enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İsra Sûresinin Gizemi, Faziletleri, Anlamı ve Sırları (İsra Ne Demektir?)

İsra Suresi; Mushaftaki sıralamada on yedinci, iniş sırasına göre ellinci sûredir. Kasas sûresinden sonra, Yûnus sûresinden önce Mekke döneminde inmiştir. 26, 32-33, 60, 73-74, 80, 107-111. âyetlerle diğer bazılarının Medine’de indiği yolunda değişik rivayetler varsa da, büyük ihtimalle tamamı Mekke’de nâzil olmuştur. İbn Âşûr, bu rivayetlerin, söz konusu âyetlerin içerdiği hükümlerin Medine dönemindekilerin muhtevasını hatırlatmasından ileri gelmiş olabileceğini, fakat bunun sağlam bir gerekçe olmadığını ifade eder (XV, 6).

İsra Sûresinin Gizemi, Faziletleri, Anlamı ve Sırları (İsra Ne Demektir?)
2 Kasım 2022 19:13 | Son Güncellenme: 2 Kasım 2022 19:15
A+
A-

26,32,33 ve 57. âyetler ile 73-80. âyetler Medine döneminde, diğerleri Mekke döneminde inmiştir. 111 âyettir. Sûre, adını ilk âyetin konusu olan “İsrâ” olayından almıştır. “Geceleyin yürütmek” anlamına gelen “İsrâ”, Mîrac yolculuğunda, Hz. Peygamberin bir gece, Mekke’den Kudüs’e götürülmesini ifade eder. Sûrenin diğer bir adı da “Benî İsrâil Sûresi”dir.

 

İsra Suresinin Konusu

İsrâ olayı, İsrâiloğulları’nın kötülükleri sebebiyle uğradıkları iki büyük işgal ve yıkım, önemli bir kısmı Kur’an-ı Kerîm’den önceki ilâhî kitaplarda da bulunan temel dinî ve ahlâkî buyruklar, yeniden dirilmenin mümkün olduğu ve âhiret sorumluluğu, Allah’ın kuşatıcı ilmi, ilk insanın yaratılışı, İblîs’in isyanı, insanın seçkin bir varlık oluşu, ibadet ve namaz, Kur’an’ın önemi, müşriklerin inatçılığı, müminlerin itaatkârlığı sûrenin başlıca konularıdır.

İsra Sûresinin Gizemi, Faziletleri, Anlamı ve Sırları

İbn Hanbel, Tirmizî ve Nesâî gibi muhaddislerin aktardığı bir rivayete göre Hz. Âişe Peygamber efendimizin, genellikle geceleri Benî İsrâil (İsrâ) ve Zümer sûrelerini okuduğunu bildirmiştir (Şevkânî, III, 233).

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Kim, İsrâ sûresini okurd. “ebeveynin” zikredildiği yerde, kalbi merhamete gelirse (cc), onun için cennette birçok mükâfat verir.”

“Kim, “Müsebbihât” adı verilen beş sûre ki, bunlar; İsrâ, Hadid Haşr, Sâf, Cum’â, Tegâbün, A’lâ sûrelerini okursa “Bin âyet” okumuş gibi sevâb kazanır.” (Ebû Dâvud)

İsrâ sûresini yedi defâ okuyanlar, gammazların, hasetçilerin şerlerinden ve kötülüklerden korunmuş olurlar. Allah-u Teâlâ, düşmanlarına fırsat vermez.

Abdullah bin Mes’ûd buyurdu ki: Hz. Âişe (r.anhâ) buyuruyor ki: Resûlullah (s.a.v), İsrâ ve Zümer sûrelerini okumadan uyumazdı. (Tirmizî)

İsrâ sûresinin 45. âyeti hakkında rivayet edildi ki; Hilecilerden, serliden korunmak icin okunur. Allah-u Teâlâ bu ayeli oh yerler ve dağlar gibi sevâbtan ecir yazar. Bu âyet okunan eve hırsız veya afât girmez.

İsrâ sûresinin 80. âyeti hakkında rivâyet edildi ki: Kötülüğünden korkulan bir kişinin yanına girmeden önce okunursa, kötülüğünden korunur.

KORUNMAK VE ŞİFA İÇİN İSRA SURESİ

Bir şehre girildiğinde oradaki kötülüklerden emîn olmak, oranın hayırlarına ve bereketlerine ulaşmak ve orada Allah’tan (c.c.) bir dost ve yardımcı bulmak için okunur.

İsrâ sûresinin 82. âyeti hakkında rivayet edildi ki: Bir şeyini kaybeden kişi, kaybettiği şeyin yerini öğrenmek isterse veya merâk ettiği bir şeyin hakîkatini öğrenmek isterse, temiz bir kâğıt üzerine, yukarıdaki âyet-i kerîmeyi yazıp da yastığının altına koyar ve sürekli tekrarlayarak sağ tarafı üzerine yatarsa, rüyâsında o şeyi görebilir.

ŞİFA İÇİN İSRA SURESİ

İsrâ sûresinin 105-106. âyetleri hakkında rivayet edildi ki: Hasta kişi, elini, ağrıyan yerin üzerine koyup, şifâ olacağına inanarak, İsrâ sûresinin 105. âyetini okursa, Allah’ın (c.c.) izniyle ağrıyan yere şifâ olur.

MANEVİ SIKINTILAR İÇİN İSRA SURESİ

Mânevî sıkıntısı olan bir kişi, bu hastalığından kurtulmak için on gün oruç tutar, helâl olan gıdalarla iftar etmeye çalışır, yatsı namazından sonra İsrâ sûresinin 105-106. âyetlerini bir bardak zemzem suyuna 10 defa okuyup, o sudan içer ve yıkanırsa, Allah’ın (c.c.) izniyle hastalığına şifâ olur.

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, sabah-akşam, İsrâ sûresinin son iki âyetini (110-111) okursa, o gün ve gece kalbi ölmez.” (Kenzü’l Umman)

Yatmadan evvel, A’râf sûresinin 54-56. âyetleri ile İsrâ sûresinin son iki (110-111) âyetlerini okuyup da uyuyanların elbiselerinin içine, onları korumakla görevli bir melek girerek kendileri için istiğfar edeceği bildirilmiştir.

BORCU ÇOK OLAN İSRA SURESİ 111.nci AYETİ OKUSUN

Resûlullah (s.a.v), borçtan dolayı şikâyet eden bir kimseye: “Isra sûresinin 111. âyetini çok oku ve her okuyuşun sonunda üç defa “Tevekkeltü ‘alel-hayyillezi lâ yemutu” söyle! Allah-u Teala, seni borçtan kurtarır” buyurmuştur.

KONUŞMAYA YENİ BAŞLAYAN ÇOCUĞA İSRA SURESİ NEDEN OKUNUR?

Resûlullah (s.a.v), konuşmaya başlayan her çocuğa, İsrâ sûresinin 111. âyetini öğretirdi. Her kim, İsrâ sûresinin 111. âyetini okursa, Allah-u Teâlâ, yeryüzü ve dağlar kadar ecir ve sevâb yazar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.