enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Türkiye’nin Yerli Otomobili TOGG Yollarda (mı)

“TOGG ilk duyurulduğunda hiç çekinmeden, sağıma soluma bakmadan, kim ne der demeden hemen tebrik ettim ve “Hayırlı Olsun” diye yazı bile yazmıştım.

Türkiye’nin Yerli Otomobili TOGG Yollarda (mı)
25 Nisan 2023 07:55 | Son Güncellenme: 25 Nisan 2023 14:14
A+
A-

Türkiye Otomobili TOGG Hayırlı Olsun (TOGG Hakkında Önemli Detaylar)

Aslında TOGG hakkında kafamda soru işaretleri yok değildi. Ama olsun, yeter ki yerli bir araba markamız olsun diye düşünmüştüm. Kafamdaki şüphe de şuydu: Digital bir çağdayız. Araba çağı geçti artık. Araba değil de Akıllı telefon, akıllı tablet, yazılım ve online oyunlar veya uygulamalar vb. projelerimizin olması gerekirdi ama beceremedik bunları nedense.!

Samsung markasının yıllık cirosu bizim Ülkemizin toplam yıllık bütçesinden en az 2 kat daha fazla olduğunu bilmeyenimiz yoktur herhalde? Samsung araba üretmiyor değil mi? Aslında bizimde Arçelik, Beko ve Vestel gibi dünya markalarımız var ama bunları bir SAMSUNG yapmayı bir türlü beceremedik maalesef.!

    TOGG’u sanki Avrupa bize digital çağı yakalamamamız için önümüze yem olarak koyuyor diye tereddütlerim vardı. Çünkü biz devlet olarak arabalardan ürettiğimizden çok fazlasını zaten kazanıyorduk. Düşünsenize 500 bin olan sıfır bir arabayı bizler ancak 1.5 milyona alabiliyoruz. Yani bir araba kendimize 2 araba devletimize alıyoruz her zaman…

 

TOGG YOLLARDA AMA

TOGG seçim öncesi birden piyasaya sürüldü. Bazı bakanlar ve vekiller ve üst düzey bürokratlar TOGG’a binmeye başladılar. Hatta talep patlaması bile var diyorlar. Millet Tokiye yazılır gibi TOGG’a yazılmaya başladı bu da enteresan. Elbette seçim öncesi bu normal bir durum bu algılar ve showlar. Ektiler biçmek haklarıdır diye düşünüyorum. Tabi gerçekten de ektilerse..

Sayın Bakan Mustafa Varank TOGG’u yıkarken kıskanmadım değil elbette. Keşke benimde olsaydı da bende özene bezene yıkasaydım, ne güzel olurdu değil mi?

TOGG YEDEK PARÇALARI NEREDE YAPILIYOR?

TOGG için yıllardır hazırlık yapılıyor değil mi? Peki neden 81 ilimize ANA BAYİ ve YETKİLİ SERVİSLER açılıp hazırlıklar tamamlanmadı? Ben iki yıl önce Peugeot aracımla Kastamonu Taşköprü’ye gitmiştim, aracım arıza yapmıştı. Parçasını ne Taşköprü’de, ne Tosya’da ne de Kastamonu’da bulabilmiştim. Peugeot markası da her yerde var değil mi? Ama parçasını bulamamıştım.

Peki şimdi TOGG aldık diyelim ve memleketimizde de arıza yaptığını düşünelim. Ben yetkili servisini nerede bulacağım, kime götüreceğim ve kim ilgilenecek? Bayisi yok, yetkili servisi yok…

Satışları bizzat sayın Cumhurbaşkanımız yapınca herhalde iller de arıza veya bir sorun halinde Vali beye götürmemiz gerekir değil mi?

250 TL’lik Saç kurutma makinesi veya 1000 TL’lik bir ÜTÜ bile alırken yetkili servis arayan bizler nasıl oluyor da BİR MİLYARLIK BİR ARABA ALIRKEN YETKİLİ SERVİSİ VE ANA BAYİ OLMAYAN – YEDEK PARÇASI BELİRSİZ OLAN – GARANTİSİ VARSA BİLE KİME GÖTÜRMEN GEREKTİĞİ BİLİNMEYEN BİR ARABAYI ALMAYA ÇALIŞIYORUZ ACABA?

TOGG fabrikası var değil mi?

VAR ELBETTE

Peki bu araçların yedek parçaları için ülkemize bir fabrika kuruldu mu? Kurulduysa hangi ilimizde? Eee dikiz aynası, mandalı, lastiği, kabutu, farı, fireni, lambası vb. parçaları kırıldı veya çizildi neyinen ve nasıl değiştireceğiz? Yoksa arıza yaptığında kiralık araba gibi olduğu yerde bırakıp yenisinin gelmesini mi bekleyeceğiz?

Ben Taşköprü’ye gittim, TOGG arıza yaptı. Taşköprü sanayisine mi gideceğim, Tosya sanayisine mi, yoksa merkez Kastamonu sanayisine mi?
Yoksa Yedek parçalarını telefonla mı sipariş vereceğiz? Yoksa Cumhurbaşkanımızı veya danışmanlarını mı veya Vali beyi mi rahatsız edeceğiz? Ben bilmiyorum bilen varsa aydınlatsın beni…

Yaklaşık 6-7 yıldır TOGG ile ilgili çalışmalar yapıldı. Peki neden tüm hazırlıklar bu sürede yapılamadı veya yapılmadı. Sadece TOGG fabrikası değil en azından çevresine bir kaç tane yedek parça fabrikası da yapılması gerekmez miydi sizce? Yılların markası olan Peugeot’un dahi parçasını bulamamışken TOGG’un parçalarını nasıl bulacağız bu durum da? Yoksa TOGG’a başka bir markanın parçaları oluyor mu? Bilen varsa bunu da söylesin iyi olur bence..

Hani “Yağmur duasına giderken şemsiye alıp gidenler” için “işte inanmak böyle olur” tabiri kullanılır ya; TOGG’u yapıpta daha batarya doldurmak için gerekli çalışmayı yapmamak ve geciktirmenin sanki yapmaya hiç inanmamışlar intibası uyandırıyor bana.. Halbuki şuan tüm benzin istasyonlarında şarj üniteleri kurulmuş olsaydı, inanın araba üretiyoruz diye anlatmaya bile gerek kalmazdı bence. Süper bir show olurdu bu şekilde.
Ama şimdi biz araba ürettik. Eee tamamda Kastamonu’da, Aydın’da, Sinop’ta, Hakkari’de bayisi ve yedek servisi var mı? Garanti kapsamında kime götüreceğim ve kim ilgilenecek? Her hangi bir parçasının kırılması durumunda ben ne yapacağım? Yoksa TOGG aracım arıza yaptığında olduğu yerde bırakıp yeni arabamın gelmesini mi bekleyeceğim?

TOGG kaza yapmıştı Yedek parça duyurusu geldi

TOGG kaza yapmıştı Yedek parça duyurusu geldi

Ayrıca Ahaber başta olmak üzere yandaş medyanın neden TOGG Fabrikasından 7/24 saat haber yapmadıklarını ve ana haberlerini, fabrikadan yani TOGG’lar banta inerken sunmadıklarına inanamıyorum. Neden Müge Anlı ve Ahmet Hakan bir kaç programlarını TOGG fabrikasından yapmadılar hafızam almıyor bir türlü. Bunları yapmak analarının ak sütü gibi helaldi çünkü..

Ayrıca; Özellikle son iki yıldır arabalara gelen aşırı zamlardan sonra hükümetimiz ve destekleyenler ve de medyası suçu hep galericilere, ikinci el bayilere ve sahibinden.com’a falan atmışlar ve araba stokluyorlar diye baskınlar bile yapmışlardı değil mi?

Peki TOGG’un fiyatını bu suçladıkları belirlemediğine göre ve de gümrük vergisi vb. vergiler de olmayacağına göre TOGG’un fiyatı neden çok pahalı? Emekli ve asgari ücretle çalışan birinin bu TOGG’u almasının imkanı yok gibi. Çünkü hiç yemeden içmeden 120 ay civarı çalışması gerekiyor. Hükümetimiz TOGG’un fiyatını neye göre ve nasıl belirledi?

Halkımız YERLİ otomobili bile alamayacak durumdaysa yerli otomobil üretmenin manası nedir? Bir Alman vatandaşı da Mercedes alamıyor mu acaba?

Sorular çok…

Önemli olan cevaplar tabi. Tabi cevaplar YETKİLİ SERVİSİNDEN OLSUN LÜTFEN!

Vesselam

Yorumlar
  1. Hoca Köylü dedi ki:

    Sn, Köse yazınız ile ilgili yorumumuz neden yayımlanmıyor?