enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Formula 1 Başlangıç Rehberi: Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 Başlangıç ​​Kılavuzu

Puanlama Sistemi, F1 Sprint Nedir?, Pit Stop Kuralları ve daha fazlası, Formula 1’de yeniyseniz, bu başlangıç kılavuzu ile eğlenceye katılmanın şimdi tam zamanı.

Formula 1 Başlangıç Rehberi: Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 Başlangıç ​​Kılavuzu
24 Ocak 2023 21:05 | Son Güncellenme: 24 Ocak 2023 21:07
A+
A-

Formula 1 nedir?

Formula 1, motor sporlarının zirvesi ve tek kişilik yarışların en yüksek sınıfıdır. Açık tekerlekli arabalarla ve hem kalıcı yarış pistlerinde hem de sokak devrelerinde F1 yarışları. F1 her sezon İngiltere, Monako, İtalya ve Belçika gibi geleneksel yarış merkezlerini ziyaret ediyor ve son zamanlarda Suudi Arabistan, Singapur, Hollanda ve Azerbaycan gibi yeni bölgelere giriş yaptı.

F1, takım başına iki sürücü olmak üzere 10 takımın yer aldığı bir rekabet yapısına sahiptir. Etkili bir lig tablosu formatıdır ve sezon boyunca puanlar toplanır (aşağıda detaylı şekilde puanlamadan bahsedeceğiz).

Formula 1 Başlangıç Rehberi: Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 Başlangıç ​​Kılavuzu

Dünya şampiyonası 1950’de kuruldu ve kuralları ve düzenlemeleri belirleyen FIA tarafından onaylandı. Takımlar her yıl FIA tarafından belirlenen kural ve yönetmeliklere uyarak kendi farklı arabalarını ürettiği için spor benzersizdir. Genellikle yüksek viraj alma hızlarına sahip arabalar yaratırlar.

70 yıllık tarihi boyunca Formula 1, sürücülerin yarışırken hayatlarını riske attığı tehlikeli bir spor olarak biliniyor. Son yıllarda, sürücüleri korumak için kokpit üzerindeki hale gibi otomobil modifikasyonlarıyla güvenlik önemli ölçüde iyileştirildi.

Yarış Formatı ve Süresi

Yarış hafta sonları üç gün sürer ve bunların tamamı son güne kadar uzanır: Grand Prix. 1. Günde, sürücülere iki adet 90 dakikalık ısınma seansı verilir. 2. Gün boyunca, sürücüler sabahları son bir ısınma alırlar ancak aynı zamanda öğleden sonra sıralama seanslarına da katılmaları gerekir. Yeterlilik Oturumları Eleme seansları Grand Prix sırasında yarış sırasını belirler. Eleme oturumu üç bölüme ayrılmıştır: Q1, Q2 ve Q3. Eleme seansları toplamda bir saat sürer ve her seansta en yavaş sürücüler elenir.

Formula 1 Başlangıç Rehberi: Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 Başlangıç ​​Kılavuzu

Q1 : 20 sürücü ile 18 dakika sürer. En yavaş katılımcılardan beşini nakavt eder. Izgarada 16 – 20 numaralı noktaları işgal ederler, 20’si son konumdur.

Q2 : 16 sürücü ile 15 dakika sürer. En yavaş beş sürücüyü daha nakavt eder. 11-15 ızgara alanlarını işgal ederler.

Q3 : 10 sürücü ile 12 dakika sürer. Bu, yarış gününde ilk 10’un sıralamasını belirler. Amaç, ilk sırada bitirmektir.

F1 lastik ve pit stop kuralları nelerdir?

Pirelli, lastikleri sağlıyor ve takımların hafta sonu boyunca kullanması için üç hamur üretiyor: yumuşak, orta ve sert.

Yumuşak lastikler en hızlı lastiklerdir, ancak aynı zamanda çabuk aşınırlar, sert lastikler ise en yavaştır ancak daha uzun ömürlüdür. Takımlar stratejilerini oluşturmak ve yarışın lastiklerini anlamak için alıştırma seanslarını kullanırlar. Sıralamalarda takımlar, en hızlı tur sürelerini elde etmek için yumuşak lastikleri kullanır.

Yumuşak, orta ve sert lastikler kuru, kaygan lastiklerdir, ara lastikler ve ıslak lastikler ise ıslak koşullar için kullanılır. Kuru bir yarış sırasında, herkes kaygan lastiklerin en az iki farklı bileşimini kullanmalıdır. Yağmur yağarsa, herhangi bir bileşimi kullanmalarına izin verilir.

Formula 1 Başlangıç Rehberi: Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 Başlangıç ​​Kılavuzu

Yarış sırasında takımların lastik değiştirmek için en az bir pit stop yapması gerekiyor, burada 23 teknisyenin tamamı araç üzerinde çalışıyor, lastikleri değiştiriyor ve genellikle üç saniyenin altında bir sürede araçta herhangi bir değişiklik yapıyor. F1’de kaydedilen en hızlı pit stop, 2019 Brezilya Grand Prix’sinde 1.82 saniyede pit stop yapmayı başaran Red Bull Racing oldu.

F1 takımlarının kaç pit stop yapmaya karar vereceği kendilerine kalmış, ancak lastikler hakkında fikir edinmek ve arabalarındaki lastik bozulma seviyesini anlamak için ücretsiz antrenman seansları kullanıyorlar. Takımlar, yarış için bir strateji belirlemeden önce üç oturumda yarış simülasyonları yapacaklar: ister bir durak, ister iki durak, hatta üç durak yapmak istesinler. Bir takımın stratejisi, olaylar, güvenlik araçları ve kırmızı bayrakların rol oynamasıyla yarış boyunca değişebilir.

Sürücünün lastiklere zarar verebileceği bir durumda, tamirciler bunları yeni bir lastik seti ile değiştirebilir. Ön kanatta kırık varsa sekiz saniyenin altında kanat değiştirebiliyorlar. Arka kanatta, süspansiyonda, motorda ve daha fazlasında oluşan hasarlar, garajda daha fazla çalışma gerektiriyor ve F1 takımları genellikle bu tür olaylar için aracı emekliye ayırıyor.

Bir F1 aracı ne kadara mal olur?

F1 arabaları çok pahalı. Her yıl yaratmak, geliştirmek ve yarışmak için milyonlara mal oluyorlar. F1 arabaları genellikle sadece bir sezon için yarışmak için yaratılır ve en iyi performansı korumak ve sahaya yakın kalmak için yıl boyunca yükseltmeler ve yeni parçalar verilir.

 

Bir F1 aracının maliyeti, yeni parçaların inşası ve geliştirilmesi için ayrılan bütçeye bağlı olarak takımdan takıma değişir. Örneğin, bir F1 arabasının şasisi 700.000$’a kadar mal olabilirken, sürücünün etrafındaki hale yaklaşık 17.000$’dır. Ancak arabanın en pahalı parçası motorudur. Bir F1 aracı için yeni bir motor ve tüm bileşenleri 18 milyon dolara kadar mal olabilir.

Toplamda, ortalama bir F1 arabasının maliyeti yılda yaklaşık 20 milyon dolar.

F1’deki puanlama sistemi nedir?

Bir Grand Prix’de ilk 10 sırada bitirenlere puan verilir. Kazanan 25 puan, ikinci 18 puan ve üçüncü 15 puan alır.

En hızlı tura sahip sürücüye ek bir puan verilir, ancak sürücünün bu puanı toplamak için ilk 10’da bitirmesi gerekir.

Sprint için, ilk sekiz sürücü için ek puanlar sunulacak ve kazanan sekiz puan kazanacak. P2’den P8’e kadar sırasıyla yedi, altı, beş, dört, üç, iki ve bir puan kazanacaksınız.

Formula 1 Başlangıç Rehberi: Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 Başlangıç ​​Kılavuzu

F1 güvenlik aracı nasıl çalışır?

FORMULA 1 güvenlik araçları, Grand Prix sahnesinde düzenli bir demirbaştır.

Güvenlik aracının görevi, çalışanların dışarı çıkıp herhangi bir enkaz veya kaza yapan arabayı alabilmeleri için yarış pistindeki arabaların hızını sınırlamaktır.

Formula 1 Başlangıç Rehberi: Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 Başlangıç ​​Kılavuzu

Bu, araçların güvenlik aracının arkasında toplanabileceği anlamına gelir. Sürücülerin, güvenlik aracı pistteyken, aksi belirtilmedikçe güvenlik aracını geçmesine izin verilmez. Bu sırada güvenlik aracı pistten çıkıyor ve sürücüler yarışa geri dönebiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.