enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek ve Görülecek Yerler

Ilgaz’ın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Geçmişten günümüze dek bölge içerisinde birçok kavim uğramış olup göç yolları üzerinde olduğu için istilalara uğramıştır. Devrez Vadisi’nin fiziki şartları bakımından doğal geçit konumunda olması Ilgaz’ın tercih edilebilen bir güzergah olmasını sağlamıştır.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek ve Görülecek Yerler
2 Temmuz 2023 13:04 | Son Güncellenme: 2 Temmuz 2023 13:29
A+
A-

Hakkındaki ilk yazılı kaynaklara ünlü coğrafyacı Strobon’dan ulaşılabilmektedir. Ilgaz Dağı’nın Olgassys Dağı olarak anıldığı Anadolu adlı eserde olağanüstü yüksekliğe sahip olduğu aktarılmaktadır. Yapılan çalışmalara bakıldığında ise M.Ö. 1300’lü yıllarda bölgede Gask isimli bir devletin bulunmuş olduğu sonucuna varılmıştır.

Ilgaz ve çevresi Malazgirt Savaşı sonrası Danişmentoğulları Beyliği egemenliğinin altına girmiştir. 1132 yılında ise hakimiyeti Selçuklular ele geçirmiştir. 1380 yılında ise bölgeye Candaroğulları Beyliği hakim olmuştur. 1402 yılında Ankara Savaşı ile birlikte İsfendiyaroğulları Beyliği’nin egemenlik kurduğu bölge 1459’da Fatih Sultan Mehmet aracılığı ile Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı Dönemi’nde Koçhisar-ı Bala adıyla bilinen Ilgaz ilçesinin adının El-Gas, yani Gasklar’ın yaşadığı yer adından türemiş olduğu tahminler arasındadır. Paphlagonialılar zamanında ise Olgassys kelimesinin Ilgaz’a dönüştüğü diğer rivayetlerden biridir.

Ilgaz’da gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Ilgaz otelleri listemize göz atabilirsiniz.

İşte Ilgaz’da Gezilecek Yerler:

Ilgaz Dağı Milli Parkı

birbirinden güzel ve farklı bitkilerin bir arada bulunduğu ender yerlerden biridir. Sonbahar mevsiminde sararmaya başlayan doğada Ilgaz Dağı Milli Parkı bambaşka güzelliklere ev sahipliği yaptığı için kampçıların ve fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez adreslerindendir. Milli park içerisinde doğa yürüyüşü yapmak için de uygun parkurlar bulunmaktadır.

Ilgaz Dağı Milli Parkı Kastamonu ile Çankırı arasındadır. Kastamonu’nun merkezine yaklaşık 45 km, Çankırı’nın merkezine ise yaklaşık 40 km uzaklıktadır.

Ilgaz Dağı Milli Parkı’na giriş ücretlidir.

Kastamonu Ilgaz Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz Gezilecek Yerler

Ilgaz Kırkpınar Yaylası

Kırkpınar Yaylası Ilgaz’ın merkezine yaklaşık 22 km uzaklıktadır. Yaylanın yer aldığı alanda gölet de bulunmaktadır. Göletin beslendiği toplamda 40 adet kaynak olduğu için yaylaya da Kırkpınar Yaylası adı verilmiştir. Kırkpınar Yaylası bahar mevsiminde yeşilin her tonunu barındırdığı için gezilebilecek en güzel yerlerden biridir. Ayrıca gölette olta ile balık avlamak da mümkündür.

Ilgaz İndağı Kaya Mezarı

İndağı Kaya Mezarı, Ilgaz’a bağlı İnköy’dedir. Köyün içerisinde bulunan Salman Hüyük’te araştırmalar ve incelemeler neticesinde oyularak yapılmış olan mezarlar bulunmuştur. Mezarların tam olarak yapım tarihi bilinmemektedir. İncelemeler sonucunda Roma veya Bizans Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilen mezarların bulunduğu alanda başka yapılara da denk gelinmiştir. Ev ve kiliseye benzer yapıların olduğu alanın mezarlık dışında başka amaçla kullanıldığı da düşünülmektedir.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Ilgaz Osman Gölü Yaylası

Osman Gölü Yaylası Ilgaz’ın merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Çatak Köyü yolu üzerinde bulunan yaylanın ortasında Osman Gölü bulunmaktadır. Yaylanın adı gölün adından gelmektedir. Doğanın canlandığı bahar mevsiminde gezilebilecek yerlerden biridir.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Ilgaz Doruk Mevkii

Ilgaz Doruk Mevkii, Çankırı ile Kastamonu arasında yer alan, 4 mevsim farklı güzellikleri barındırabilen eşsiz doğal güzelliklerden biridir. Yaz mevsiminde doğa sporlarının yapıldığı Doruk Mevkii’nde kış mevsiminde de kış sporları düzenlenmektedir. Yaban hayatın olduğu Ilgaz Doruk Mevkii’nde macera ve eğlence arayan ziyaretçiler dolu dolu zaman geçirme imkanına sahiptir.1997 yılında kış turizmine açılan bölge kış mevsiminde önemli kış turizm kentleri arasında yerini almaktadır.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Ilgaz Dağı Kayak Merkezi

Ilgaz Dağı Kayak Merkezi’nde kış mevsiminde kayak severler için iki farklı kayak pisti bulunmaktadır. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın bulunduğu bölgedeki kayak merkezi yaban hayvanlarının da yoğunluklu yaşadığı yerlerdendir.

Yılın 6 ayı karla kaplanmış Ilgaz Dağı’nda kayak yapmak için bulunan pistlerden çocuklar için olanı 300-400 metre aralığında, ana pist 800-900 metre, diğeri ise 750 metredir. Kayak merkezine giderken ekipmansız gidenler için 70 ile 120 TL arasında fiyatları değişen kayak takımı ve kızak kiralamak mümkündür. Kayak merkezinde teleski ve telesiyej bulunmaktadır.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

 

Ilgaz Günübirlik Gezilecek Yerler

Kış turizminin önde gelen noktalarından llgaz, bu özelliğinin yanı sıra dört mevsim dikkat çeken doğal güzellikleri ve köklü tarihi ile farklı tatil zevklerine sahip ziyaretçilerini kusursuz bir şekilde ağırlamaktadır. İlçe sınırlarının yanı sıra çevresinde yer alan gezi duraklarını günübirlik şekilde keşfetmeniz mümkündür.

Ilgaz Tuz Mağarası

Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervini bünyesinde barındırmaktadır. İçerisinde yer alan tuzdan oluşmuş sarkıt ve dikitler büyüleyici bir görünüme sahiptir. 200 yıldır bozulmadan kalan bir eşeğin cesedi mağarada yaşanan en dikkat çekici durum olmakla birlikte, bulunduktan sonra MTA Müzesi’ne kaldırılmıştır. Ilgaz’a ortalama 40 km mesafede yer almaktadır.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Çankırı Kalesi

Şehrin kuzeyinde bir tepe üzerine konumlandırılmış olan Çankırı Kalesi, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sağlamlığı ile meşhur olmuştur. Kale içerisinde Roma Dönemi’nden miras bir kaya mezarı, Çankırı Fatihi Emir Karatekin Bey’in türbesi bulunmaktadır. Ilgaz’a ortalama 50 km mesafededir.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Çankırı Müzesi

1972 yılında ziyarete açılan Çankırı Müzesi, bölgede yapılan kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılan tarihi eserleri keşfetmek isteyen ziyaretçilerini beklemektedir. Burada konukları şehrin geçmişine tanıklık edecekleri oldukça özel bir gezi deneyimi beklemektedir. Ilgaz’a ortalama 51 km mesafededir.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Sultan Süleyman Camii

1558 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan caminin bir diğer adı Ulu Camii’dir. Mimar Sinan’ın yolundan giden Sadık Kalfa tarafından tasarlanmıştır. Ilgaz’a uzaklığı ortalama 51 km’dir.

Ilgaz Nerededir ve Nasıl Gidilir: Ilgaz’a En Kolay Ulaşım Seçenekleri
Ilgaz, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Çankırı iline bağlı 51 km uzaklıktaki bir ilçedir. Kastamonu’ya yakın olan ilçenin Kastamonu’ya uzaklığı yaklaşık 59 km’dir. Ilgaz en çok Ilgaz Dağı ile ün kazanmış doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Çevre şehirlerden olan Kastamonu ve Ankara’dan kış turizmi için tercih edilen yerlerdendir.

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

Kastamonu Ilgaz da Gezilecek Yerler

İlçeye havayolu, özel araç ve otobüs ile direkt ya da aktarmalı şekilde ulaşım mümkündür.

Ilgaz’da içerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Ilgaz tatil otelleri seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Gaffaroğlu dedi ki:

    Ilgaz Çankırı mı Kastamonu mu?

    1. 37 Haber dedi ki:

      Ilgaz ilçe olarak Çankırı olsa da Kastamonu’ya ait yerleri de vardır. ılgaz,Kastamonunun Yeşil Vadisidir.

      1. Gaffaroğlu dedi ki:

        Kastamonuya ait yerleri hangi ilçeye bağlıdır?