enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Astım Nedir? Belirtileri ve Önlenmesi

Astım Nedir? Belirtileri ve Önlenmesi
15 Nisan 2022 17:38
A+
A-

Astım nedir?

Astım, akciğerlere giden hava yollarının iltihabi bir hastalığıdır. Nefes almayı zorlaştırır ve bazı fiziksel aktiviteleri zor hatta imkansız hale getirebilir. Astımı anlamak için nefes aldığınızda neler olduğunu biraz anlamak gerekir. Normalde, aldığınız her nefeste hava, burnunuzdan veya ağzınızdan geçer, boğazınıza ve solunum yollarınıza girer ve sonunda ciğerlerinize ulaşır. Akciğerlerinizde, havadan kan dolaşımınıza oksijen verilmesine yardımcı olan çok sayıda küçük hava geçişi vardır. Astım semptomları, solunum yollarınızın astarı şiştiğinde ve etrafındaki kaslar gerildiğinde ortaya çıkar. Mukus daha sonra hava yollarını doldurur ve içinden geçebilecek hava miktarını daha da azaltır. Bu koşullar daha sonra astım için tipik olan göğüste öksürük ve sıkışma olan bir astım “saldırısına” neden olabilir.

Belirtiler

Astımın en sık görülen semptomu hırıltıdır. Bu, nefes aldığınızda ortaya çıkan bir gıcırtı veya ıslık sesidir. Diğer astım semptomları şunları içerebilir: özellikle geceleri, gülerken veya egzersiz sırasında öksürük göğüste sıkışma nefes darlığı konuşma zorluğu endişe veya panik tükenmişlik göğüs ağrısı hızlı nefes alma sık enfeksiyonlar uyku problemi Sahip olduğunuz astım türü, hangi semptomları yaşadığınızı belirleyebilir. Bazı insanlar gün boyunca sürekli olarak semptomlar yaşarlar. Diğerleri, belirli aktivitelerin semptomları daha da kötüleştirebileceğini görebilir.

Astımı olan herkes bu özel semptomları yaşamaz. Yaşadığınız semptomların astım gibi bir durumun belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu görmek için randevu alın. Ayrıca, astımınız iyi yönetilse bile, ara sıra yaşayabileceğinizi unutmayın. Ciddi vakalarda tıbbi müdahale gerektirebilir. Astım ilerlemesinin belirtileri şunları içerebilir: öksürme, Hırıltı boğaz temizleme, uyku zorluğu, göğüs ağrısı veya sıkışması, tükenmişlik.Belirtileriniz kötüleşirse veya inhaler kullanımıyla düzelmezse, derhal tıbbi destek almalısınız.

Tedavi

Astım tedavileri dört ana kategoriye ayrılır: hızlı rahatlama ilaçları uzun süreli kontrol ilaçları hızlı rahatlama ve uzun süreli kontrol ilaçlarının bir kombinasyonu. Genellikle sadece şiddetli astım formları için enjeksiyon veya infüzyon yoluyla verilen biyolojikler Doktorunuz hastalığın durumuna dayalı olarak bir tedavi veya tedavi kombinasyonu önerecektir: sahip olduğunuz astım türü Yaşınız tetikleyicileriniz Tedavi planınız ayrıca tetikleyicilerinizi öğrenmeyi, semptomlarınızı dikkatle izlemeyi ve alevlenmeleri önlemek için adımlar atmayı içerebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.