enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da Randevu Sistemi Nasıl İşliyor? Randevu İçin Kolay Yol Nedir!

Kastamonu’nun İl Sağlık Müdürü bir kaç gün önce belli oldu. Yaklaşık iki yıldır Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Başhekimlik görevini yürüten Dr. Çağdaş Derdiyok Kastamonu İl Sağlık Müdürü oldu. Kastamonu’da sağlık ve randevu sisteminin işleyişi hakkında yaklaşık 2 ay önce bir yazı hazırlamıştım, belirli nedenlerden dolayı yayınlamamıştım. Hem yeni İl Sağlık müdürüne hayırlı olsun demek hemde bilgilendirmek için bu yazıyı yayınlıyorum.

Kastamonu’da Randevu Sistemi Nasıl İşliyor? Randevu İçin Kolay Yol Nedir!
3 Aralık 2023 23:03 | Son Güncellenme: 4 Aralık 2023 11:44
A+
A-

   Kastamonu Devlet Hastanesinden ve hatta ilçe hastanelerinden randevu almanın çok zor olduğuna dair söylentiler var. Eylül ayında 15 günlük iznimde; Kaynanamı önce Pazartesi günü Taşköprü acile götürdük, gayet güzel şekilde muayene oldu, ilgi gösterildi, tahliller yapıldı, ilaçlar verildi, hatta geçmezse dahiliye gelirsiniz diye de tavsiyede bulunuldu.

Nitekim ilaçlar fayda vermedi ve bir sabah erken sıra alarak önce dahiliye doktoruna muayene olduk, kan değerlerine baktı ama çözüm için ortapediye gönderdi. Dahiliye çok kalabalıktı. Ortapedi bölümü ise ana baba günü gibiydi. Önce muayene, sonra film vb. istekler ve sonuç için tekrar sıra, herkes bir yerinden şikayetçiydi, bekle bekle vakit geçmek bilmedi. Bir doktor ve onlarca hasta. Bir hasta önce muayene sonra sonuç gösterme derken x 2 defa muayeneye girmiş oluyor. Fıs fıs konuşmalardan anladığım Ortapedi doktorundan genel olarak memnuniyet var, “hiç yürümeyen hastayı yürütmüş bu doktur” diye konuşmalar vardı. Sonuç sıramız gelince biraz gözlem yapayım diye içeri girdim, ilgili ve sabırlı bir doktora benziyordu. Sorulanlara cevap vermeye çalışıyor ve bir kaç hastaya cevap yetiştirmeye uğraşıyordu. Başı çok kalabalıktı, işi gerçekten de zordu. Herkesin ya dizi, ya kalçası, ya beli, ya kolu, ya da böğrü ağrıyor, hangi birine çare bulsun ki bu doktur?

ilaçları kullan, geçmezse gelin dendi. Maalesef bu ilaçlarda Kaynanama fayda vermedi. Bizimde vaktimiz dolduğu için artık İstanbul’a dönmek durumundaydık.

Daha sonra Kaynanam kendileri geldi, erken sıra almışlar ama Cuma gününe kadar muayene olamazsınız demişler. Burada yanlış anlaşılma veya anlama da olabilir. Özellikle Cuma günleri çok yoğun. Telefonla randevu alamayan yaşlılar için sabah erken gelip sıra alma kolaylığı isabetli olmuş.


KASTAMONU DEVLET HASTANESİNDEN NASIL RANDEVU ALINIR?

Kaynana Taşköprü’de, aile hakimine ve dahiliyeye tekrar gitse de bir sonuç alamamış ama Kastamonu’da Beyin Cerrahisine gitmesi gerektiği söylenmiş. Bunu bana söyleyince bir araştırayım bakıyım dedim. Önce yakın bir arkadaşı aradım, cevap vermeyince diğer bir arkadaşı aradım. Durumu izah edince, SEN VEKİLİ ARA DEDİ”

Ne diyon sen ya?

Bir randevu için şimdi vekil mi arayacağım dedim. Maalesef EVET dedi. Ben aramam deyince sen ortak tanıdığımız bir ismi ara o zaman dedi. Bende aradım. Durumu izah ettim, “SEN VEKİLİ ARA DİYE” aynı şeyi oda söyledi. Ya dedim ben şimdi bir randevu için vekili ararsam kendimle çelişirim, ben aramam dedim. Maalesef burada böyle, randevu için vekilleri aramaktan başka bir çare kalmıyor dedi. Ben aramam diye ısrar edince de, Sen bana bilgileri at o zaman ben danışmanına atayım dedi. Şaşırıp kaldım.

Daha sonra ilk aradığım dostum aradı, durumu ona izah ettim. O da ağız birliği etmişçesine “ VEKİLİ ARA SEN” deyince bende kesinlikle aramam ve arayamam da deyince, yetkili bir isim daha söyledi, ben gene arayamam dedim. O zaman, sen bilgileri atta dedi, ben şu isimle bari konuşayım dedi. Bilgileri attım, daha sonra irt. telefonu istedi onu da attım. Akşam aramışlar ve sabah randevuya gitmişler, bir hafta sonraya da emar vermişler.

Daha önceki yazımda Kastamonu Devlet hastanesine 6 ayda 1.5 milyon hasta girişi olduğu bilgisini vermiştim. Ayda 250 bin yapar. Doğal olarak bu da yoğunluğa ve randevu alamamaya neden oluyor. Bu duruma acil bir çözüm getirilmesi elzemdir. Bir randevu için milletvekilleri ve yetkili insanlar aranmak zorunda kalınıyorsa ve buna da inanmışlık varsa işimiz çok zor demektir.

“Başhekimlik mi, İl Sağlık Müdürlüğü mü, yoksa Sağlık Bakanlığı mı yoksa Milletvekilleri mi, yoksa Vali bey ve Kaymakamlar mı” buna bir an önce oturup çare bulsunlar. Böyle bir gidişat, sağlıklı bir gidişat değil. Bir randevuda dahi “ HEMEN VEKİLİ ARA” algısı yerleşmişse ki yerleşmiş, vekilinde, vatandaşında işi çok zor demektir. Zaten bu şekilde randevu alanlara da yeterli hizmet olmaz. Çünkü randevulu 100 hastaya bakacaksa, araya girenlerle bu iki katına çıkmış olur. Ayrıca bu şekilde sistem üzerinden randevu almak daha da zorlaşır. Memleketimiz emekliler kenti, doğal olarak yaşlılar çok, özellikle yaz aylarında, hatta yalnız başına kalanlarda var.

İlçelerde yeterli doktor olursa ve tedavileri tam yapılabilirse sorun biraz olsun çözülür. Nasıl Kastamonu’dan Karabük’e gidiliyorsa, ilçelerden de Kastamonu’ya bu şekilde gelinirse Kastamonu Devlet Hastanesinin yoğunluğu azalmış olur. Bunun içinde ilçelerdeki hastanelerin tam teşekküllü çalışması hatta birde hastalara psikolojik destek verilmesi gerekiyor. Bazı hastalar yalnızlıktan sıkıldıkları için konuşmak ve motive etmek bile yetebiliyor.

AİLE HEKİMLERİNE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Köylere aile hekimleri gidiyor. Bir kaç defa bizim köye de gitmişler. İlk gittiklerinde anneme senin tansiyonun çok yüksek hemen dahiliyeye git demişler. Anne ve baba biraz panikleyerek hemen bizi arayıp durumu izah ettiler. Bende ne gibi bir durumun var diye sorunca, bir şeyim yok, aynı oradan geldiğim gibiyim dedi. Baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik var mı diye sordum, yok dedi. Bazılarına yüksek gelen 15-16 tansiyon, bazıları için alışılmış olduğundan olağanda olabiliyor, bazen de psikolojikte olabiliyor. Daha sonra İstanbul’dan giden yeğenime annemin tansiyonunu ölçtürdüm, yüksekte çıksa sen ona düşmüş de ama bana doğrusunu söyle dedim. Ayfer teyze senin tansiyon düşmüş, gayet iyi dedi. Limon ve ekstra ilaç takviyesi ile kendisi de gayet iyiyim dedi. Bir ay sonra sağlıkçılar yine gitmişler, bu kez de babama aynı şeyleri söylemişler. Baba neyin var. Yok oğlum bir şey, ama sağlıkçılar; dahiliyeye git dediler. Eğer herkese böyle deniyorsa hastanelerin dolup taşması gayet normal. Halbuki yüksekse ona göre zaten var olan ilaçları düzenlense, kullanımı tekrar izah edilse, ve 2-3 gün telefonla takip edilse zaten sorun kalmayacak. Sistemi baştan düzeltmek gerekiyor.

Geçenlerde İstanbul’daki önemli bir hastanenin başhekimi randevu için günde 250-300 civarı üst düzey telefon ve mesaj aldığını belirtmişti. Şimdi soruyorum size: Sağlık Sistemi düzeliyor mu bozuluyor mu?

   Yeni İl Sağlık Müdürümüz Çağdaş Derdiyok beyden, şunu rica ediyoruz. Öyle bir sistem kur ki; Bir hastane randevusu için şehrin 3 Milletvekili veya Valisi, ilçe kaymakamı veya belediye başkanları hiç kimse tarafından aranma gereği duyulmasın. Kastamonulu hemşehrilerimizin hiç derdi olmasın. Başhekimlik tecrübesinden dolayı bunu rahatlıkla başarabileceğini ümit ediyor işlerinde kolaylıklar görevinde her daim başarılar diliyoruz.

Vesselam

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.