enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bürûc Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Bürûc Sûresi, Mushaftaki sıralamada seksen beşinci, iniş sırasına göre yirmi yedinci sûredir. Şems sûresinden sonra, Tîn sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Bürûc Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
25 Ocak 2023 06:30 | Son Güncellenme: 21 Ocak 2023 13:01
A+
A-

Bürûc ne demek?

Mekke döneminde inmiştir. 22 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “el-Bürûc” kelimesinden almıştır. Bürûc, burçlar demektir.

Bürûc Sûresinin Konusu

Sûrenin ana konusu kendilerine “ashâbü’l-uhdûd” (hendek topluluğu) denilen inkârcıların, inançlı insanlara inançları sebebiyle yaptıkları işkenceler ve müminlerin inançları uğrunda bunlara karşı gösterdikleri sabır ve dirençtir. Ayrıca inkârcıların âhiretteki kötü âkıbetleri ve inananların mutlu sonları, Allah’ın bazı sıfatları hakkında kısa açıklamalar yer almaktadır.

Bir önceki sûrede olduğu gibi burada da yeminle söze başlanarak müminleri inançlarından dolayı ateş dolu çukurlara atıp yanmalarını seyreden zalimler kınanmakta ve âhirette hak ettikleri cezaya çarptırılacakları haber verilmektedir.

Burûc kelimesi “açığa çıkmak, görünmek, saray ve köşk” anlamlarına gelen burcun çoğuludur. Astronomi terimi olarak burç, güneşin bir yılda takip ettiği düşünülen yörüngenin içlerinden geçtiği, belli sembollerle gösterilen on iki takım yıldızından her birini ifade eder. Modern astronominin ışığında “burûc”u “yıldız kümeleri” veya “galaksiler olarak anlamak mümkündür. 2. âyetteki “vaad edilen gün”den maksat, kıyamet günüdür.

 

Bürûc Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, (sevâbını umarak) Bürûc sûresini okursa, her bir Cumâ ve Arefe günlerinin sayısınca on hasene verilir.” (Beyzâvî)

Hasetçilerin şerrinden kurtulmak için, 10 defâ okunur.

Yatağına yatan kimse, uyumadan önce bu sûreyi okur ve uyumak üzere yerine uzanırsa, Allah-u Teâlâ, o kulunu kendi himâyesine alır.

Büruc suresi niçin okunur?

Düşman şerrinden kurtulmak için, 21 kere okunur.

Yolculuğa çıkan kişi, evin kapısının üzerine Bürûc sûresinin 20-22. âyetlerini üç kere okursa, Allah-u Teâlâ, evini ve eşyasını koruması altına alır.

Sütten kesilmek istenen çocuğun üstüne bu sûre konulur.

İnşikak Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.