enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Peki TOGG Ekonomiye Neden Olumlu Bir Hava Veremiyor?

Türkiye Yüzyılı ve Yerli ve Milli otomobil markamız TOGG 29 Ekim Cumartesi günü görkemli bir törenle banttan indi ve artık piyasaya sürülmeyi bekliyor. TOGG’un Şubat veya Mart aylarında ise piyasa fiyatları belli olacak…

Peki TOGG Ekonomiye Neden Olumlu Bir Hava Veremiyor?
1 Kasım 2022 21:36 | Son Güncellenme: 1 Kasım 2022 21:43
A+
A-

TOGG fiyat, TOGG araba, TOGG on satış, TOGG özellikleri, TOGG açılımı

Şimdi TOGG’a bir ara verip zam furyasına değineceğim. Artık bir ürünü aynı fiyata bir kez alabiliyoruz. Zincir marketlerde 12 Ekimde 105 TL olan 1 kğ’lık Kaşar Peynir 15 gün geçmeden 117,50 TL oluvermiş bile.. Bu arada 29 TL olan Salça da 35 TL olmuş. Daha neler neler…

Zam furyası geçen yıl başlamıştı. Yaklaşık 15 ay oldu. Tam 15 aydır hükümetimiz önlem almaya çalışıyor. Önce marketleri suçladı ve market açtı ama ZAMLAR aynen devam ediyor. Yani attığı taş kurbağayı ürkütmedi.

EN KÜÇÜK BAŞARIDA BORSALAR COŞARKEN BÜYÜK BİR BAŞARIDA TÜRKİYE NEDEN BAŞARIYI HİSSETMİYOR?

Borsaya açık şirketler var. Hatta uzun yıllardır dört büyük kulüp Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’da borsada işlem görüyorlar. Ve bu kulüpler önemli bir transfer yaptığında, Avrupa kupalarında başarı sağladığında veya ligde şampiyon olduklarında borsa da işlem gören hisseleri hemen yukarı doğru tırmanmaya başlıyor.

Sadece hisseler mi? Hayır!

Ya taraftarların sevinci, coşkusu ve adrenalin de tavan yapıyor ve ülke sevinç yumağına dönüyor.

Yani herhangi bir BAŞARI kendini hemen hissettiriyor ve bireylere ve organlara nüfuz edip olumlu da yansıyor.

Diğer bir örnek ise; Türkiye’nin yüz akı firmalarından biri geçen yıl yurt dışına çok önemli ve yeni yaptığı bir ürününü pazarlıyor. Yani çok büyük bir ihracat gerçekleştirmiş oluyor. Bu bağlamda mühendislere prim vermesi gerekiyor. Nitekim veriyor da. Ancak bu başarıyı sadece mühendislerle sınırlandırmıyorlar ve tüm çalışanlarına hatta stajyerlerine dahi o primden veriyorlar. Primde bayağı kallavi bir rakam yani..
Allah (c.c) hem bu şirketimize hem de tüm çalışanlarına çok daha büyük başarılar versin inşallah.

Yani yine bir BAŞARI ve o fabrikada çalışan tüm bireylerin iliklerine kadar hissettiriyor kendisini

Şimdi bunu niye anlattın ki diyenler olabilir. Az sabır…

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 3-4 yıl önce; TOGG diye kendi markamız olan bir araç üretmeye karar verdi ve sonunda bunu başardı. Tanıtım programını da 29 Ekim günü gibi anlamlı bir güne denk getirerek önemli bir adım atmış oldu.

Yok efendim; aküsü şu ülkeden, şarjı şu ülkeden, kaportası şu ülkeden demeye veya bu şekilde küçük düşürmeye falan hiç gerek yok..

Hani yeni geline demişler ya;
Kocan çok kötü!

Gelin de demiş ki!

Olsun “Babam evinde o da yoktu.”

60 Yıl önce yapmıştık ama yerli bir markamız yoktu. Yani Baba evinde bu da yoktu.!

İnşallah tüm parçaları bir gün yerli üretim olur. Ama bu şekilde de başarıdır. Elektrikli olması ise fevkalade iyi düşünülmüş, inşallah çok daha geliştirilir ve tüm Türkiye’nin alabileceği ve de kullanabileceği bir marka olur.

GELELİM ŞİMDİ ESAS KONUYA

Ak Parti olsun, iktidar kanadı olsun. Yandaş medya ve gazeteciler olsun ve hatta Cumhur ittifakı oluşturan MHP, BBP ve Vatan Partisi bu yerli aracımız olan TOGG için sevinçlerini ve heyecanlarını haklı olarak belli edip övgüyle de bahsettiler. Elbette hakları da..

Hatta sayın Cumhurbaşkanı bir adım daha öte giderek “ Çok yakında Avrupa markaları TOGG’u kıskanacak ve korkacaklar mealinden bir şeyler de söyledi…

ŞİMDİ GELELİM SAADETEEEE

Borsada işlem gören bir takım bir transfer yaptığında, şampiyonluk veya Avrupa’da tur atlandığında dahi borsadaki hisseleri artıyor dedim ya;

“Türkiye’nin 100 Yılı ve TOGG gibi çok önemli bir ürün piyasaya çıkıyor ama ne TÜRK LİRASINDA ne ENFLASYONDA ne PETROL’de ne de başka bir ekonomik veride hiç bir kımıldama neden olmadı acaba?

Sadece iktidar kanadının taraflarında bir sevinç var o kadar.

Tüm ana akım medya 24 saat TOGG’u veriyor. Uçuyoruz, kaçıyoruz diyoruz ama Allah aşkına bir kilo kaşar fiyatı bile bu durumdan neden etkilenmiyor ve neden aşağı doğru düşmüyor? Bir bilen varsa anlatsın bana.

* Böyle bir proje yapınca TL’nin değer kazanması gerekmez mi sizce?

* Otomobil fiyatlarında azda olsa bir düşüş olmaz mı?

* Petrol fiyatları neden düşmez ki?

Ülkemizde hatta komşu ülkelerde ve hatta dünya ülkelerinde en basit bir olumsuz olay olduğunda biz burada anında iliklerimize kadar hissediyoruz da böyle olumlu bir gelişmeyi neden hissedemiyoruz peki?

Ülkemizde en ufakta olsa olumsuz bir durumda; zamlar, işsizlik, faiz ne varsa artıyor da bu kadar büyük olan bir projede ise neden hiç bir ekonomik parametre neden yükselmiyor, neden artmıyor, neden piyasalara olumlu yansımıyor acaba?

Fransız veya Almanların bir otomobil firması kapanıyor olsaydı büyük ihtimal dolar, euro ve hatta tüm para birimleri artar, bizim Türk Lirası da inatla düşüşe geçerdi değil mi? Doğal olarak ta iç dış borçlarımız artmış olurdu bu şekilde.

Olumsuz bir durumda biz; Kenya’da Kar yağsa üşüyoruz da,

Olumlu bir durumda biz, “Dünya yansa neden ısınamıyoruz” vallahi anlayamıyorum.

Bizim bu Ekonomimiz ne meret şey ki “ Gezi olaylarından tam on yıl geçmesine rağmen hala olumsuzlukları hissedebiliyor da; YÜZ (100) Yılın projesi diye sunulan TOGG’ta ise olumlu olarak BİR GRAM olsun bir şey hissedemiyoruz?

Bilmem derdimi anlatabildim mi?

Vesselam

Yorumlar
  1. Oğuz dedi ki:

    Düşmez!dolar da düşmez!Euro düşer ama dolar düşmes. sen 100 yılı aşkın bir arabayı bile uretememissin bı arabayla bunları bekliyorsan ne diyim.