enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

A’lâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

A’lâ Sûresi; Mushaftaki sıralamada seksen yedinci, iniş sırasına göre sekizinci sûredir. Tekvîr sûresinden sonra, Leyl sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Medine’de indiğine dair rivayet de vardır.

A’lâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
27 Ocak 2023 06:34 | Son Güncellenme: 27 Ocak 2023 08:53
A+
A-

A’lâ ne demek?

Mekke döneminde inmiştir. 19 âyettir. Sûre, adını birinci âyette yer alan ve Allah Teâlâ’yı niteleyen “el-A’lâ” kelimesinden almıştır. A’lâ, en yüce demektir.

A’lâ Sûresinin Konusu

Sûrede Allah, vahiy ve Kur’an, peygamber ve tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları farklı tavırlar ve bunun ebedî hayattaki sonuçları ele alınmıştır.

Tesbîh, Allah’ı kendisine lâyık olmayan isimlerden, niteliklerden ve eylemlerden tenzih etmek, O’nun böyle kusurlardan uzak olduğunu kabul ve ifade etmektir. “Uygun şekil verme” diye çevirdiğimiz 2. âyetteki tesviye kavramı, Kur’an’da genellikle Allah’ın, yarattığı varlığa, onun varlık türünün gerektirdiği yapıyı, şekli vermesi, uygun forma kavuşturması” anlamında kullanılmaktadır. Bu âyette ise “sevvâ” fiilini –nesnesi belirtilmediğinden– “her şeye uygun şeklini verme” olarak anlamak gerekir.

A’lâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, (sevâbini umarak) A’lâ sûresini okursa, Allah-u Teâlâ, ona İbrâhim (a.s.), Musa (a.s.), ve bana indirdiği kitaplarının harfleri sayısınca ecir ve sevâb ihsân eder.” (Beyzâvî)

“Kim “Müsebbihât” adı verilen beş sûreyi, bunlar ki; İsrâ, Hadîd, Haşr, Saf, Cum’â, Tegâbün, A’lâ sûreleridir, okursa “Bin âyet” okumuş gibi sevâb kazanır. (Tirmizî)

3 defa okuyan, yolculuktan sağ sâlim döner.

Bu sûre, hâmile bir kadın için yazılır ve bu yazılım işi arabî ayın ilk günlerinde gerçekleştirilirse, Allah’ın (c.c.) izni ile doğacak çocuk zekî ve gürbüz olur.

AFET VE BELALARDAN KORUNMAK İÇİN A’LA SURESİ

Mahsülü, zararlı şeylerden korumak için okunur.

Her kim, bu sûreyi Cumâ günü yazar ve üzerinde taşırsa, bütün âfet, belâ ve kötülüklerden korunur.

Hz. Peygamber’in A‘lâ sûresini okumaktan büyük tat aldığı; özellikle vitir, bayram ve cuma namazlarında onu okuduğu bildirilmektedir.

 

 

 

Târık Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları