enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ersizler Köyünün Bilinmeyen Hikayesi

Türk milletinin iftihar abidesi “Kastamonu’nun Çanakkale Kahramanları” kitabını gazeteci yazar ve eğitimci Hüseyin Akın arşivlerden, kaynaklardan ve Kastamonu’yu köy köy gezerek hazırladı. Kitap alanında ilk ve tek. Çanakkale’de en çok şehit veren illerden biri olması sebebiyle Kastamonu için özel bir anlama sahiptir.

Ersizler Köyünün Bilinmeyen Hikayesi
15 Mart 2021 14:54 | Son Güncellenme: 18 Mart 2021 18:03
A+
A-

İKastamonu Çanakkale kahramanları kitabı vatan uğrunda can vermeye hiçbir şeye değişmeyen askerlerimizin sonlanmış hayatlarına pencere açıyor. Çanakkale Savaşlarının tanığı Kastamonu yiğitlerin, kadınların hatta daha mektep sıralarındaki çocukların kahramanlık öykülerini günümüze taşıyor. Bu kitabın son bölümünde Kastamonu tüm şehitlerin ad, lakap, baba adı, doğumu, şehit olduğu tarih ve mekan bilgilerini de olduğu geniş bir liste yer alıyor ve işte bu kitaptan bir bölümde Ersizler köyü hep beraber okuyalım.

Ersizler Köyü

Ersizler Köyü

Ersizler köyü

İnebolu Küre arasında ilginç bir köy ismi: Kim bilir ne oldu ne olaylar yaşandı da, bu köy bu ismi aldı diye sorup soruşturduğumuzda ilginç bir öykü çıktı karşımıza: Ersizler köyü Osmanlı imparatorluğu zamanında “Dereköy” olarak biliniyor. Bunun sebebi köyün ortasından dere geçiyor olması. Köyün ortasında geçen derenin ismi de oldukça ilginç: Karacehennem boğazı. Dağlık engebeli bir alan üzerinde kurulan bu tarihi köyün eski adı çoktan unutulmuş bile, hala ortasından dere geçiyor ama, Dereköyün adı pek öyle geçmiyor. Nerdensin diye soran olursa “Ersizler’den” diyorlar. Erkekleri neden yok bu köyün diye sormaya kalkmadan cevap yetişiyor: Dereköy bütün erkeklerini birinci dünya savaşında Çanakkale’de ve Kurtuluş savaşında şehit vermişler. Geride kalan Küreli Dereköylü kadınlar erkeklerin sorumluluklarının da omuzlarına almış çalışmışlar. Tarlaydı, bahçeydi, ne gerekiyorsa fazlasıyla yapmışlar. 50’li yıllara kadar hala işlevini yitirmeyen “yekpare meşeden tekerlekli öküz arabaları” ile İstiklal Savaşı’nın mermilerini taşımışlar. O gün bugündür Dereköy, Ersizler köyüdür. Erlik ve Yiğitliğin cinsiyet ötesi bir durum olduğunu Ersizler Köyünden daha güzel ne anlatabilir ki?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.