enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet, yeterli protein, yüksek yağ diyeti ya da kısaca düşük karbonhidratlı diyet diyebiliriz.

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?
1 Haziran 2022 12:47
A+
A-

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik”, düşük karbonhidratlı bir diyet için kullanılan bir terimdir. Buradaki fikir, protein ve yağdan daha fazla ve karbonhidratlardan daha az kalori almanızdır. Şeker, soda, hamur işleri ve beyaz ekmek gibi sindirimi kolay karbonhidratları en çok kesersiniz.

Nasıl çalışır

Günde 50 gramdan az karbonhidrat yediğinizde, vücudunuz eninde sonunda hızla kullanabileceği yakıtı (kan şekeri) tükenir. Bu genellikle 3 ila 4 gün sürer. Ardından, kilo vermenize neden olabilecek enerji için protein ve yağları parçalamaya başlayacaksınız. Buna ketoz denir. Ketojenik diyetin, sağlık yararlarının peşinden koşmaktan ziyade kilo vermeye odaklanan kısa süreli bir diyet olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Kimler uygulayabilir?

İnsanlar kilo vermek için en sık ketojenik diyet kullanır, ancak epilepsi gibi bazı tıbbi durumların da yönetilmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalp hastalığı, belirli beyin hastalıkları ve hatta aknesi olan kişilere de yardımcı olabilir, ancak bu alanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ketojenik bir diyet denemenin sizin için güvenli olup olmadığını öğrenmek için ilk önce kesinlikle doktorunuzla konuşun.

Ketojeni Diyette Kilo kaybı

Ketojenik bir diyet, ilk 3 ila 6 ayda diğer bazı diyetlerden daha fazla kilo vermenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yağı enerjiye dönüştürmek için karbonhidratları enerjiye dönüştürmekten daha fazla kalori alması olabilir. Yüksek yağlı, yüksek proteinli bir diyetin sizi daha fazla tatmin etmesi de mümkündür, bu nedenle daha az yersiniz, ancak bu henüz kanıtlanmamıştır.

Doktor Kontrolü

Vücudunuz yağ depolarını yaktığında böbrekleriniz için zor olabilir. Ve diyabet, kalp rahatsızlığı veya yüksek tansiyon gibi diğer sağlık sorunları nedeniyle obezseniz, ketojenik bir diyete başlamak veya daha sonra normal bir diyete geri dönmek zor olabilir. Bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, diyet değişikliklerini yavaş ve sadece doktorunuzun kontrolünde yapın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.