enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Târık Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Târık Sûresi; Mushaftaki sıralamada seksen altıncı, iniş sırasına göre otuz altıncı sûredir. Beled sûresinden sonra, Kamer sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Târık Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
26 Ocak 2023 06:40 | Son Güncellenme: 23 Ocak 2023 10:54
A+
A-

Târık ne demek?

Mekke döneminde inmiştir. 17 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “et-Târık” kelimesinden almıştır. Târık, şiddetle çarpan, vuran, gece gelen şey demektir.

Târık Sûresinin Konusu

Sûrede insanın yaratılışı, yapıp ettiklerinin kaydedildiği, öldükten sonra dirilmesi, Kur’an’ın muhtevasının ciddiyet ve önemi, inkârcıların tuzaklarının er geç bozulacağı gibi konulara yer veril­miştir.

“Gece çakıp görünen şeklinde çevirdiğimiz târık, sözlükte gece gelen, kapı çalan, şiddetle vuran” anlamlarına gelir. Yıldızlar gece görünüp gündüz kaybolduğu için onlara da târık denmiştir. Müfessirler buradaki târıkın özel bir yıldız mı yoksa genel anlamda yıldız mı olduğu konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerse de (Zemahşerî) ışığı gecenin karanlığını delip yeryüzüne ulaştığı için 3. âyette bunu “delen yıldız” anlamında en-necmü’s-sâkıb” tamlamasıyla tarif etmişlerdir. Bu tariften târıkın genel anlamda yıldız olduğu anlaşılmaktadır. Bu âyetlerde söze, göğe ve yıldıza yemin edilerek başlanmasının sebebi, 4. âyette belirtilen asıl konunun, yani insanın dünyadaki hayatının daima bir denetleyicinin, koruyucunun kontrolünde olduğu gerçeğinin önemine dikkat çekmektir.

Târık Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, (sevâbını umarak) Târık sûresini okursa, Allah-u Teâlâ gökte ki bütün yıldızların sayısınca kendisine on hasene verir.” (Ebû Suud)

Herhangi bir ilaç aldıktan sonra bu sûre okunursa, alınan ilacın tesir etmesine sebep olur.

Cinlerin şerrinden kurtulmak için, 3 defâ okunur.

Yatarken gece ihtilam olmamak için okunur.

“Allah Teâlâ Târık sûresini okuyan kimseye gökteki her yıldıza karşılık on sevap verir”   (Zemahşerî)

 

Bürûc Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.