enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mutlu Ailenin Kriterleri Nelerdir (Nasıl Mutlu Aile Olunur?)

Aile kendimizi tanıdığımız benlik duygumuzun oluştuğu kutsal bir kurumdur. Aile, topraktan yaratılan insanın içinde pişip şekil aldığı bir fırındır. Bireyi topluma hazırlayacak olan ailedir. Aile; ailedeki her bireyin fiziksel, sosyal, ve ruhsal olarak doygunluğunu sağladığı, kızgınlık, sevinç, üzüntü gibi duygularını paylaştığı, destek aldığı sığınağıdır.

Mutlu Ailenin Kriterleri Nelerdir (Nasıl Mutlu Aile Olunur?)
A+
A-

Mutlu aile ne demek? Mutlu bir aile nasıl olur? Mutlu aile tablosu dizi mi? Mutlu aile olmanın yolları nelerdir?

MUTLU AİLENİN KRİTERLERİ

Mutlu ailede her bir fert fikirlerini rahatlıkla ve özgürce dile getirebilirler. Herkes sorumluluğunu bilir ve yerine getirir. Gün içerisinde yorulan erkek akşam eve geldiğinde dinlenir, huzur bulur. Yemekler toplu yenir. Herkesin ihtiyacı marufa göre giderilir. Mutlu ailede israfa da cimriliğe de yer yoktur. Her fırsatta beraber vakit geçirilir, beraber etkinlik yapılır.

Yapısı sağlam, güçlü ve mutlu bir ailenin özellikleri şunlardır:

1- Aile fertleri duygularını özgürce ifade edebilirler.
Empati yaparlar. Hata yaptıklarında özür dilemekten çekinmezler. Kendi fikirlerini rahatça ifade ettikleri gibi, başkalarının fikirlerine de saygılıdırlar. Muhataplarını sözlerini kesmeden güzelce dinlerler. Kendi fikirlerini dikta etmezler. Muhataplarının fikirlerine katılmasalar bile saygı duyarlar.

2 İstişare ederek birlikte karar alırlar.
Aileyi ilgilendiren konularda istişare ederler. İstişareye çocukları da dahil ederler. Onların fikirlerini de önemserler ve bunu çocuklara hissettirirler. İlla benim dediğim olsun diye dayatmazlar, daha olumlu fikirlere açık olurlar. Uygun olmayan, kabul etmedikleri fikirleri de, uygun bir şekilde izah ederler.

3– Toplumun ihyası için tebliğ çalışmalarına önem verirler.
Tebliğ faliyetleri için, sosyal aktivitede bulunurlar. Ve bunu ailece yaparlar. Çocukları da erken yaşlarda İslami faliyetlere alıştırmak için yanlarında götürürler. Namazları cemaatle, mümkünse camilerde kılmaya gayret ederler. Dinimizin sosyal alanda yaşanabilecek bir din olduğunu bilirler ve iyiliğin artması, hakim olması ve kötülüğün yok olması için organizeli bir şekilde güçleri nisbetinde çalışırlar. Bedensel yapılan çalışmalar haricinde maddi olarak da bu çalışmalara katkıda bulunurlar.

4- İş hayatındaki veya dışarıdaki sorunları eve taşımazlar.
Erkekler iş hayatlarında bazı olumsuzluklarla karşılaşmaları gayet doğaldır. Esnafsa müşterileri ile, amirse memurları ile, çalışansa iş arkadaşları ile yaşadığı anlaşmazlıklar olabilir. Eve geldiğinde, gün içerisinde yaşadığı bu sorunları eve taşımamalı, ruhen de belli etmemeye çalışmalıdır.

Başta eşinin ve çocuklarının da moralleri bozulur. Herkes o soruna odaklanır ve aile içerisindeki diğer aktiviteler atıl kalır.

Kadın da ev içerisinde ve komşularla yaşadığı olumsuzluklar varsa, o da kocası eve geldiğinde ona bir şey anlatmamalıdır. Bazı şeyleri her iki taraf da kendi kendine çözmeye çalışmalıdırlar. Olur olmaz her şey ailede dillendirilmemeli, içinden çıkılamayan konu olduğunda da önce karı koca aralarında sorunu halletmelidirler.

5- Aile bireyleri temizlik ve bakımlarına önem verirler.
Dinimiz temizliğe çok önem vermiş ve “temizlik imandandır”, “temizlik imanın yarısıdır” buyurarak Peygamber Efendimiz (sas) de teyit etmiştir. Kişisel bakım, diş temizliği, kılık kıyafette düzen çok önemlidir.

İstenmeyen koku ve görüntü ile aile ortamına girilmemeli, özellikle eşler arasında birlikte olunduğu zamanlarda daha çok dikkat edilmelidir. Düzenli olarak tırnak kesimi, koltuk altı ve kasık traşı, saç sakal bakımı yapılmalıdır.

Kişinin eşinin hoşlandığı şekilde giyinmesi, eşine karşı süslenmesi, onu mutlu etmek için gayret sarf etmesi gerekir. Sen ne kadar gayret edersen, eşinin de sana o derece yaklaştığını göreceksin.

6- Günün bir bölümünü kitap okuma ve eğitime ayırırlar.
Evin sık kullanılan odasında küçük de olsa mütevazi bir kütüphane vardır. Mealli Kur’an-ı Kerim, Hadis-i Şerif, ilmihal, Siyer-i Nebi olmak üzere bir çok ilmi ve güncel kitaplar bulunur. Bu kitaplardan günün belirli saatlerinde faydalanmak amacıyla ailece toplu olarak okunur ve kritik yapılır. Günlük İslami bir gazeteden de güncel olaylar takip edilir.

7– Birbirlerinin hak ve sorumluluklarına riayet ederler.
Hak ve sorumluluk bilinci vardır. Birbirlerinin sınırlarına riayet ederler. Hak ihlali yapan bir fert, hemen savunmaya geçmez, hakkı sahibine teslim eder ve özür diler. Günlük hayatta aile fertleri birbirlerine destek olurlar. Onların hak ve özgürlüklerini kısıtlamazlar.

Özetle bu özelliklere sahip olan bir aile mutlu bir ailedir. Aslında mutlu olmak için çalışmak, huzursuzluk çıkarmak için çalışmaktan çok daha kolaydır. Çünkü mutluluk fıtrata uygun, huzursuzluk ise biz insanların eseridir.

İmam-ı Gazali Hazretlerinin kulaklarımıza küpe olacak şu sözü ile yazımızı sonlandıralım:

“Anne helal yeme içmeye özen göstermelidir. Anne edepli olmalı, haramlardan kaçınmalıdır. Çünkü kötü hasletler süt vasıtasıyla anneden çocuğa geçer ve bu hal ergenlikte ortaya çıkar.”

Bekir AYDIN
Aile Danışmanı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.