enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kanlıca Mantar Turşusu Nasıl Yapılır? (Kanlıca Mantarının Faydaları Say Say Bitmiyor)

Eylül ayında yağan yağmurlardan sonra Kastamonu’nun tüm ilçe ve köylerinde yetişen Kanlıca mantarı bu yıl herkesi fazlasıyla sevindirmiş oldu. Toplanan mantarlar taze taze tüketildiği gibi kışa hazırlık olarak değişik metotlarla  hazırlanıyor ve şehir merkezlerinde satışa sunuluyor.

Kanlıca Mantar Turşusu Nasıl Yapılır? (Kanlıca Mantarının Faydaları Say Say Bitmiyor)
29 Eylül 2022 05:30 | Son Güncellenme: 28 Eylül 2022 21:51
A+
A-

Kanlıca mantarı zehirli olur mu? Kanlıca mantarı neye iyi gelir? Kanlıca mantarının kilosu ne kadar? Kanlıca mantarı nerede bulunur? Kastamonu mantar turşusu nasıl yapılır? Mantar turşusu kaç günde olur? Mantar turşusu ne kadar dayanır? Acı mantar tuzlaması nasıl yapılır?

Kanlıca Mantarı: Bazı yerlerde ismi farklı olsa da Kastamonu’da Kanlıca bazı ilçe ve köylerde Elicek Mantarı (Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus, Lactarius deterrimus) çok meşhurdur. Toplaması ayrı zevk, yemesi apayrı zevk resim çekmesi çok ayrı bir zevktir.

Eylül ayında yağan yağmurlardan sonra Kastamonu’nun tüm ilçe ve köylerinde yetişen Kanlıca mantarı bu yıl herkesi fazlasıyla sevindirmiş oldu. Toplanan mantarlar taze taze tüketildiği gibi kışa hazırlık olarak değişik metotlarla  hazırlanıyor ve şehir merkezlerinde satışa sunuluyor. Bu yıl bol olmasından ötürü 30 ile 60 TL arasında değişen fiyatlarla satışı yapılıyor. Gurbettekilerin hasretine doyamadığı Kanlıca mantarının tatlı hariç her şey yapılabilir. Tatlıda yapan olmuş olabilir ama henüz biz rastlamadık.

KANLICA MANTARI

PEKİ KANLICA MANTARINDAN NELER YAPILIR?

1-Kavurması harika olur
2- Etli ekmek gibi ekmeği yapılır ve çok leziz olur.
3- Tas kebabı gibi sotesi yapılır ve muhteşem olur.
4- Turşusu yapılır unutulmaz bir tadı olur.
5- Soba üzerinde mangalı olur ve sulu sulu yenince unutulmaz olur.
6- Kurutulup Bulgur pilavına katılırsa harika olur.
7- Salamurası yapılır.
8- Makarnaya katılır.

9 Böreği yapılır

Kısaca say say bitmez

MANTAR TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Mantarları soğuk suda güzelce yıkamak gerekir. Bir tencereye yarıya kadar su doldurup 2-3 dakika kaynatarak haşlayacağız.
Mantarları sudan çıkarıp soğuk suyla yıkadıktan ve soğuk su dolu bir kabın içine koyup tamamen soğumasını bekleymek gerekiyor.

Kanlıca Mantarları avucunuzda hafifçe sıkarak fazla suyunu akıtıp tek tek kavanoza yerleştirelim. Aralarına ve en üste doğranmış diş diş Taşköprü sarımsaklarını ve limonları ekleyelim. Mantarların üzerini örtecek şekilde tuzlu su ekleyelim. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp güneş görmeyen serin bir yere bırakıp bekleyelim. Yaklaşık iki hafta bekledikten sonra mantar turşusunu afiyetle yemeye başlayabilirsiniz.

KANLICA MANTAR TURŞUSU NASIL YAPILIR

Malzemeler (1 kg.lık konserve kavanozu için)

1 kilo küçük boy kanlıca mantarı
1 adet limon
2 adet biber
3 tatlı kaşığı tuz
3 Taşköprü diş sarımsak

KANLICA MANTARI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.