enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Araç Gezilecek ve Görülecek Yerler

Araç, Kastamonu ilinin tarih kokan bir ilçesidir. Araç ilçesi Kastamonu il merkezine 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Kastamonu ilinin neredeyse tüm akarsuları, Araç ilçesi sınırları içerisinde Araç Çayı’nda birleşir. Bunun için de Ilgaz Dağlarından gelen Sübog, Obruk ve de Kızıleller dereleri Araç Çayı’nı destekler.

Kastamonu Araç Gezilecek ve Görülecek  Yerler
19 Nisan 2024 10:18 | Son Güncellenme: 19 Nisan 2024 11:28
A+
A-

Kastamonu ve İlçeleri Gezilecek yerler

Araç Kastamonu iline bağlı bir ilçedir. Araç ilçesi Kastamonu il merkezine 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Araç, Karadeniz ile iç bölgeler arasındaki ticari ve beşeri bağları kuran kervanların işlediği önemli bir yol güzergâhında olması, ilçeye “Araç” adının verilmesine sebep olmuştur. Araç ismi ilk Candaroğulları devrine ait belgelerde görülmektedir. Candaroğulları ve Osmanlılar uzunca bir dönem Araç adını civar köyleri birleştiren nahiye merkezi olarak kullanmışlardır.

İlçedeki düz ve geniş yaylalar, orman alanları onlarca ağaç çeşidi, içinde yaşayan canlı çeşitliliği ile doğal yaşamın güzelliklerini bizlere sunmaktadır. Ormanlarımız, özellikle domuz ve tavşan avı için av severlerin tercih ettikleri bulunmaz ortamlardır. Yaylaların asfalt yolla ulaşılabilir, düz ve geniş olması, ilçeyi çevre illerden gelen başta futbol olmak üzere çeşitli alanlardaki spor kulüplerinin gözdesi haline getirmiştir.

İşte Kastamonu Araç Gezilecek yerler

ARAÇ ŞEHİTLİĞİ

2011 yılında yapılan Şehitlik, ilçe merkezine bağlı Yenice köyü Köy içi mevkiindedir.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ ABDAL PAŞA TÜRBESİ

İlçe merkezindedir. Abdal Paşa’nın asıl ismi Seydi Mehmet” dir. Kendisi 14’ncü yüzyıl başlarında Konya’dan buraya göç etmiştir. Türbe: 11 x 6 metre boyutlarındadır. Türbede herhangi bir kitabe yoktur. Sadece 1431 tarihi yazılıdır. Burası hakkında anlatılan bir efsane bulunmaktadır. Şöyle ki “Halk türbenin üstünü imece ile kapatmaya karar verir ve örter, buna karşın sabah olduğunda türbenin üstündeki ağaçları çayda bulurlar.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ HARP MÜZESİ

İlçe merkezinde bulunan müze, Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği tarafından işletilmektedir. Türkiye genelinde kendi alanında ilk ve tek olan Harp Müzesi, her gün mesai saatleri içerisinde ziyarete açıktır. Müzede sergilenenler arasında: Balkan, Çanakkale ve Dumlupınar savaşlarında yaralanan gazilerin protez bacakları da bulunuyor.

Ayrıca: İstiklal Marşının Ankara dışında ilk kez yayınlandığı Kastamonu Açıksöz Gazetesinin 21 Şubat 1921 tarih ve 123 sayılı nüshasında, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış şekli çerçevelenerek müzede sergileniyor.

(Son bir not, müze günümüzde açıkmı-kapalımı, bu konuda bilgisi olanların yorum bırakmaları rica olunur )

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ TARİHİ HAMAM

İlçe merkezinde Karabük caddesi Çay Sokaktadır. 1902 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Üstü kubbelidir ve iki tane yıkanma halveti vardır. Hamam yapısı, 1967 yılında bir yangın geçirmiştir. Daha sonra atıl kalmış kullanılmamıştır. Hamam son olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiş ve çevre düzenlemesi yapılmıştır.

Belediye, hamam yapısını Vakıflardan kiralamıştır.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ KÖTÜRÜM BEYAZIT CAMİİ

İlçe merkezinde Aşağı Mahallededir. Caminin kitabesi, halen kuzey cephesinde kapının üstünde bulunmaktadır. Mermer kitabede kabartma tekniği uygulanmış, Arapça dört satır halinde celi sülüs yazısı ile yazılı metinde, caminin 1374 yılında Candaroğlu Hükümdarı Kötürüm Beyazıd döneminde yaptırıldığı yazılıdır. Candaroğlu Beyazıd döneminde, Muhammed bin Uruz tarafından yaptırıldığından dolayı, banisine nisbetle “Uruz oğlu Mehmet Camii” diye de adlandırılır. Caminin boyutları: 17 x 9 metredir. Düz ahşap tavanlıdır. Yanında taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli minaresi bulunmaktadır. Günümüzde ibadete açıktır.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ KALESİ

İlçenin güneyinde ve Araç çayının kenarında doğal bir kayalık üzerindedir. Oldukça dik bir konumdadır. Tüm ilçeye ve çevredeki çam ormanlarına hakim bir konumdadır. Doğu Romalılar (Bizans) döneminde inşa edilmiş ve Osmanlı döneminde ise tamir edilerek kullanılmıştır. Kalenin yüksekliği 80 metre kadardır. Alanı ise 150 metre karedir. Kalenin doğu bölümünde, kalenin duvarları yıkılmış ve duvarların yerine köy evleri yapılmıştır. İç kale bölümü ise, temel ve duvarlarının bir bölümü ile günümüze ulaşmıştır. Kaleye çıkmak isterseniz PTT binasının arkasından yürüyerek çıkabilirsiniz.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ GICIRIK SUYU HAMAMLARI

İlçe merkezine bağlı Mesudiye (eski ismi: Munayrat) mahallesinin 3 km kuzeyinde Bağlar çayı deresinin üst kısmındadır. Burada yerli bir kayada doğal olarak oluşmuş, yan yana birbirine bitişik iki mağara bulunmaktadır. Bunlar Gıcırık suyu hamamları olarak tanınır. Mağaraların girişi: fırın ağzı gibidir. Ancak içleri geniştir. İki mağaradan biri erkeklere diğeri kadınlara ayrılmıştır. Mağaraların içinde, doğal yıkanma tekneleri yani küvet bulunur. Bu teknelerdeki su, mağaranın tavanından damlayarak gelir. Mağaralarda bulunan travertenler, güneş olmadığından beyaz değil, kaya rengindedir. Ancak bunlar kazındığında, altından beyaz alçı tabakası çıkar. Burada bulunan suyun: insan vücudundaki kaşıntıyı giderdiği, vücuttaki kabarcıklar ve kızarıklıklar ile sivilceleri yok ettiği söyleniyor. İnsanlar yılın belli dönemlerinde buraya geliyorlar ve suda yıkanıyorlar. Ancak halen mağaraya giden yol oldukça kötü durumdadır. (Bu suyla ilgili detaylara linke tıklayarak ulaşabilirsiniz)

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler.

ARAÇ İNDAŞ MAĞARASI

İlçe merkezine 12 km uzaklıktaki Aşağıoba köyü yaylasındadır. Mağaraya ulaşım kolaydır. Ancak mağara girişi biraz dar ve karanlıktır. Mağara içinde ilerledikçe kocaman bir salona ulaşılır. Mağaranın içinde bir dere akmaktadır. Mağaranın içinde, ışık kaynağını takip ederek tırmandığınızda mağaranın öbür tarafına çıkılıyor.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ TÜMÜLÜSLER

İlçe merkezine 20 km uzaklıktaki Hanözü (eski ismi Geley köyü) köyündedir. Köy arazisinde bulunun bu iki Tümülüs: Anadolu Piramidi olarak adlandırılır. Ancak maalesef höyükler hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır. Herhangi bir resmi arkeolojik araştırma yapılmamıştır.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ MELİK GAZİ TÜRBESİ

İlçe merkezine 26 km uzaklıktaki Köseler köyündedir. Melik Gazi: Kastamonu ve Araç çevresini, Bizanslılardan alarak Türkleştiren, Danişmend Beylerindendir. 1105 tarihinde vefat etmiştir. Mezarda yatan kişinin boyunun çok uzun olduğu ve kalktığı zaman tüm Safranbolu’yu görebileceği şeklinde rivayetler bulunmaktadır.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

ARAÇ SALTUKLU (ÇİBİŞ) KANYONU

İlçe merkezine 29 km uzaklıkta, Saltuklu bölgesinde Kayaboğazı köyüne yakındır. Kanyona ulaşmak için Kayaboğazı köyünden girildikten sonra, Oycalı köyüne doğru devam edilir, Oycalı camisinin yapından Çibiş kanyonuna doğru devam edilir. Araç yolu bittikten sonra kanyona ulaşmak için sadece 10 dakikalık bir yürüyüş yapmak gerekir. Kanyonun girişinde: bir havuz bulunmaktadır.
Kumluk ve çakıllıktan oluşan havuzun derinliği 1.5 metre civarındadır. Kanyonun içine girdikten sonra: dar kanyonun genişliği 2.5 metre kadardır ve bu sulu bölgeyi geçmek için şişme bot kullanmalı ve can yeleği giyerek yüzmelisiniz. Daha sonra ise, kanyonun kenarlarındaki dik kayalarda, kuş yuvası oyuklarından taş düşme ihtimali yüksektir, bu yüzden başlık yani kask kullanmalısınız. Sonuç, kanyon henüz yoğun bir ziyaretçi akınına uğramamış doğal bir cennettir. Özellikle doğa yürüyüşü yapmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

 

ARAÇ EKİNCİK TÜRBE ÇAMI TABİAT ANITI

İlçe merkezine 32 km uzaklıktaki Bektüre köyü Ekincik Mahallesinde mezarlık içindedir. Türbe çamı olarak isimlendirilir. Ağacın muhtemelen 800 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağacın boyu 25 metre, çapı 1.90 metredir. Çevresinin genişliği ise 5.90 metredir. Dalları normalden daha büyüktür ve kılıç şeklindedir. Dalları eğilmesin diye dallarının altına destek konulmuştur. Dallarının her biri bir ağaç kalınlığındadır. Yörede inanışa göre, bu ağacın dalları koparılmaz ve kozalakları yakılmaz.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

 

ARAÇ KAYA MEZARLARI

İlçe bölgesindeki kaya mezarları Kadınca köyü ve Aşağı Güney köyündedir.

Aşağı Güney Köyü Kaya Mezarı (45 km uzaklıktadır.):

Mezar: Geç Helenistik dönemden Roma dönemine kadar uzanan süreçte yapılmış olmalıdır. Beşik çatılı ve çok odalı plan tipindedir. Mezarın ön cephesi yarım sütunlu olarak işlenmiştir. Buradan ana mezar odasına geçiş sağlanır. Mezar odası dikdörtgendir. İçinde: bir tane ölü sediri bulunur. Tavanı düzdür. Bölgedeki diğer mezarlarda görülmeyen bir özelliği ile doğu ve batı duvarı boydan boya geçen mahyalara dik olarak atılan, iki sıra yarım yuvarlak kasetler bulunur.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

 

ARAÇ KÜRE-İ HADİD İSMAİL BEY CAMİİ

İlçe merkezine bağlı 89 km uzaklıktaki bir dağ köyü olan Demirli köyündedir. Köy, 15’nci yüzyılda Candaroğulları zamanında demir çıkarıldığı için Demir Küresi anlamında bu ismi almıştır. Cami, 1451 yılında Candaroğlu İsmail Bey tarafından yaptırılmıştır. Caminin ağaçlarını geyiklerin taşıdığına inanılmaktadır. Cami halk arasında “Direkli cami” olarak da bilinir. Çünkü cami Orta Asya ve Türkistan geleneğini, Anadolu’da yaşatan kökü süslü ahşap çadır direklerine dayanan bir camidir. Cami: düzgün dikdörtgen planlıdır. Dıştan oldukça sadedir. Duvarları dolgu tekniğiyle yapılmıştır. Tavan ahşaptır, bindirme tekniğiyle yapılmıştır. Yapıda süslemenin en yoğun olduğu yer mihraptır. Mihrapta alçı ve kalem işi süslemeler görülür. Ana kirişi taşıyan sütunlar üzerinde, lale devrine ait oldukça basit bitki motifleri vardır. 1891 yılında Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa tarafından tamir ettirilmiştir. Caminin yanında iki yatır vardır. Bunlardan birisi kadın diğeri ise erkektir. Gerek caminin yapılışındaki geyik efsanesi ve gerekse bu yatırlar nedeniyle, burası kutsal kabul edilir. Hıdırellez’de bütün Eflani ve Araç halkı buraya yani cami ve türbeye gelirler.

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Kastamonu Araç Gezilecek Yerler

Araç İlçesinde Gezilecek Diğer Yerler
.
* Sıragömü Yaylası
* Fındıklı Yaylası
* Başköy Yaylası
* Munay Yaylası
* Kirazlı Yaylası
* Şaban Kalesi
* Erenbaba Kalesi
* Depdep Harabesi
* Yukarı Gürne Harabeleri
* Örencik Harabesi
* Aşağı Güney Harabeleri
* Kesüt Harabesi

Yorumlar
  1. Mefkure Bulak dedi ki:

    Cok guzel caminin kapi girisindende bir resmi olsaydi.Eskinin zala simdinin Yenice koyunde dere boyundaki Dedemin tarlasinda bir kaya vardir(simdi tarla bizim degil Zulkuflerin ustune gecmis)rahmetli dedem o kayanin tarihi oldugunu icinde altin sapan va boyunduruk var ama tepesi yilan yuvasi oldugu icin kimse yanasamadi derdi ne derece dogru bilmiyorum ama orulmus bir kaya var hatirliyorum.istanbuldan mefkure bulak saygilarimla

  2. Şükrü Gökkaya dedi ki:

    Küre-i Hadid Camii Eflani’nin Demirli Köyü’nde, Araç’la ne alakası var.

  3. Rıza Telli dedi ki:

    Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler

  4. İmdat dedi ki:

    Demirli köyü Araça değil Eflani ilçesine bağlıdır ayrıca cibiş kanyonunda çok canlar gitti daha geçen yaz iki kişi boğuldu anlattıkları kadar masum bir yer değil orası çok dikkatli olun