sıcak Salep için Ne gerekiyor ve Sıcak Salep Nasıl Yapılır?

* 1 Litre Süt (6 fincan)
* 1 tatlı kaşığı Salep
* Toz şeker (İsteğe Bağlı)
* Bir tatlı kaşığı VANİLYA

Toz şeker ve salep kuru olarak ayrı bir kapta karıştırılır süte karıştırarak ilave edilip süt kaynatılır.

Yaklaşık 20 dakika kısık ateşte sürekli bir sağa bir sola karıştırılıp kaynatılır ve sıcak olarak servis yapılır. Fincanların üzerüne isteğe bağlı olarak tarcın ve leblebi atılabilir. Afiyet olsun.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.