enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mantar Sevdamızı Öldürmeyin: Dağdaki Mantar Niçin Bu Kadar Pahalı?

Son günlerde memleketimizi. dağlarında mantarlar yetişmeye başladı. Tabi herkesin bir mantar aşkı, mantar hikayesi, mantar ocağı vardır.

Mantar Sevdamızı Öldürmeyin: Dağdaki Mantar Niçin Bu Kadar Pahalı?
24 Eylül 2024 10:03 | Son Güncellenme: 24 Eylül 2024 16:04
A+
A-

Mantar toplamak Cüneyt Arkın’ın Alageyik avı aşkı gibidir. Gurbette olupta mantar çıktığını görüpte yanıp tutuşan, mantar toplamaya gitmeyen veya gitmek istemeyen yoktur herhalde.!

Köye gidemeyenler mutlaka İstanbul’daki Beykoz, Çatalca, Kemerburgaz vb. dağlara atar kendini. Buralarda da mantar bulunuyor ama köydeki kadar heyecan vermiyor insana nedense? Köydeki dağlarda mantar toplamanın heyecanı çok başka oluyor.

15-20 gün önce başlayan mantar sezonu yağışlarla birlikte her geçen gün bereketini artırmaya ve hemşehrilerimizin sosyal medyada show yapmalarına sebep oluverdi. Tabi sosyal medyada show yapılınca biz gidemeyenler içinde biraz kıskançlık olmuyor değil yani. Mantar kıskanılmayacak bir şeyde değil yani. Mantar toplama aşkı başkadır. Bu aşkı tadanlar iyi bilir. Mantar toplamak sigara tiryakiliği gibidir.

Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Geyik, Koçak, Tellice biz gerçi bu türe Halı Saçağı da deriz, Fıstı, Gelümcük, Kavakca, Cincile, Akmantar, Höbelek, Tavuk Mantarı, G. yani arkası kara en önemlisi de Kanlıca (Elicek) dediğimiz türdür.

Gerçi bizim Taşköprü İmam Hatipten Germeçli Naim Güleç kardeşimiz gibi 100 küsur mantar türü bilemiyoruz. Naim Güleç kardeşimiz mantarlara birde yabancı isim takmış, tarihçeler oluşturmuş kitabını bile yazıyor. Mantarın 5-6 türü bize yetip artıyor. Turşusunu kuracak halimiz yok ya, gerçi turşusu da kuruluyor.

Mantarlar Nasıl Yenir?

Şimdilerde en çok Geyik, Tellice ve Kanlıca mantarları var. Geyik mantarı Çikolatının bitteridir. Biraz acıdır ama korda veya sobada közleyince süper olur. Birde haşlayıp yoğurt ve Taşköprü sarımsağı katıp tercih edilir. Şeker hastalığına iyi geldiği söylenir. Salamurasını yapanlarda var ama başka ne yaparlar bilemiyorum. Tabi her köyün bir yoğurt yiyişi vardır.

Tellice veya Halı Saçağı türü ise mantarın Karnabaharıdır. Ekmeği ve böreği müthiş olur. Bunlar olunca kavurması ve yemeği de olur demektir. Börek olarak kıvrım yapılırsa yemede yanında yat değil mi?


Gelelim Kanlıca yani Elicek dediğimiz türe; Mantarın kralıdır, pirzolasıdır, ciğeridir, şahıdır, sevdasıdır ve ilacıdır. Hepimizde Kanlıca hikayesi vardır mutlaka. Çiğ hariç nasıl yersen ye, yenir yani. En meşhuru ise; sobanın üstüne dizip hafifçe tuzlayıp fokur fokur kaynarken yemektir. Kavurması harika olur. Ter ekmeği atıp atıp yiyeceksin. Tas kebabı gibi kuşbaşı doğrayıp yemeği müthiş olur. Turşusu harika olur. Sarımsaklı denenmedi henüz, deneyen varsa bilemiyorum.

Tabi birde mantarlı ekmeği, Mantarlı ekmek mi, Etli ekmek mi veya Pastırmalı ekmek mi diye sorsanız benim gibi çok kişi Mantarlı Ekmeği tercih eder. Edersiniz değil mi?

Ahhh ahh olsa da yesek. Biz bu sene yanıp tutuşanlardanız. Henüz gidemedik mantara. Eskiden annem toplar toplar salamurasını, turşusunu yapar, hatta kurutur, kısaca envai çeşidini yapıp gönderirdi ama artık hastalığından dolayı toplayamıyor maalesef. Mantar gönderme sürprizi yapmak isteyenlere kapımız her zaman açıktır bilesiniz.

2024 Mantar Fiyatları Ne Kadar?

Şimdi gelelim mantar fiyatlarına; Memlekette, Geyik ve Tellice 50₺’den satılıyormuş. Kanlıca ise 250-300 TL civarındaymış. İstanbul’a getirenlerin 500 TL’ye satılıyorlar duyumları da var. Bu ne Allah aşkına ya, Tohumuna para mı veriyorsunuz? Hadi 50-60 bilemedin 100 TL normal diyelim de 250-300-500 TL nedir arkadaş ya?

 

Sarımsağı bin bir zahmetle ekiyorsun, çapalıyorsun, suluyorsun, çıkarıp, evirip çevirip kurutuyorsun, bağlıyorsun, örüyorsun bunları yaparken de insan çalıştırıyorsun, kilosu 100 TL ile 250 TL arasında satıyor ve Çok şükür Sarımsak iyi para etti diyor. Ekmiyorsun, sulamıyorsun, çapalamıyorsun sadece dağa gidip topluyorsun ama Sarımsaktan daha pahalı satıyorsun. Anlaşılır gibi değil yani.

KÖYLERDE MANTAR TRAFİĞİ

Bin bir zahmeti olan hayvan etinin kilosu 400-450-500 TL, kıyma 500 TL ama mantarın kilosu da aşağı yukarı aynı. Mantar fiyatlarını da mı DIŞ GÜÇLER veya stokçular mı belirliyor şartusun anlamadım. Bu ne ya? Mazot mu yaktınız da bu kadar pahalı? Biraz ucuz olsun bizde alıp alıp yiyelim yani. Bizim mantar sevdamızı depreştirmeyin bak, işi gücü bırakıp şartusun geliriz dağlara. Zaten mantar başı adam varmış dağlarda, bizde gelüsek bir mantara iki kişi düşer bilesiniz. Bak size diyom haaa

Hadi Höbelek yani Kuzu Göbeği ilaç oluyor onun için pahalı diyelim. Ya Kanlıca niçin bu kadar pahalı? Gerçi alıcısı var ki bu kadar fiyata satılabiliyor. Arz talep meselesi. Şimdi ben almak istesem en az 10 kğ almam lazım. Nasıl olacak peki?

Neyse Allah’ın nimeti işte, tohumu da bedava. Eeee yevmiyeci tutmuyorsunuz. Ucuzlatın şu piyasayı da millet mantar yesin rahat rahat ya..

 

Vesselam

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.