enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Avuz (Ağız) Sütü Nedir (Avuz Sütünden Neler Yapılır ve Faydaları Nelerdir?)

Avuz sütü; Yeni doğum yapmış hayvandan ilk günlerde 3 gün içinde alınan sütten yapılır. İnek, koyun, keçi veya mandanın doğumundan hemen sonra sağılan ilk sütü ile yapılan bir tatlı çeşididir.

Avuz (Ağız) Sütü Nedir (Avuz Sütünden Neler Yapılır ve Faydaları Nelerdir?)
20 Şubat 2024 13:30 | Son Güncellenme: 20 Şubat 2024 13:47
A+
A-

 Avuz sütü ne işe yarar? Ağız sütü sağlıklı mı? Ağuz sütü nasıl yapılır? Ağız sütü nasıl anlaşılır? yarar? Ağız sütü sağlıklı mı? Avuz sütünün Faydaları, Ağız sütü nasıl Pişirilir? Ağız sütü nasıl tüketilmeli, Ağız sütü Faydaları ve Zararları, Ağız sütü Fiyatı, Ağız sütü ile ne yapılır? Kastamonu Haber ekibimiz sizler için araştırdı.

 

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Neredeyse yoğurt kıvamında olan bu süt oldukça yoğundur. Tadı ve görüntüsü normal süte kesinlikle benzemez.

Avuz sütünü yapabilmek için kesinlikle yeni doğum yapmış inek, keçi, koyun veya manda gerekiyor. Ama herkeste yapamaz çünkü yapımı zordur… Bilmeyen kişiler tarafından yapıldığında mide bulandırabilir. Yapanın elinden yiyen ise asla tadını unutamaz.

Çocukluğumuz hayvan çoktu, Hem inekler, hem koyunlar ve bizde olmasa da komşuda bulunan mandalar… Yani yeni doğum yapmış hayvan mutlaka olurdu. Köylerde şu özellikte vardır. Doğum yapmış hayvanın ilk sütü konu komşuya da mutlaka ikram edilmesi adettendir. Herhalde hayvanın doğum yaptığının sevincini paylaşmak için.. Hatta avuz sütünü ikram etmeyen komşu ayıplanırdı yani dedikodusu yapılırdı.

Peki Avuz sütü yani ilk sütten neler yapılır?

Avuz sütünün süresi üç gündür. Doğum yapan hayvandan ilk üç gün içinde sağılan süte avuz veya ağız sütü denir.

Belirttiğimiz gibi doğum yapan hayvan doğumdan bir kaç saat geçtikten sonra sevinç içinde sağılır. İlk süt fazla çıkmaz panik yapmayın sakın. Daha sonra ise hayvanın durumuna göre rahat rahat sağabilirsiniz. Avuz sütünü doğumdan sonra 3 gün sabah akşam olmak üzere günde iki defa sağabilirsiniz.

 

Tabi doğum yapmış hayvanın yavrusu Buzağı veya kuzu neyse artık bir- iki saat içerisinde annesinden ayrılarak ve temiz-kuru bir yere konulurdu. Yani yavruda bu avuz sütünden fazla olmamak kaydıyla emzirilirdi. Çünkü yavru bu sütü fazla emerse büyüklerimiz “törler” derlerdi yani süt dokunur ve ishal olur demekti.

Avuz Peyniri Nasıl Yapılır?

İlk Avuz sütü sağılır eve getirilip süzgeçten pişirilecek tencereye süzülür. Ve kısık ateşte hiç karıştırılmadan koyulana kadar ocakta bekletilir. İyice koyulan süt peynir kıvamına gelince sarımsı ve beyaz renk hakim olur ve sanki petek gibi göz göz olur. Bu peyniri yemeye doyamazdık. Eski kaşar gibi, çocukluğumuzda çok yapılırdı ve tadı da görüntüsünü de unutamadık.

Avuz Sütü Nasıl Yapılır?

İlk Avuz sütünden sonra sağılan sütler eve getirilip süzgeçten pişirilecek tencereye süzülür. Ocakta Kısık ateşte veya köydeyseniz sobanın üstünde koyuluncaya kadar sürekli karıştırılır. Kaynayıp İyice koyulduktan sonra ocaktan alınır. Soğuk veya sıcakta yenilebilir. Şekerli veya şekersiz tercihi size kalmıştır. Başta da söylediğimiz gibi avuz sütü komşulara mutlaka iktam edilir. Sakın unutmayın yoksa dedikodunuz yapılır.

Avuz Sütünün Faydaları Nelerdir?

Avuz sütünde, süte göre 2 kat toplam kuru madde vardır. Toplam yağlar süte göre 1,7 kat, protein 4,5 kat, toplam mineraller 1,5 kattır. Bu miktarlar 3 gün sonra giderek azalır ve bildiğimiz inek sütü haline gelir.

Avuz sütünün içeriği çok zengindir. En çok bilineni koruyucu maddeler yani immunoglobulinlerdir. Ancak; avuz sütü bu maddeler dışında buzağının yaşama tutunması için gereken tüm bileşikleri içinde bulunduran, sağlıklı bir başlangıç için gerekli mükemmel bir kombinasyondur. Avuz sütünde; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko gibi mineraller, thiamin, riboflavin, niacin, folikasit, pantotenik asit gibi vitaminler, B 12 vitamini, ayrıca yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri ile betakaroten bulunur.

Avuz sütü; büyüme hormonu, büyüme faktörleri, antimikrobiyel proteinler, glikoproteinler, savunma sistemini aktive eden, vücut direncini arttıran, bakterilerin bağırsak duvarına tutunmasını engelleyen maddeler ihtiva eder. Ayrıca; insülin benzeri büyüme faktörleri sindirim sisteminin gelişimi için çok büyük önem taşır. Çünkü, buzağılar büyüdükçe, zamanla işkembe, börkenek, kırkbayır gibi ön mideler oluşacak ve geviş getirme fonksiyonu başlayacaktır.

Sağlıklı inek veya düvelerin avuz sütleri sağlıklı olur.

Anneler aşılanmış ise, koruyucu maddeler ağız sütüyle yavruya geçer. Zaten avuz sütü dışında annenin yavruya koruyucu maddeleri aktarmasının başka bir yolu yoktur.

Avuz sütü kompozisyonu ırklara göre de değişiklik gösterebilir.

  Avuz sütü koruma, besleyicilik ve vitamin deposudur. Örneğin; ağız sütü normal süte göre 8,6 kat daha fazla A vitamini içerir. Her türlü gıda maddesi yüksek olmakla beraber, süt şekeri yani laktoz ağız sütünde, süte göre yarı yarıya daha azdır.

Yorumlar
  1. Sami tütüncü dedi ki:

    Agız sütü almak istiyorum nasıl yardımcı olursanız

    1. Ertuğrul Kös dedi ki:

      Avuz veya ağız sütü bu ay ve nisan ayı tam zamanıdır. İnekler ve koyunlar yavru yaparlar. Bu sütü bulmak için bulunduğunuz yerde köy veya açık süt satanlar var ise rahatlıkla bulunabilir

    2. Uğur dedi ki:

      Yardımcı olabilirim. İletişim adresi paylaşırsanız, bir de hangi şehirdesiniz?

      1. Ertuğrul Köse dedi ki:

        Uğur bey yardımcı oluursanız bende isterim. Geçen yıl o kadar aradık ama bulamadık. İstanbul’dayız ama

      2. Murat öğretmen dedi ki:

        05414800619 olursa haber verirseniz sevinirim

        1. Anonim dedi ki:

          İyi akşamlar şimdi yazınızı gördüm oglum anız sütü getirmiş pisircem nerede oturuyorsunuz sizede göndermek istetim alışkın olan arıyor çünkü biz avcilardayiz inşallah rahatsız etmemisimdir

          1. Ertuğrul dedi ki:

            Çok teşekkür ederiz. Arıyoruz ama bulsmadık henüz. Manisadan göndereceklerdi ama henüz gelmedi. Sizinki size anca yeter. Düşünceniz yeter. Afiyetle yiyiniz inşallah. Çok Fazla varsa da almak isterdik.

      3. Ertuğrul dedi ki:

        Merhabalar
        İstanbul’dayız bu sütü bir türlü bulamadım, yardımcı olma şansınız var mı acaba? Çok teşekkürler.

        1. Anonim dedi ki:

          Selam Ertuğrul bey biz avcılarda oturuyoruz siz netde oturuyorsunuz telefonunuzu yazarsanız oglum getirir size geliboludan getiriyor ben istedim diye getirmiş yaptım yaşındaysanız yaptığımdan bile veririm

          1. 37 Haber dedi ki:

            Çok teşekkürler. Biz Bağcılardayız ama Yeğenim Avcılar Cihangir mah. oturuyor. Hafta sonu ise Bağcılara geliyorlar. 0 536 542 49 47

  2. Gaffaroğlu dedi ki:

    Çocukken köyden gelirdi nadiren de olsa. Birde mahallede sütçülük yapan abladan annem alırdı. bayıla bayıla yerdik azcıkda şeker katardık annem görmeden…