Kastamonu’nun Tarihi Ne Zaman Başlar (İşte O Detaylar)
Kastamonu’nun bilinen tarihi, Hitit İmparatorluğu ile başlar. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya Krallıklarının egemen olduğu bu topraklar M.Ö. 4.yy’da Perslerin eline geçmiştir. M.Ö.4. yy’da Büyük İskender Anadolu ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya’ya katmıştır. İskender’den sonra yöreyi ele geçiren Pontus Krallığı M.Ö. 1. yy’da Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu M.S. 395 yılında İmparatorluğun bölünmesiyle bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğuna katılmıştır.
Roman Yazarı Kastamonu Araç ilçesinden Şengül Yücel Kastamonu için bilmediklerimizi veya unuttuklarımızı özetlemiş. İşte Kastamonu için hatırlanması gereken o muhteşem bilgiler…
Evliyalar şehri Kastamonu‘nun bilinen tarihi Hitit imparatorluğu ile başlar.
1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı sınırlarına katılana kadar farklı imparatorluk ve beylikler tarafından hakimiyet altına alınmıştır.
Fatih Sultan Mehmet hanın annesi Hüma Hatun Kastamonu Devrekani ilçesindendir.
Kastamonu; Cephane taşırken ölen öküzünün yerine kendi geçen yağış başlayınca kundaktaki bebeğinin ve mermilerin üzerine kendini siper ederek donan Şerife Bacı’nın topraklarıdır.
Sancak Beyliği’nin sınırlarının Üsküdar hudutlarına dek uzandığı ve Türkiye’de ilk sanat okulunun Kastamonu’da kurulduğu en kaliteli sarımsak Kastamonu Taşköprü’ye aittir. Cennet köşesi yemyeşil ovalarıyla ışıl ışıl sahilleriyle Taşköprü de bulunan 200 yıllık burgu armut ağacıyla bizim her zaman gururumuz olan Kastamonu’muz en çok şehit ve gazi veren ilimiz olma şerefine de kavuşmuştur.
1988 şehidin anısını yaşatmak amacıyla 1983 yılında şehitler anıtı yaptırılmıştır. Türkiye’de ilk ve tek olarak Türkiye Büyük millet meclisi tarafından 9 Nisan 1924 tarihinde İnebolu ilçemiz mavnacılar loncasına verilmiş olan beyaz şeritli istiklal madalyası ve vesikası da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilimize vermiş olduğu yüksek onurlardan bir değeridir.
Kastamonu 19 ilçe 20 belediye toplam 1054 köyü ve muhteşem güzellikleri ve evliyaları olan bir Evliyalar Şehridir.
Roman yazarı Şengül Yücel’in yazdığı romanlar
Değerli köylüm öylebir özet çıkar mısın senden onur ve gurur duyuyorum