enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek ve Görülecek Yerler

Çatalzeytin, Kastamonu ilinin bir ilçesidir. 1954 yılında ilçe olmuştur. Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır.

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek ve Görülecek Yerler
10 Mayıs 2023 10:12 | Son Güncellenme: 10 Mayıs 2023 10:35
A+
A-

Evet, ilk izlenimlerden sonra, gelelim Çatalzeytin’i anlatmaya: Çatalzeytin, yöredeki diğer yerleşimler gibi: yeşil ve mavinin birleştiği bir konumdadır. Ancak, günümüze kadar turizmin öneminin anlaşılamaması ve turizme gerekli ilginin gösterilmemesi nedeniyle; yöre insanı sürekli başka bölgelere göç etmek zorunda kalmış ve Çatalzeytin tam bir emekli yerleşimi olmuştur.
Yöreden geçerseniz: özellikle, tarih meraklıları, “Ginolu” kalesini ve doğa meraklıları “Yaralıgöz” mesire yerini görmelidirler. Ama, konaklama tesisi bulunmaması, yörenin en büyük eksikliğidir.

Tarihine baktığımızda ise; Bölgenin tarihi geçmişi, MÖ. 6’ncı yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yakın geçmişteki tarihi süreçte ise, Kurtuluş mücadelesinde, Çatalzeytin en çok şehit verilen yerlerden biri olarak önem kazanmaktadır.

 

Yörenin ismi: denizde fırtınaya yakalanan gemiler, karaya yanaştıklarında kayıklarını bağladıkları “çatal-zeytin ağacın” dan almışlardır.

1954 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuştur.

İşte gezebileceğiniz ve unutamayacağınız yerler

ÇATALZEYTİN YARALIGÖZ MESİRE YERİ

Burası, Çatalzeytin-Devrekani kara yolu üzerinde ve ilçe merkezine 65 km. uzaklıktadır. Yaralıgöz dağı, Kastamonu yöresinde Ilgaz dağından sonraki en büyük yükseltidir. Evet “Yaralıgöz” ilginç bir isim. İsim kaynağı hakkında çeşitli söylentiler var. Şöyle ki “ kayanın üzerinde, gözleri yaralı birinin yaşaması nedeniyle bu isim verilmiş olabilir. Veya “kayanın çok yüksek ve üzerinde sürekli bir esinti olması, buraya yelligöz isminin verilmesi ve bu ismin zamanla değişerek yaralıgöz şeklini almasıdır.”

Mesire yerinde, her türlü altyapı bulunmakta olup, yöre ve çevre insanı tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Özellikle, hafta sonlarında günde 1000 kişi civarında konuk ağırlamaktadır. Buraya yolunuz düşerse, Kastamonu yöresinin meşhur “kuyu kebabı” nı tatmanızı öneririm. Doğa merakınız varsa, buraya mutlaka gitmelisiniz.

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek Yerler

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek Yerler

ÇATALZEYTİN KOY

Sinop yönünden buraya gelirseniz, Çatalzeytin bölgesini geçtikten hemen sonra, genişçe bir koy karşınıza çıkıyor. Burada: yeni bir beton mendirek yapılmış ve kıyı dalgalardan korunmuştur. Ayrıca, bir balıkçı barınağı inşa edilmiştir. Hemen arka tarafta, ağaçların arasında birkaç bina ve büyükçe bir bayrak direği bulunan kaleyi görebilirsiniz.

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek Yerler

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek Yerler

 

ÇATALZEYTİN GİNOLU-KİNOLİS KALESİ

Ginolu limanı kıyı Paphlagonia bölgesinde bulunan bir şehirdir. Günümüzde, yalnızca küçük bir parçası su üstünde bulunan bu kalenin çeşitli kaynaklarda “Osmanlı” eseri olduğu ve adının “Gineoğlu” olduğu da yazılıdır. Kale: Sürtüven burnu denilen sarp ve dik kayalık üzerine kurulmuştur. Kuzey bölümü sarp ve 15 metre yükseklikteki dik kayalar halinde denize doğru iner. Diğer yönleri ise doğal koruma açısından zayıf olduğundan, burç ve yapay surlarla desteklenmiştir. Sonuç olarak kalenin tahmini boyunun 130 metre, eninin ise 39 metre olduğu sanılmaktadır.
Günümüzde, yalnızca batı-güney bölümündeki surları görülebilmektedir. Kale yapısının orta kısmında ise, moloz taş ve harçla yapılmış bir su sarnıcı görülmektedir. Yani, MÖ. 4’ncü yüzyıldan itibaren buranın meskun olduğu sanılmaktadır.
Evet, Ginolu yerleşimcilerinin, Çatalzeytin yöresinin ilk yerleşimcileri olduğu sanılmaktadır. Denize girmeyi düşünen ziyaretçiler, buradaki kumsaldan yararlanabilirler.

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek Yerler

Kastamonu Çatalzeytin Gezilecek Yerler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.