enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kalsiyum eksikliği nedir? (Kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir)

Kalsiyum vücudunuzun birçok yönden kullandığı önemli bir mineraldir. Kemiklerinizin ve dişlerinizin gücünü artırır, kaslarınızın ve sinirlerinizin çalışmasına yardımcı olur.

Kalsiyum eksikliği nedir? (Kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir)
3 Nisan 2022 16:48
A+
A-

Kalsiyum hayati bir mineraldir. Vücudunuz onu güçlü kemikler ve dişler oluşturmak için kullanır. Kalsiyumun ve diğer kasların düzgün çalışması için de kalsiyum gereklidir. Yediğiniz yiyecekler, takviyeler veya vitaminler yoluyla günlük önerilen miktarda kalsiyum tüketmelisiniz.

Kalsiyum eksikliği hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kalsiyum eksikliği hastalığı belirtileriniz varsa doktorunuzla iletişime geçin. Tıbbi geçmişinizi gözden geçirecekler ve size ailede kalsiyum eksikliği ve osteoporoz öyküsü hakkında sorular soracaklar. Doktorunuz kalsiyum eksikliğinden şüphelenirse kandaki kalsiyum seviyenizi kontrol etmek için bir kan örneği alacaktır. Doktorunuz toplam kalsiyum seviyenizi, albümin seviyenizi ve iyonize veya “serbest” kalsiyum seviyenizi ölçecektir. Albümin, kalsiyuma bağlanan ve onu kan yoluyla taşıyan bir proteindir.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kas Krampları ve Spazmları

Kalsiyum eksikliğinin ayırt edici belirtileri kas krampları ve spazmlardır. Kalsiyum kasların kasılmasına ve gevşemesine yardımcı olur. Kalsiyumdan yoksun kaslar artık normal tonlarını koruyamazlar. Bu, ağrılara, kramplara, spazmlara ve kas güçsüzlüğüne yol açabilir.

Uyuşma ve Karıncalanma

Kalsiyum eksikliğinin bir diğer önemli semptomu, özellikle el ve ayaklarda olmak üzere ekstremitelerde karıncalanmadır. Şiddetli eksiklik de uyuşukluğa neden olabilir. Vücudunuzdaki her sinir hücresinin kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum çok düştüğünde, sinir hücreleri duyuları kaydetmek ve sinyaller göndermek için mücadele eder.

 Yorgunluk

Hipokalsemi yorgunluğa neden olabilir. Kas lifleri ve sinirler kalsiyum gerektirdiğinden, hücrelerdeki tükenmesi yorgunluğun başlangıcını işaret ederek bitkinliğe ve zayıflığa yol açar.

Anormal Kalp Ritmi Düzensiz kalp atışı

Kalsiyum eksikliğinin bir belirtisi olabilir ve şiddetli ise hayati tehlike oluşturabilir. Sıklıkla bir elektrokardiyogram (EKG) ile kaydedilebilen çeşitli anormalliklere neden olur. Kalbin bir kas olduğu düşünüldüğünde, kalsiyum eksikliğinin kalbi bozabilmesi şaşırtıcı değildir. Kalp hücreleri yeterli kalsiyum alamazsa, gerektiği gibi çalışmayı bırakırlar. Bu, normal kalp ritmini başlatabilir, kalp kasında spazmlara neden olabilir ve arterleri daraltabilir.

 Osteopeni ve Osteoporoz

Osteoporoz veya kırılgan kemikler bir kalsiyum eksikliği bozukluğu olarak kabul edilir. Osteopeni, osteoporozun daha hafif bir şeklidir. Kandaki kalsiyum seviyeleri düştüğünde, vücudunuzun telafi etmek için daha fazlasını kemiklerden salması gerekir. Zamanla, kalsiyum eksikliği aşırı kemik zayıflığına, kırılganlığa neden olabilir ve kırık riskini önemli ölçüde artırabilir.

Kuru Cilt

Kuru veya pullu cilt, kalsiyum eksikliği belirtisi olabilir. Kalsiyumun daha az bilinen rolü cilt sağlığını desteklemektir: cildin pH’ını düşürür ve cilt bariyerini korur. Bu, cildin aşırı su kaybını önler. Kalsiyum kan seviyeleri çok düştüğünde, cilt artık nemi ve sağlıklı bir pH değerini koruyamaz.

 Hafıza Kaybı

Karışıklık, oryantasyon bozukluğu ve hafıza kaybı, hipokalseminin semptomları olabilir. Sinir ve beyin hücreleri kalsiyuma bağlıdır. Sinir hücrelerine giren kalsiyum, nörotransmitterlerin salınımını uyarır. Kalsiyum eksikliği bilişsel işlevi önemli ölçüde bozabilir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.