Kastamonu’nun Kaç İlçesi Vardır (Kastamonu ve İlçelerinde Gezilecek Yerleri Nerelerdir?)
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi içerisinde batı kesimde yer alan Kastamonu ilinin doğusunda Sinop, batı kısmında Bartın ve Karabük, güney kısmında Çankırı ve güneydoğusunda ise Çorum illeri ile sınırı bulunmakta hatta iç içe girmiş köyleri bile bulunur. Kastamonu ve ilçeleri, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan ve tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir ildir. Kastamonu, her zevke hitap eden bir turizm cennetidir.
Kastamonu ve İlçeleri
Kastamonu Haber ekibimiz bu özel haberi 37 Haber ve sizler için araştırdı. Kastamonu‘nun kaç ilçesi vardır. ve ilçeleri nerededir? Kastamonu Türkiye Topraklarının yüzde kaçını oluşturur? Toplam yüzölçümü ne kadardır. Kastamonu ve ilçelerinin gezilecek yerlere nereleridir? Gibi vb. sorular hep merek ediliyor. İşte o cevaplar….
Kastamonu geleneksel Türk evi ve yakın dönem Osmanlı mimarisi örneklerinin yoğun olarak bulunduğu güzide şehirlerimizdendir. Kentsel sit kapsamına alınmış olan Kastamonu, Taşköprü, İnebolu, Küre ve Abana’nın eski mahalleleri ve yapıları ziyaretçilerde nostalji ve büyük hayranlık uyandırır.
Kastamonu ilinin sahil kesimi kuzey bölümünün tamamı ise Karadeniz bölgesine kıyı oluşturmaktadır. Şehrin sahil şeridi uzunluğu yaklaşık 170 kilometredir. Kastamonu ilimizin sahibi olduğu bu sahil şeridi uzunluğu ile beraber Karadeniz bölgesine en uzun kıyısı bulunan il olma özelliğini taşımaktadır.
13.108 km² alan üstünde yer alan Kastamonu ili, Türkiye topraklarının yaklaşık %1,7’sini oluşturmaktadır.
Şehir merkezinin denizden yüksekliği ise 780 metre olmaktadır. Kastamonu‘nun ortalama olarak deniz düzeyinden yüksekliği 775 metredir. Şehrin en yüksek noktasını 2.565 metre ile Çatal Ilgaz Tepesi meydana getirmektedir. Kastamonu genelinde dağlar denize paralel bir şekilde uzanmaktadır ve Türkiye’nin Karadeniz bölgesine doğru uzanan çıkıntısının çok büyük bir bölümünü kapsamaktadır.
Peki Kastamonu’nun İlçeleri Hangileridir ve Özellikleri Nelerdir?
Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan ve tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir ildir. Kastamonu, 20 ilçesi, 1.800’den fazla tarihi eseri, 200’ün üzerinde yaylası, 170 kilometrelik sahil şeridi, milli parkları, ormanları, mağaraları, şelaleleri ve termal kaynaklarıyla her zevke hitap eden bir turizm cennetidir.
Kastamonu’nun ilçeleri arasında en çok bilinenleri Tosya, Taşköprü, İnebolu, Cide, Abana, Daday, Küre ve Araç’tır. Bu ilçelerde hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve kültürel mirası keşfedebilirsiniz.
Tosya, Kastamonu’nun en büyük ilçesi olup, pirinci, cevizi, kirazı ve elmasıyla ünlüdür. Tosya’da görülmesi gereken yerler arasında Tosya Kalesi, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi, Çatak Kanyonu ve Gökırmak Nehri sayılabilir.
Taşköprü, Kastamonu’nun ikinci büyük ilçesi olup, sarımsağıyla meşhurdur. Taşköprü’de görülmesi gereken yerler arasında Taşköprü Köprüsü, Taşköprü Hamamı, Taşköprü Müzesi ve Sarımsak Festivali sayılabilir.
İnebolu, Kastamonu’nun Karadeniz’e açılan en önemli ilçesi olup, Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir rol oynamıştır. İnebolu’da görülmesi gereken yerler arasında İnebolu Limanı, İnebolu Evleri, İnebolu Müzesi ve Hacıköy Şelalesi sayılabilir.
Cide, Kastamonu’nun en güzel sahillerine sahip ilçesi olup, balıkçılık ve turizmle geçinir. Cide’de görülmesi gereken yerler arasında Cide Kalesi, Cide Limanı, Cide Plajları ve Gideros Koyu sayılabilir.
Abana, Kastamonu’nun en küçük ilçesi olup, Karadeniz’in incisi olarak anılır. Abana’da görülmesi gereken yerler arasında Abana Kalesi, Abana Limanı, Abana Plajları ve Abana Balık Festivali sayılabilir.
Daday, Kastamonu’nun doğal güzellikleriyle öne çıkan ilçesi olup, atlı turizm merkezi olarak bilinir. Daday’da görülmesi gereken yerler arasında Daday Kalesi, Daday Atlı Köyü Projesi, Ilgarini Mağarası ve Ballıdağ Yaylası sayılabilir.
Küre, Kastamonu’nun en yüksek dağlarına sahip ilçesi olup, Küre Dağları Milli Parkı’nın büyük bir kısmını kapsar. Küre’de görülmesi gereken yerler arasında Küre Dağları Milli Parkı, Valla Kanyonu, Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi sayılabilir.
Araç, Kastamonu’nun en eski ilçelerinden biri olup, tarihi dokusuyla dikkat çeker. Araç’ta görülmesi gereken yerler arasında Araç Kalesi, Araç Hamamı, Araç Evleri ve Araç Festivali sayılabilir.
Kastamonu ve ilçelerini ziyaret ederek hem doğanın hem de tarihin tadını çıkarabilirsiniz. Kastamonu ve ilçeleri, sizi bekliyor.
Kastamonu’nun 19 ve birde merkez ilçesi olmak üzere 20 ilçesi bulunmaktadır.
Kastamonu’nun tüm ilçeleri şu şekildedir. Gezilecek yerlerin üzerine tıkladığınızda o ilçenin özellikleri ve gezilecek yerlerine rahatça ulaşabilirsiniz.
- KASTAMONU MERKEZ Kastamonu Gezilecek yerler Nerelerdir?
- ABANA Abana Gezilecek yerler Nerelerdir?
- AĞLI Ağlı Gezilecek yerler Nerelerdir?
- ARAÇ Araç Gezilecek yerler Nerelerdir?
- AZDAVAY Azdavay Gezilecek yerler Nerelerdir?
- BOZKURT Bozkurt Gezilecek yerler Nerelerdir?
- CİDE Cide Gezilecek yerler Nerelerdir?
- ÇATALZEYTİN Çatalzeytin Gezilecek yerler Nerelerdir?
- DADAY Daday Gezilecek yerler Nerelerdir?
- DEVREKANİ Devrekani Gezilecek yerler Nerelerdir?
- DOĞANYURT Doğanyurt Gezilecek yerler Nerelerdir?
- HANÖNÜ Hanönü Gezilecek yerler Nerelerdir?
- İHSANGAZİ İhsangazi Gezilecek yerler Nerelerdir?
- İNEBOLU İnebolu Gezilecek yerler Nerelerdir?
- KÜRE Küre Gezilecek yerler Nerelerdir?
- PINARBAŞI Pınarbaşı Gezilecek yerler Nerelerdir?
- SEYDİLER Seydiler Gezilecek yerler Nerelerdir?
- ŞENPAZAR Şenpazar Gezilecek yerler Nerelerdir?
- TAŞKÖPRÜ Taşköprü Gezilecek yerler Nerelerdir?
- TOSYA Tosya Gezilecek yerler Nerelerdir?
- Kastamonu Ilgaz Kastamonu’nun ilçesi değildir ama Kastamonu için çok önemli bir yerdir. Ilgaz’ın bazı yerleri Kastamonu ilçemize bağlıdır.