enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Enfâl Sûresinin gizemi, anlamı, faziletleri ve sırları ( Enfâl Sûresi ne için okunur?)

Enfâl Sûresi: Medine döneminde hicretin ikinci yılında Bedir savaşından sonra inmiştir.75 âyettir. Sûre, adını ilk ayetteki “el-Enfâl” kelimesinden almıştır. “Enfâl”, savaş ganimetleri demektir. Sûrede başlıca, savaş, özellikle Bedir savaşı sonrası elde edilen ganimetlerle, bunların kimlere ve nasıl pay edileceği konu edilmektedir.

Enfâl Sûresinin gizemi, anlamı, faziletleri ve sırları ( Enfâl Sûresi ne için okunur?)
19 Kasım 2022 13:29 | Son Güncellenme: 18 Ağustos 2023 23:59
A+
A-

Enfâl Sûresi: Mushaftaki sıralamada sekizinci, iniş sırasına göre seksen sekizinci sûredir. Bakara sûresinden sonra, Âl-i İmrân’dan önce inmiştir. Sûrenin 30-36. âyetleri dışında kalan kısmının Medine’de indiğinde ittifak vardır. Bu yedi âyet ise bazı müfessirlere göre Mekke’de nâzil olmuştur. Sûre Medine’de, Bakara’dan sonra ikinci sırada gelmeye başlamış, fakat araya başka sûrelerin bazı âyetlerinin nüzûlü de girmiştir.

ENFAL SURESİNİN KONUSU

Kur’an-ı Kerîm’in bir özeti olan Fâtiha sûresinde Allah’ın lutfuna mazhar olanlarla O’nun gazabına uğrayanlardan ve doğru yoldan sapanlardan söz edilmiş, yalnız Allah’a kulluk eden ve sadece O’ndan yardım dileyenlere doğru yoldan ayrılmamaları telkin buyurulmuştu. Kulluk yolundan sapanların bir kısmı bu yolda sebat edenlere düşman oldukları ve onlara hayat hakkı tanımadıkları için tarih boyunca hak ile bâtılın mensupları arasında mücadele devam etmiştir.

Bu mücadelenin bazen kaçınılmaz hale gelen şekillerinden biri de savaştır. Sûrenin asıl konusu Bedir örneğinden hareketle genel olarak savaşın amacı, barış, savaşta ele geçen esirler ve ganimetle ilgili hükümlerdir. Kur’an’ın temel amacı insanlara iman, ibadet ve ahlâk değerlerini kazandırmak olduğu için sûrede yeri geldikçe bu doğrultuda şu konulara yer verilmiştir:

1. Gerçek bir müminde bulunması gereken nitelikler,

2. Hicret,

3. Allah’ın ihlâslı ve fedakâr kullarına müstesna yardımları,

4. Allah ve resulüne itaatin gerekliliği ve sonuçları,

5. Takva ahlâkı ile hakkı bâtıldan ayırma bilinci arasındaki ilişki,

6. İnkârın dünya ve âhiret hayatında insana getirdikleri,

7. Allah’ın lütuf, nimet ve cezasının, kulların kendilerini değiştirme ve iyileştirme çabalarıyla bağlantısı,

8. Maddî ve mânevî değerleri koruyabilmek ve meşrû savunmayı gerçekleştirebilmek için gerekli olan stratejik donanım ve hazırlık,

9. Müminler arasındaki birlik ve dayanışma ilişkisinin (velâyet) şartları ile boyutları.

Enfâl Sûresinin Sırları

Hadîs-i şerîflerde şöyle buyuruluyor: “Enfâl ve Tevbe sûrelerini okumaya devam eden kimseye, (kıyâmet gününde) şefâatçi olurum. Ve o kimse, münâfıklıktan uzak olur. Bu sûreleri okuyan kimseye, münâfik erkek ve münâfik kadınların sayısı kadar ecir verilir. Arş’ı yüklenen melekler, o kişi ölünceye kadar, onun için istiğfar ederler.” (Beyzâvî)

Enfal sûresi, hapisten, iftira ve musibetten kurtulmak için yedi kere okunur.

Haksızlığa uğrayan, haklı olduğu dâvâyı kazanmak için, Enfâl sûresinin 7. âyetini 950 kere okumalıdır.

Her kim, Enfal sûresinin 66. âyetini, farz namazların sonunda olmak üzere ve bir Cumâ gününün ikindi vaktinden başlayarak, aralıksız bir hafta müddetle okumaya devam ederse, üzerindeki mânevî sıkıntılar hafifler.

(Bakara Suresi) Âmene’r Resûlünün Gizemi, Faziletleri, Sırları ve Anlamı (Amene’r Resûlü Nelere İyi Gelir?)

Yorumlar
  1. Ahmet Tekeş dedi ki:

    950 değil yanlışlıkla bir sıfır eksik olarak yazılmış,9500 kere okunmalıdır,Allah kabul etsin…aminn…